Ovakav doručak bit će idealan vikendom ujutro, kada izdvojeno vrijeme za kuhanje, ali i uživanje nije baš nikakav problem.
Zbog maslaca u kroasanima dobit ćete bogatije okuse nego što je to slučaj kod pripreme složenca s kruhom, a želite li dodatno začiniti stvar, osim gljivama, kroasane možete napuniti i špinatom, avokadom, šunkom, pršutom ili slaninom, sitno sjeckanom paprikom, pa čak i kiselim krastavcima.
Zaigrajte se, stvorite slasne sendviče, a zatim ih zapecite smjesom od jaja i mlijeka, pa na kraju sve pospite sa sirom za još više okusa. Za prste polizati!
Potrebno vam je:
- 100 g gljiva po želji
- 12 manjih ili 5 većih kroasana
- 100 g topljivog sira
- 8 jaja
- 400 ml mlijeka
- Sol, papar
- Ulje, maslac
Postupak pripreme:
- Na tavi najprije pirjajte gljive dok ne poprime zlatnu boju, oko desetak minuta ili kraće, ovisno o vrsti gljiva koju koristite. Šampinjonima će, primjerice, biti dovoljno i pet minuta.
- Posudu za pečenje premažite maslacem, a kroasane prerežite na pola, ali ne do kraja. Neka dvije polovice još uvijek budu spojene.
- Napunite ih gljivama, sirom, a dodati možete i druge namirnice po želji poput šunke ili slanine, špinata i drugog povrća.
- U posebnoj posudi istucite jaja, pomiješajte ih s mlijekom, soli i paprom. Dobivenu smjesu prelijte preko napunjenih kroasana i pospite ostatkom sira. Tako pripremljeni složenac neka odstoji barem 15 minuta do pola sata.
- Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, pecite oko 20 minuta pokriveno folijom, pa još 20 minuta otkriveno.
- Poslužite toplo.
Dobar tek!