Recepti 28. listopada 2022.

Ako ti pečeno meso ne uspijeva savršeno - isprobaj ove recepte!

foto: Freepik
gastro postao gastro.24sata.hr
Vikend je vrijeme kad je obitelj najčešće na okupu i ako je na tebi red da sve ugostiš, možda si na sto muka. Možda ti nedostaje ideja što pripremiti, a možda znaš da je to - pečeno meso s krumpirima, ali želiš da stvarno ispadne fino. Pomažemo!

Kad je cijela obitelj za stolom, najčešće vikendom, na stolu se na ovim prostorima najčešće jede pečeno meso s krumpirima. Da, i dalje je to tako. Neke se tradicije teško zaboravljaju, pa je to gotovo uvijek prvi izbor za obiteljski ručak. Nekad je to pile, nekad komad svinjetine, nekad fino pečena teletina... No, ako nisi vrhunski stručnjak u pripremi mesa, zna se često dogoditi da meso bude suho ili žilavo. Vikend je vrijeme kad najčešće imamo malo više slobodnog vremena za pripremu, pa si možemo dati oduška i bez žurbe prirediti ručak. 

Ipak, nekad ti samo nedostaje ideja, pa je inspiracija sve što ti treba. Da, pečeno meso - pečeno meso. Ali to ne znači da ga uvijek i na isti način moraš pripremati. Mala promjena nekad čini veliku razliku, a možda ti neki od ovih naših 15 prijedloga pomogne napraviti ručak o kojem će se još dugo govoriti. 

Sočno pečeno pile

Pečeno pile je klasik hrvatskog nedjeljnog ručka. Iako ispeći pile nije pretjerano zahtjevan proces, ipak sva perad ima jednu manu kad je pečenje u pitanju. Razlika između mesa na pojedinim dijelovima može dovesti do toga da pečenjem, zbog visoke temperature pečenja, prsa budu suha ili da batci, zbog niske temperature, ostanu žilavi. Kod odabira temeprature pečenja treba učiniti kompromis, a prsa zaštititi folijom, obložiti kriškama slanine ili napuniti nadjevom. Nadjeni pile narančom ili aromatičnim začinskim biljem za više arome. Dobra ideja je i povezati batke koncem da se pile ravnomjerno ispeče.

Pile punjeno narančom

Pečeno pile s češnjakom

Pečena patka s pirom kao prilogom

Pečena patka s umakom od pečenja i sokom od jabuke | Author: Goran Jakuš foto: Goran Jakuš

Patka se izvrsno slaže sa slatkastim okusima, primjerice s prilogom od cikle i jabuke s medom. Za mali odmak od tradicionalnih priloga poput krumpira i mlinaca, isprobaj patku spariti s kuhanim i kratko zapečenim pirom.

Pečena patka s umakom od pečenja i sokom od jabuke

Pečena patka s pirom

Mediteranski kunić

Nutritivno gledano meso kunića je vrlo kvalitetno. Obiluje proteinima, no sadrži manje masti i kolesterola u usporedbi s ostalim vrstama mesa. Odlikuje se i neutralnim mirisom i ugodnim okusom koji se slaže s različitim začinima. Meso prije pečenja možemo marinirati preko noći, a posebno ukusna marinada jest ona koja sadrži maslinovo ulje, ružmarin, češnjak i malo limunovog soka. Osim s krumpirom, kunića možemo peći zajedno s tikvicama, patlidžanom uz dodatak badema.

Kunić u mediteranskom povrću

Janjeći but

Tražiš li ideju za svečaniji nedjeljni ručak tada se janjeći but nameće kao vrlo dobar prijedlog. Janjeći but možemo peći s kostima ili bez. But pečemo ili konstantno na umjereno visokoj temperaturi između 170 i 180 stupnjeva ili ga prvo zapečemo na visokoj temperaturi na 230 stupnjeva a zatim smanjimo temperaturu na 160 stupnjeva i pečemo između 1 sat i 1,5 sata.

Janjeći but u senfu

Janjetina s bobom i slanutkom

Sporo pečena svinjska lopatica

Najcjenjeniji dio svinjetine jest lungić, sočan komad mesa rezerviran za posebne prilike. Od svinjskog filea možemo napraviti maštovite rolade koje prvo prepečemo na tavi, nakon čega ju pečemo u pećnici, a za one malo spretnije u kuhinji i željne izaziva, roladu možemo i flambirati. Još jedan svestrani komad svinjetine je i lopatica koju, prethodno mariniranu, tradicionalno pečemo u pećnici s krumpirima oko 1,5 sat na 200 stupnjeva. No, ako imaš malo više vremena, predlažemo da lopaticu ispečeš na nižoj temperaturi oko 5 sati. Lopatica je tvrđi komad mesa, no pečemo li ga na nižoj temperaturi dulje vremena dobit ćemo mekano meso koje vilicom natrgamo na komadiće nalik nitima. Ti se komadi mesa dalje mogu koristiti u brojnim jelima poput sendviča, umaka za tjesteninu i na pizzi, a zgodno je i što pečeno meso možemo zamrznuti i koristiti po potrebi za brzi ručak tijekom tjedna. Svinjsku lopaticu začini i nareži na nekoliko krupnijih komada i popeci na ulju. Dodaj luk i mrkvu u lonac i prelij s temeljcem tek toliko da pokrije dno. U ugrijanu pećnicu prebaci meso i pecite pokriveno na 160 stupnjeva oko 5 sati. Nakon 2 sata pečenja povremeno provjeri meso, a gotovo je kada se komadi lako odvajaju. Prednost ove metode je što meso ne možeš prepeći.

Svinjski file sa šljivama i pečenim krumpirom

Mirisna lopatica

Ideje za pripremu junetine i teletine

Još jedan specijalni komad mesa je svakako pisana pečenka ili biftek kojeg predlažemo da nadjeneš jajima i slaninom za poseban doživljaj. Od teletine isprobaj teleću koljenicu na poznati talijanski način tzv. ossobuco ili pak nadjeni teleća prsa s mljevenim mesom.

Nadjevena pisana pečenka

Ossobuco - teleća koljenica

Punjena teleća prsa

Rolada od mljevenog mesa

I jedno savim "obično" mljeveno meso u roladi dobiva elegantno ruho dostojno svečanog nedjeljnog ručka. Mesne rolade se odlično slažu s pireom, a osim krumpira savjetujemo pire od celera, graška ili krumpira sa češnjakom.

Rolada od mljevenog mesa i jaja

Orašasti pire od celera

Pire od graška

Pire krumpir s češnjakom

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.