Pečena patka ukorijenjena je u našu tradicionalnu kuhinju i svakako je jedno od jela kojem se mnoge obitelji okreću za vrijeme blagdana. Također, mnogo je i inačica spomenutog jela, a jedna od njih je i pečena patka s jabukama i ciklom.
Iako blagdan Svih svetih nije prvi koji nam padne na pamet kad kažemo "blagdani", mnogi će ipak ovu priliku iskoristiti za ručak u krugu najmilijih. Pa zašto se onda na stolu ne bi našla ova pečena patka punjena jabukama i ciklom?
Puno je raznih varijanti kako možemo pripremiti pečenu patku. Neki su tradicionalniji, neki manje tradicionalni, a neki potpuno moderni. Pečena patka punjena jabukama i ciklom upravo je negdje na sredini. Ova inačica nimalo ne umanjuje raskoš okusa, već dodaje nove, kako okuse tako i mirise.
Ono što ti savjetujemo jest da tijekom pečenja, povremeno premažeš patku masnoćom kako bi bila što sočnija. Preporuka je i korištenje jabuke zlatni delišes koja se odlično spaja s okusom pačetine.
Pečena patka s jabukama i ciklom
Sastojci:
- patka, oko 2 kg
- 600 g cikle
- 3 jabuke
- 3 dcl soka od jabuke
- 100 g maslaca
- sol, papar
Postupak:
- Patku posoli, malo namasti i stavi u pećnicu na 180 stupnjeva, da se lagano peče sat i pol do dva.
- U međuvremenu prokuhaj ciklu, očisti i nareži ju na rezance. Jabuke također nareži na rezance.
- U zagrijanoj tavi na maslacu preprži jabuke, a potom dodaj i ciklu.
- Posoli, popapri i sve podlij sokom od jabuka te pusti da se kuha na laganoj vatri. Kad jabuka i cikla omekšaju, u tavu stavi narezanu patku i podlij sokom od pečenja.
- Umjesto cikle možeš poslužiti ljubičasti kupus dinstan u crvenom vinu.