Recepti 30. siječnja 2019.

Kroasani - sve što trebate znati o pripremi francuskog klasika

foto: Getty Images
gastro postao gastro.24sata.hr
Prozračni i slasni, kroasani su francuski klasik koji se naprosto obožava. Donosimo detaljan postupak pripreme i male trikove za pripremu kroasana kako biste uživali u vrućim primjercima iz vlastite kuhinje.

Za pripremu omiljenih peciva najprije se naoružajte strpljenjem i dobrom voljom, a zatim i kvalitetnim sastojcima koji će ih učiniti još ukusnijima. Stajanje i valjanje tijesta ponekad može potrajati i do tri dana, no pripremu svakako prilagodite sebi i svom vremenu. Dužim stajanjem, naravno, finalni rezultat bit će još malo bolji.

 

Možda vas zanima... Mekane kiflice koje se ne mijese Kolumne

 

Iako se čitav proces čini itekako kompliciranim, priprema domaćih kroasana itekako će se isplatiti jednom kada konačno zagrizete u savršeno prozračno pecivo od tisuću slojeva.

 | Author: Getty Images foto: Getty Images

Što vam je sve potrebno za pripremu kroasana?

Omiljena francuska peciva pripremaju se dugo i pažljivo, no svatko tko se barem jednom upustio u pripremu reći će vam kako se sav trud itekako isplati. Za pripremu će vam trebati brašno, voda, mlijeko, šećer, žumanjak, maslac, kvasac, sol i jaje. Maslac držite u hladnjaku do trenutka valjanja tijesta, jaje na sobnoj temperaturi, a mlijeko i voda neka budu mlaki.

Koje brašno koristiti?

Za pripremu kroasana koristiti možete glatko brašno tipa 550. Birajte nešto kvalitetnije primjerke provjerenih domaćih ili talijanskih proizvođača, a najbolja opcija uvijek će biti domaće brašno malih OPG-ova.

Svježi ili suhi kvasac?

Koristiti možete obje vrste kvasca, no svakako imajte na umu da ista gramaža suhog kvasca nije isto što i ista gramaža mokrog kvasca. Na svaki gram svježeg kvasca koristite pola grama suhog.

 

 | Author: Getty Images foto: Getty Images

Kako i kada se dodaje maslac?

Da bi kroasani poprimili slojeve i lijepo se razlistali, postali prozračni i lagani, potrebna vam je dobra doza kvalitetnog maslaca. Postupkom koji se naziva laminiranje, maslac se umeće između slojeva tijesta, a zatim, kod pečenja, stvara slojeve po kojima prepoznajemo kroasane.

Kada je tijesto odstajalo, potrebno ga je razvaljati na tanko, a zatim isto ponoviti i s pakiranjem maslaca. Stavite ga između dva komada plastične folije i razvaljajte na tanko, stavite na tijesto i preklopite tako da maslac ne može izaći iz tijesta. 

U slučaju da maslac nije dovoljno ohlađen, tijesto će postati gnjecavo i ljepljivo, a maslac izlaziti iz slojeva. Tijesto jednostavno vratite u hladnjak i pustite da se svi sastojci povežu kako biste ih mogli pravilno razvaljati.

 

Možda vas zanima... Dizano, prhko i vučeno - tri vrste tijesta i kako ih pripremiti kod kuće Kolumne

 

Kako oblikovati kroasane?

Svaki pripremljen i odstajali komad tijesta najprije razvaljajte u krug ili pravokutnik, a zatim na trokutiće. Povlačenjem sva tri kuta trokuta usporedno s motanjem, dobit ćete ljepše oblikovana peciva. Takva peciva ostavite na toplom da se udvostruče, pa ih tek tada stavite peći.

 

 | Author: Getty Images foto: Getty Images

Pečenje kroasana

Pecite ih na 180 do 200 stupnjeva oko pola sata ili dok ne poprime zlatnu boju. Ovisno o veličini peciva, trebat će im 20 minuta do pola sata, no svakako ih držite na oku kako se predugim pečenjem ne bi isušili.

Čuvanje kroasana

Već oblikovane kroasane možete čuvati u zamrzivaču do dva mjeseca, a pravilno pripremljeni ispečeni kroasani ostat će meki i savršeno lisnati i do nekoliko dana na sobnoj temperaturi. Smrznuti možete i već ispečene kroasane, pa ih vaditi po želji kroz dulji period. Spremate li u zamrzivač sirove kroasane, izvadite ih sat do dva prije pečenja. Peciva moraju postati meka na dodir, tek tada su spremna za ubacivanje u pećnicu.

 

Možda vas zanima... Obiteljski doručak: Složenac od kroasana, jaja i sira Recepti

 

 | Author: Getty Images foto: Getty Images

Potrebno vam je:

  • 500 g brašna
  • 140 ml vode
  • 140 ml mlijeka
  • 1 žumanjak
  • 50 g maslaca za tijesto
  • 300 g maslaca za preklapanje
  • 2 žličice šećera
  • 1 žličica soli
  • 15 g suhog kvasca
  • 1 jaje za premazivanje

Postupak pripreme:

  1. Zamijesite tijesto od brašna, vode, mlijeka, 50 g omekšalog maslaca, žumanjak, šećera, soli i kvasca.
  2. Kvasac najprije otopite u malo vode i žličicom šećera, dobro pomiješajte i pustite da se na vrhu stvori pjenica. Ubacite u posudu i zamijesite tijesto. Mijesite dok ne dobijete glatku, pomalo elastičnu kuglu.
  3. Tijesto stavite na tanjur ili posudu, prekrijte ga folijom i spremite u hladnjak. Najbolje će biti odmori li tijesto u hladnjaku preko noći, no želite li kroasane pripremiti još istog dana, ostavite ga u hladnjaku oko 2 sata. Također, tijesto bi bilo dobro laganim pokretima premijesiti barem jednom tijekom odmaranja.
  4. Tijesto izvadite iz hladnjaka i razvaljajte ga na oko jedan centimetar debljine. Maslac izvadite iz hladnjaka, pa ga stavite između dvije folije i razvaljajte ga na jednaku debljinu koje je i samo tijesto. Maslac bi trebao biti nešto manje veličine u odnosu na tijesto kako biste ga mogli omotati krajevima tijesta. Tako oblikovan maslac spremite u hladnjak kako bi postao tvrđi, 10 minuta bit će dovoljno. Posložite ga na razvaljano tijesto i preklopite krajevima tijesta.
  5. Tijesto razvaljajte u pravilan oblik, pa ga ponovno preklopite. Umotajte tijesto u foliju i spremite u hladnjak na sat vremena.
  6. Tijesto izvadite iz hladnjaka, ponovno ga razvaljajte. Napravite to u suprotnom smjeru od onog u kojem ste valjali prvog puta. Tijesto ponovno preklopite, umotajte u foliju i spremite u hladnjak na sat vremena do 12 sati, ovisno o vremenu kojim raspolažete. 
  7. Tijesto ponovno izvadite iz hladnjaka i razvaljajte ga tanko kako biste mogli oblikovati kroasane.
  8. Tijesto izrežite na trokutiće i oblikujte peciva. Posložite ih na papir za pečenje, pustite da se dižu oko sat vremena. Premažite ih umućenim jajem i pecite na 200 stupnjeva 15 do 20 minuta, ovisno o veličini.

P.S. Postupak pripreme u detalje je opisan i u videu. Iako smo mjere prilagodili većoj količini kroasana od one u videu, način valjanja i pripreme tijesta uvijek ostaje isti.

Dobar tek!

 

 | Author: Getty Images foto: Getty Images

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.