Uroniti ruke u svježe, još nepovezane sastojke, neprestane provjere je li tijesto dovoljno dignuto, a onda i ono brzinsko dizanje u pećnici, ono koje se s najvećim guštom može pratiti kroz čitavo pečenja omiljenih delicija od tijesta, svakako su najveći i najdraži razlozi zbog kojih toliko volim pripremu jela od tijesta.
Dizano tijesto, očito je, najdraže mi je od svih i ako se mene pita, nema lošeg trenutka za ubaciti sastojke u zdjelu i započeti s miješenjem. S prhkim tijestom imam već neke drugačije uspomene. Priznajem, do nedavno mi je ova vrsta tijesta stvarala najviše problema i baš nikada nisam uspjela pogoditi okuse kakve sam jednom jela u jednoj tada priznatoj zagrebačkoj slastičarnici, u spoju s finim lemon curdom. Otkako sam otkrila recept za pitu od čokolade iz kuharice Mrvica koju je napisala Željka Klemenčić, problemi su nestali i ovim se receptom, s mojim malim izmjenama, baš uvijek vodim, a tijesto mi od tada baš uvijek uspijeva.
Na kraju, u vučenju tijesta okušala sam se tek nedavno i potpuno zaboravila na kupovne kore. Iako izgleda kao ogromna količina posla, vučeno je tijesto zapravo poprilično jednostavno. Priprema se od samo tri sastojka i mala je mogućnost da ćete nešto shvatiti pogrešno. Kod pečenja štrudla i štrukla, bureka i savijača recept je najbolje potražiti na blogu Nur Pekara, srpske blogerice o kojoj sam već pisala kada sam pripremala burek ili sirnicu.
Prije sam sva tijesta radila ručno, a upravo zato i rjeđe. Puno vremena i snage, pa onda još i dodatno čekanje napravili su svoje i, iako nema većeg gušta od pripreme domaćeg, svježeg tijesta, nekako sam taj posao uvijek čuvala tek za vikende, opuštanja i prazne dane koje je trebalo popuniti. No, otkako sam započela svoju aferu s KItchenAid mikserom, stvari su se naglo promijenile, pa sada četvrtak često rezerviram za domaću pizzu, tortilje pripremam u roku od nekoliko minuta, a kupovni kruh pokušavam u potpunosti izbaciti s popisa namirnica potrebnih za život.
Divna je ta lakoća kojom jedan aparat može zamijesiti meko, rastezljivo i tijesto prepuno mjehurića. Divno je sve to slobodno vrijeme kada usporedno možeš pripremati tijesto, fini umak od rajčice s bosiljkom, češnjakom, maslinovim uljem, ribati sir, sjeckati povrće, usisati, otuširati se, očistiti stan...
Upravo zato, odlučila sam pokazati vam način na koji i sama pripremam tri osnovne vrste tijesta - dizano, prhko i vučeno. Ne da bih vas nagovorila da trebate aparat i da ručno miješenje više nema smisla, već da bih vam pokazala koliko je lako, jednostavno i naprosto divno imati dodatnog vremena, a zatim uživati u najfinijim, ručno pripremljenim zalogajima čistog užitka. Za one koji se još nikada nisu upustili u samostalnu pripremu tijesta, ovaj bi video mogao biti poprilično koristan jer u detalje opisuje kako, što i zašto kod pripreme tri osnovne vrste tijesta.
Prvo je na red došlo dizano tijesto u kojem zapravo imam najviše prakse, što u ovom videu možda i nisam dočarala najbolje. Žurba je učinila svoje i tijesto se moglo mijesiti još neko vrijeme, no na kraju je pizza za koju sam ga iskoristila bila i više nego ukusna. Ovo tijesto poslužit će vam za pripremu pizze, različitih slanih rolica, focaccie i kruha. Vodu možete zamijeniti mlijekom, dodati i koju kockicu maslaca, pa od dobivenog tijesta pripremiti meke i ukusne kiflice. Na kraju, dodate li mu dva jaja, oko 100 g maslaca, a mlijeko zamijenite vodom, tijesto možete iskoristiti za savijače poput makovnjače i orahnjače, cimet rolica i slično.
Za dizano tijesto trebat će vam:
- 500 g bijelog brašna
- 1 žličica soli
- 2 žličice suhog kvasca
- 2 žlice maslinovog ulja
- 300 ml tople vode
Kod pripreme prhkog tijesta najviše vrijeme oduzelo mi je čekanje da ono odmori, a poslužila sam se i zamrzivačem kako bih skratila čekanje. Nakon što ste tijesto umijesili, svakako pustite da stoji u hladnjaku barem sat vremena. Također, varijanta sa šećerom u prahu bit će idealna za slatke prhke pite, dok za slanu varijantu samo izbacite šećer, pa pripremite slasni quiche, pitu od sira ili slično.
Za pripremu prhkog tijesta trebat će vam:
- 350 g oštrog brašna
- 120 g maslaca
- 1 jaje
- 2 žlice vrhnja
- 2 žlice šećera u prahu
- Pola žličice praška za pecivo
- Korica jednog limuna
Kod pripreme vučenog tijesta čitav postupak bio poprilično jednostavan, a nekoliko dana kasnije u isto sam tijesto umotala i fine, prve jesenske, kisele i slatke istovremeno - jabuke. Tijesto mora biti elastično kako bi se zatim moglo razvlačiti bez pucanja. Puniti ga možete slatkim i slanim nadjevima, pripremati bureke, pitu krumpirušu ili sirnicu. Bučnica, savijača od jabuka ili smrznutih višanja također nikada nisu bile finije.
Za pripremu vučenog tijesta trebat će vam:
- 500 g brašna (možete raditi i s pirovim brašnom, ali tip 630)
- 260-280 ml mlake vode
- 50 ml suncokretovog ulja
- 10 g soli
U nastavku donosim video s detaljnim postupkom pripreme. Dobar tek i sretno miješenje!