Ovaj blagdanski specijalitet definitivno je jedan od naših najdražih. Sočno meso patke u kombinaciji sa slatkastim aromama meda i naranče najbolje će se složiti s pečenim krumpirom, no poslužiti je možeš i s mlincima, heljdom ili pire krumpirom.
Kada je u pitanju vrijeme pečenja, ono ovisi o težini patke, no ona se obično peče dva do tri sata. Vodi se pravilom što duže, to bolje kako bi meso bilo što mekše i sočnije.
Ostane li umaka od pečenja, nikako ga nemoj baciti. Prebaci ga na štednjak pa ga reduciraj i posluži uz patku.
Sastojci:
- 1 patka
- 80 g meda
- 3 žlice vinskog octa
- 3 žlice maslinovog ili suncokretovog ulja
- 2 žlice masti
- 1 naranča
- 50 ml vode
- sol
Postupak pripreme:
- Očišćenu patku natrljaj solju izvana i iznutra.
- U zdjeli izmiješaj med, ocat i ulje pa time premaži patku sa svih strana. Možeš staviti u nju pola naranče.
- Stavi patku u nauljen kalup, podlij vrućom vodom i peci u pećnici na 190°C.
- Tijekom pečenja povremeno premazuj patku preostalom mješavinom s medom te podlijevaj toplom vodom.
- Nakon sat vremena poslaži uz patku kriške naranče pa peci još sat vremena. Neka malo odstoji prije nego što je narežeš na manje komade.
Dobar tek!