Recepti 21. studenoga 2021.

Croque monsieur ili croque madame - ti odaberi!

Croque madame foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako još nisi isprobala croque monsieur i croque madame, isprobaj oba i procijeni koji ti se više sviđa!

Croque monsieur je izuzetno popularan francuski sendvič, koji se prvi puta pojavio u pariškim kafićima početkom 1900-ih. Jednostavno prevedeno, croque monsieur znači "hrskavi gospodin", a croque madame znači "hrskava gospođa", što nije od velike pomoći ako odlučuješ što želiš jesti.

Opisivanje croque monsieura kao francuskog sendviča sa šunkom i sirom zvuči prejednostavno. Klasični recept za croque monsieur sadrži kremasti bešamel umak, šunku, maslac i tostirani rustikalni kruh, senf i sir Emmentaler ili Gruyère. U pripremi croque madame sendviča, na vrh se dodaje prženo jaje za koje se smatralo da podsjeća na ženski šešir, pa otuda i ime.

Ako još nisi isprobala klasičnu verziju croque monsieur ili croque madame u Francuskoj, to možeš učiniti i u toplini svog doma, jer ti donosimo recept za oba sendviča!

 

Možda vas zanima... Paris-Brest je francuski klasik za posebne prilike Kolumne

 

Sastojci za croque monsieur:

  • 2 žlice maslaca
  • 1 žlica brašna
  • 180 ml  mlijeka
  • sol i papar 
  • prstohvat bijelog papra ili muškatnog oraščića
  • 4 kriške kruha
  • 4 kriške šunke
  • 1 šalica ribanog sira 
  • 1 žličica nasjeckanog peršina

Za croque madame:

  • 1 žlica maslaca
  • 1 jaje
  • svježe mljeveni papar

Posluži uz:

  • Dijon senf 

Za preljev:

  • 1 žlica (15 ml) senfa
  • 2 žlice (30 ml) bijelog balzamičnog octa
  • 3-4 žlice (45-60 ml) ulja sjemenki grožđa
  • 1 žlica (15 ml) ljutike, mljevene
  • Sol i papar po ukusu

 

Možda vas zanima... Kroasani - sve što trebate znati o pripremi francuskog klasika Recepti

 

Priprema:

  1. Pripremi bešamel umak. Otopi maslac u velikoj tavi, dodaj brašno i pjenjačom ga sjedini s maslacem, pa polako dodaj mlijeko dok smjesa ne postane glatka. Dodaj sol i papar. Nakon što se zgusne ostaviti sa strane da se malo ohladi.
  2. Prepeci kruh s obje strane. Na svaku stranu kruha dodaj žlicu ili dvije bešamel umaka. Zatim dodaj dvije kriške šunke. Preklopi sendvič drugom kriškom kruha i prebaci ga na papir za pečenje. Na vrh stavi malo naribanog sira te preostali bešamel umak.
  3. Stavi u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i peci dok se sir ne otopi i postane zlatno smeđe boje.
  4. Otopi maslac u maloj tavi koja se ne lijepi. Dodaj jaje i prži ga dok bjelanjak ne postane neproziran i hrskav,  otprilike minutu do dvije. Stavi jaje na vrh sendviča.
  5. Za izradu preljeva: Izmiješaj senf i ocat u maloj zdjelici. Zatim polako dodaj ulje. Posoli, popapri i dodaj ljutiku. 

Bon appétit!

 

Možda vas zanima... Macaron - živopisna francuska slastica od bjelanjaka i badema Špajza
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.