Borovnice, limun i prozračni biskvit složeni u savršen desert. Recept je jednostavniji nego što misliš – a rezultat neodoljiv
Trifle je britanski klasik, desert koji se slaže u prozirnoj zdjeli u više slojeva kako bi boje i teksture došle do izražaja. Ova verzija spaja kiselkastu svježinu limuna i slatke borovnice, uz lagane kocke gotovog biskvita. I u trenu ste dobili kombinaciju koja se jede žlicom. Borovnice su pune antioksidansa i vlakana, a limun obiluje vitaminom C i svježinom.
U ovom desertu važna je ravnoteža: svježina citrusa, sočno voće i kremoznost nadopunjuju jedno drugo. Najvažniji dio je domaća limunova krema – gusta, sjajna i aromatična.
Nema usporedbe s pudingom iz vrećice. Ako nemaš borovnice, poslužit će jagode, maline ili mješavina bobičastog voća. Desert se može složiti unaprijed i čuvati u hladnjaku do 24 sata pa je savršen za druženja ili roštilje.
Isprobaj naš recept za trifle od limuna i borovnica...
Trifle od limuna i borovnica
foto: Johann Headley, Olive & Mango/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Trifle od limuna i borovnica
225 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
12
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Šećer
0,60
šalica
Gustin (Kukuruzni Škrob)
3
žlica
Sol
0,12
žličica
Žumanjak
5
kom
Mlijeko
2
šalica
Limunova korica
1
žlica
Sok od limuna
5
žlica
Maslac
2
žlica
Borovice
4
šalica
Biskvit
6
šalica
Šećerni sirup
2
žlica
Postupak
Napuni veliku zdjelu do pola ledenom vodom i ostavi sa strane. U srednje velikoj vatrostalnoj posudi izmiješaj ½ šalice šećera, škrob i sol. Umiješaj hladne žumanjke i muti dok smjesa ne postane blijedožuta, glatka i pjenasta, oko 1 minutu.
U srednje velikom loncu zakuhaj mlijeko i limunovu koricu na laganoj vatri, povremeno miješajući. Makni s vatre. Polako ulijevaj toplu mliječnu smjesu u smjesu od žumanjaka, stalno miješajući, dok se sve ne sjedini. Vrati u lonac i kuhaj na srednje jakoj vatri, neprestano miješajući, dok ne zakipi i zgusne se, oko 3 minute.
Makni s vatre, umiješaj maslac narezan na komadiće i procijedi kroz sito u čistu vatrostalnu zdjelu. Odmah prekrij površinu kreme prozirnom folijom ili papirom za pečenje premazanim maslacem da se ne stvori korica. Stavi zdjelu u ledenu kupelj i hladi 30 minuta. Potom premjesti u hladnjak na oko 2 sata.
U ohlađenu kremu umiješaj 2 žlice limunova soka i ostavi sa strane. U velikoj zdjeli pomiješaj borovnice i preostale 2 žlice šećera, lagano ih zgnječi da puste sok. Ostavi na sobnoj temperaturi, nepokriveno, oko 5 minuta, dok ne postanu sjajne.
U velikoj zdjeli lagano promiješaj biskvit narezan na kockice (1cm), sirup i preostalih 3 žlice limunova soka. Polovicu biskvita složi na dno staklene zdjele za trifle (2 l) ili srednje velike staklene zdjele. Preko njih stavi polovicu kreme i poravnaj. Potom rasporedi polovicu borovnica sa sokom. Ponovi slojeve s ostatkom biskvita, kreme i borovnica. Po želji ukrasi limunovom koricom.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
209 kcal
10 %
MASTI
6,00 g
8 %
KOLESTEROL
0,10 g
0 %
UH
35,00 g
12 %
PROTEINI
6,00 g
12 %
Ako nemaš kupovni sirup, napravi ga kod kuće: ugrij 1 ½ žlicu šećera i 3 žlice vode dok se šećer ne otopi. Odvoji 2 žlice za recept, ostatak sačuvaj u hladnjaku za neki drugi recept.