Croque monsieur je izuzetno popularan francuski sendvič, koji se prvi puta pojavio u pariškim kafićima početkom 1900-ih. Jednostavno prevedeno, croque monsieur znači "hrskavi gospodin", a croque madame znači "hrskava gospođa", što nije od velike pomoći ako odlučuješ što želiš jesti.
Opisivanje croque monsieura kao francuskog sendviča sa šunkom i sirom zvuči prejednostavno. Klasični recept za croque monsieur sadrži kremasti bešamel umak, šunku, maslac i tostirani rustikalni kruh, senf i sir Emmentaler ili Gruyère. U pripremi croque madame sendviča, na vrh se dodaje prženo jaje za koje se smatralo da podsjeća na ženski šešir, pa otuda i ime.
Ako još nisi isprobala klasičnu verziju croque monsieur ili croque madame u Francuskoj, to možeš učiniti i u toplini svog doma, jer ti donosimo recept za oba sendviča!
Sastojci za croque monsieur:
- 2 žlice maslaca
- 1 žlica brašna
- 180 ml mlijeka
- sol i papar
- prstohvat bijelog papra ili muškatnog oraščića
- 4 kriške kruha
- 4 kriške šunke
- 1 šalica ribanog sira
- 1 žličica nasjeckanog peršina
Za croque madame:
- 1 žlica maslaca
- 1 jaje
- svježe mljeveni papar
Posluži uz:
- Dijon senf
Za preljev:
- 1 žlica (15 ml) senfa
- 2 žlice (30 ml) bijelog balzamičnog octa
- 3-4 žlice (45-60 ml) ulja sjemenki grožđa
- 1 žlica (15 ml) ljutike, mljevene
- Sol i papar po ukusu
Priprema:
- Pripremi bešamel umak. Otopi maslac u velikoj tavi, dodaj brašno i pjenjačom ga sjedini s maslacem, pa polako dodaj mlijeko dok smjesa ne postane glatka. Dodaj sol i papar. Nakon što se zgusne ostaviti sa strane da se malo ohladi.
- Prepeci kruh s obje strane. Na svaku stranu kruha dodaj žlicu ili dvije bešamel umaka. Zatim dodaj dvije kriške šunke. Preklopi sendvič drugom kriškom kruha i prebaci ga na papir za pečenje. Na vrh stavi malo naribanog sira te preostali bešamel umak.
- Stavi u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i peci dok se sir ne otopi i postane zlatno smeđe boje.
- Otopi maslac u maloj tavi koja se ne lijepi. Dodaj jaje i prži ga dok bjelanjak ne postane neproziran i hrskav, otprilike minutu do dvije. Stavi jaje na vrh sendviča.
- Za izradu preljeva: Izmiješaj senf i ocat u maloj zdjelici. Zatim polako dodaj ulje. Posoli, popapri i dodaj ljutiku.
Bon appétit!