gastro postao
Provjeri koje su to tajne slatkog doručka iz kućne radinosti.
Ako si i ti jedna od onih koji za svoj doručak najviše vole okus slasne granole i jogurta pripremi se na odličan recept za domaću granolu.
Za pripremu granole trebat će ti sveukupno 40 minuta, a veći će dio posla odraditi tvoja pećnica. Svakako isprobaj!
Sastojci:
- 350 grama zobenih pahuljica
- 100 grama narezanih badema
- 60 grama smeđeg šećera
- 1/4 žličice soli
- 1/8 žličice mljevenog cimeta
- 50 mililitara suncokretovog ulja
- 100 grama meda ili javorovog sirupa
- 4 žličice ekstrakta vanilije
- grožđice
- sušene brusnice
Priprema:
- Stavi lim za pečenje u sredinu pećnice i zagrij na 150 stupnjeva. Zatim pomiješaj zob, bademe, smeđi šećer, sol i cimet u velikoj zdjeli.
- U čaši pomiješaj ulje i med ili javorov sirup. Zagrij u mikrovalnoj pećnici 45 sekundi. Izvadi i dodaj vaniliju. Smjesu prelij preko zobenih. Dobro promiješaj tako da sva zob bude prekrivena smjesom meda i biljnoga ulja.
- Ravnomjerno rasporedi granolu na lim za pečenje. Peci dok zob i bademi ne budu lijepo tostirani i zlatni. Redovito, svakih 10 minuta, miješaj sve sastojke, premještajući tako granolu s ruba u središte lima za pečenje.
- Dok se granola peče, pomiješaj sve ostale, neobavezne dodatke u posudi i ostavi ih sa strane. Kad se granola ispeče, lim prenesi na stalak za hlađenje i pospi granolu pripremljenim voćnim dodacima. Promiješaj sve sastojke. Ostavi granolu da se potpuno ohladi na limu za pečenje.
- Čuvaj u zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi. U slast!