Recepti 29. listopada 2023.

Vrhunski blagdanski ručak: Pečena patka s jabukama

pečena patka
Pečena patka - puna slasti foto: Pixabay
gastro postao gastro.24sata.hr
Pečena patka često se nađe na obiteljskom stolu, a možda je blagdan Svih svetih dobra prilika za okupljanje obitelji. Ova verzija s jabukama i ciklom mala je promjena koja će oduševiti mnoge...

Pečena patka ukorijenjena je u našu tradicionalnu kuhinju i svakako je jedno od jela kojem se mnoge obitelji okreću za vrijeme blagdana. Također, mnogo je i inačica spomenutog jela, a jedna od njih je i pečena patka s jabukama i ciklom.

Iako blagdan Svih svetih nije prvi koji nam padne na pamet kad kažemo "blagdani", mnogi će ipak ovu priliku iskoristiti za ručak u krugu najmilijih. Pa zašto se onda na stolu ne bi našla ova pečena patka punjena jabukama i ciklom? 

 

Možda vas zanima... Patka s mlincima Recepti

 

Puno je raznih varijanti kako možemo pripremiti pečenu patku. Neki su tradicionalniji, neki manje tradicionalni, a neki potpuno moderni. Pečena patka punjena jabukama i ciklom upravo je negdje na sredini. Ova inačica nimalo ne umanjuje raskoš okusa, već dodaje nove, kako okuse tako i mirise. 

 

Ono što ti savjetujemo jest da tijekom pečenja, povremeno premažeš patku masnoćom kako bi bila što sočnija. Preporuka je i korištenje jabuke zlatni delišes koja se odlično spaja s okusom pačetine.

Pečena patka s umakom od pečenja i sokom od jabuke | Author: Goran Jakuš Pečena patka s umakom od pečenja i sokom od jabuke foto: Goran Jakuš

Pečena patka s jabukama i ciklom

Sastojci:

  • patka, oko 2 kg
  • 600 g cikle
  • 3 jabuke
  • 3 dcl soka od jabuke
  • 100 g maslaca
  • sol, papar

Postupak:

  1. Patku posoli, malo namasti i stavi u pećnicu na 180 stupnjeva, da se lagano peče sat i pol do dva.
  2. U međuvremenu prokuhaj ciklu, očisti i nareži ju na rezance. Jabuke također nareži na rezance.
  3. U zagrijanoj tavi na maslacu preprži jabuke, a potom dodaj i ciklu.
  4. Posoli, popapri i sve podlij sokom od jabuka te pusti da se kuha na laganoj vatri. Kad jabuka i cikla omekšaju, u tavu stavi narezanu patku i podlij sokom od pečenja.
  5. Umjesto cikle možeš poslužiti ljubičasti kupus dinstan u crvenom vinu.

 

Možda vas zanima... Patka s narančom i medom - blagdanski užitak koji smo čekali! Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.