Špajza 23. rujna 2021.

Imamo savjete za pripremu i zamrzavanje sendviča

Savjeti za pripremu i skladištenje sendviča foto: THINKSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Saznaj kako napraviti savršen sendvič, baš svaki put

Sendviči su praktičan i brzinski obrok koji možeš unaprijed pripremiti kod kuće i bez problema ponijeti na posao. No, ako ga pripremaš unaprijed, postoje određena pravila koja moraš imati na umu, kako se kruh ne bi namočio, salata uvela, a okus se promijenio.

Osam savjeta koje donosimo u nastavku pomoć će ti u pripremi najfinijeg sendviča, koji će biti jednako ukusan (i svjež) i sljedeći dan.  

1. Odaberi sastojke koji će ostati svježi i nekoliko dana.

Neki se sastojci, poput svježe mozzarelle i drugih mekih sireva, brzo počnu kvariti, a neke vrste kruha vrlo brzo postaju suhe. Prije nego počneš raditi sendvič, razmisli koje će komponente trajati najduže.Tvrdi sirevi, primjerice cheddar, izvrsni su primjeri čvrstih sireva koji neće promijeniti okus stajanjem. Izbjegavaj svježu mozzarellu i kozji sir. Uvijek upotrijebi hrskavi kruh i peciva, a izbjegavaj meki kruh koji se brzo razmoči

2. Upotrijebi neki namaz

Kako bi tvoj sendvič pripremljen unaprijed ostao svjež, uvijek koristi namaz ili maslac. Neki namazi (poput maslaca) zapravo čine kruh dulje svježim. Masni začini (poput maslaca ili majoneze) mogu se namazati i na gornje i na donje komade kruha s unutarnje strane sendviča. Time se stvara prepreka između punjenja i kruha koja sprječava kruh da upije vlagu. 

 | Author: Shutterstock Sendviči, foto: Shutterstock

3. Tostiraj kruh 

Prepečeni kruh neće ostati hrskav dulje vrijeme, ali će spriječiti njegovo vlaženje. Dakle, stavi kruh u toster na samo nekoliko sekundi prije nego započneš s pripremom sendviča. Također, prije sastavljanja ostavi kruh da se ohladi nekoliko minuta.

4. Spremi sendvič u plastičnu foliju ili papir za pečenje

Što se tiče skladištenja, vrećice s patentnim zatvaračem i plastične folije odlične su za održavanje svježine suhih sendviča. No, ako je tvoj sendvič već vlažan (napravljen je od sastojaka poput rajčice, kiselih krastavaca i drugog povrća), papir za pečenje bi mogao biti mnogo bolji izbor.

5. Pobrini se da su sastojci suhi

Vlaga je veliki neprijatelj sendviča, posebno ako ih pripremaš unaprijed. Pobrini se da su svi sastojci što suši, uključujući salatu te ostalo povrće. Uvijek dobro osuši salatu prije nego ju dodaš u sendvič. Također, papirnatim ubrusom dobro posuši sve ostale mokre sastojke, poput krastavaca i rajčica.  

 | Author: Stockfood Sendvič, foto: Stockfood

6. Posebno zapakiraj kremaste sastojke

Ako planiraš unaprijed pripremiti sendviče s kremastim punjenjem (poput salate od tunjevine, pileće salate ili salate od jaja), uvijek ih spakiraj u zasebne zdjelice. 

7. Ako ih planiraš skladištiti dulje od tri dana, zamrzni ih

Sendviči napravljeni od tvrdih sireva i suhomesnatih narezaka savršeni su kandidati za zamrzavanje, no oni napravljeni s nježnijim sastojcima nisu najbolji izbor, kada govorimo o zamrzavanju. Ako želiš zamrznuti sendviče, jednostavno zamotaj pripremljene sendviče u foliju, a zatim ih prebaci u veliku vrećicu s patentnim zatvaračem. Sendviči se mogu čuvati u zamrzivaču oko mjesec dana. Svježe povrće uvijek dodaj u sendvič nakon što se u potpunosti odmrzne, odnosno prije konzumacije, savjetuje TheKitchn.

Isprobaj sljedeće recepte: 

 

Možda vas zanima... Najmilije počasti sendvičima s trganom piletinom! Recepti Možda vas zanima... Započni dan hrskavim sendvičem sa sirom Recepti Možda vas zanima... Od viška kuhanih jaja napravi sjajne sendviče Recepti Možda vas zanima... Croque monsieur ili croque madame - ti odaberi! Recepti Možda vas zanima... Club sendvič - američki klasik koji je osvojio svijet Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.