Ovo su najčešće pogreške u pripremi granole. Izbjegni ih!

SHUTTERSTOCK Pogreške u pripremi granole
Uz nekoliko trikova napravi najukusniju domaću granolu...
Vidi originalni članak

Granola je mnogima omiljeni zdravi doručak. Domaća granola mješavina je zobenih pahuljica i raznih dodatnih sastojaka poput meda, smeđeg šećera, grožđica, kokosa, sušenog voća i orašastih plodova. Zdrava je, hrskava i savršeno ukusna!

Bez obzira voliš li slatku ili slanu granolu, uz nekoliko jednostavnih pravila, biti će savršena baš svaki put!

Odaberi optimalnu temperaturu

Polako pečenje na niskoj temperaturi ključ je savršene zlatno smeđe granole. Svoju granolu možeš ispeći do zlatno-smeđeg savršenstva na temperaturi od 150 stupnjeva.

Imaj na umu da više temperature mogu uzrokovati izgaranje sastojaka poput orašastih plodova, sjemenki i kokosa, stoga je preporuka da se pridržavaš nižih temperatura, pažljivo promatraš tijekom pečenja i jednom promiješaš tijekom pečenja. 

Za savršenu teksturu..

Prije no što granolu staviš u pećnicu, poravnaj ju i utisni u pripremljeni kalup za pečenje, a zatim ju samo jednom promiješaj na pola pečenja. Nakon što je pečena, ostavi ju u protvanu dok se u potpunosti ne ohladi.

Sastojke prilagodi svojem ukusu

Jedna od najboljih stvari kada je u pitanju granola jest ta što možeš kombinirati najrazličitije namirnice, prema svojem ukusu i preferencijama.

Umjesto brusnica želiš koristiti sušene marelice? Slobodno! Chia sjemenke umjesto sjemenki suncokreta? Sjajno! No, iako svaki recept možeš prilagoditi svojem ukusu, vodi računa da omjer mokrih i suhih sastojaka ostane približno jednak originalnom receptu. Med možeš zamijeniti javorovim ili agavinim sirupom, a maslac, maslinovim uljem ili uljem avokada.

Ne pretjeruj sa začinima i aromama

Volimo dobro začinjenu i aromatičnu granolu, no kada koristiš začine važno je ne pretjerati! Ako koristiš cimet, započni s dodavanjem pola žličice, a za intenzivnije začine, poput paprike ili kardamoma započni s četvrtinom žličice.

Imaj na umu i da različiti ekstrakti ili mirisne vode poput ružine vode ili cvijeta naranče mogu biti vrlo intenzivni, pa započni s dodavanjem osmine žličice. Začine i arome uvijek dodaj prije pečenja, a bez obzira radiš li slatku ili slanu granolu, nemoj zaboraviti dodati i sol.

Dodavanje orašastih plodova, sjemenki i sušenog voća...

Orašaste plodove i sjemenke možeš dodati izravno u mješavinu zobenih pahuljica, prije pečenja. Kakao je dobro dodati u posljednjih nekoliko minuta pečenja, a mješavine suhog voća dodaj na samom kraju, odnosno kada granolu izvadiš iz pećnice.

Koristi zobene pahuljice od cijelog zrna

U pripremi granole izbjegavaj koristiti instant zobene pahuljice jer one neće zadržati teksturu tijekom pečenja. Osim zobenih pahuljica, u granolu možeš dodati i žitarice poput raži, kvinoje ili pira, samo vodi računa o omjeru suhih i mokrih sastojaka u receptu.

Pripremi domaću granolu po jednom od recepta...

 

minutni doručak Dobar početak dana uz brzi doručak s grčkim jogurtom

oliver vs. ramsay Slavni chefovi obožavaju granolu. Imamo recepte!

za slatka jutra Donosimo ti dva sjajna recepta za granolu

Bez pečenja! Granola pločice sa suhim smokvama i bademima

što kažeš? Dobro jutro uz domaću granolu sa suhim voćem

 

Izvor: www.bonappetit.com

Posjeti Gastro.hr