Špajza 13. listopada 2021.

Ovo su najčešće pogreške u pripremi granole. Izbjegni ih!

Pogreške u pripremi granole foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Uz nekoliko trikova napravi najukusniju domaću granolu...

Granola je mnogima omiljeni zdravi doručak. Domaća granola mješavina je zobenih pahuljica i raznih dodatnih sastojaka poput meda, smeđeg šećera, grožđica, kokosa, sušenog voća i orašastih plodova. Zdrava je, hrskava i savršeno ukusna!

Bez obzira voliš li slatku ili slanu granolu, uz nekoliko jednostavnih pravila, biti će savršena baš svaki put!

 | Author: Shutterstock Granola, foto: Shutterstock

Odaberi optimalnu temperaturu

Polako pečenje na niskoj temperaturi ključ je savršene zlatno smeđe granole. Svoju granolu možeš ispeći do zlatno-smeđeg savršenstva na temperaturi od 150 stupnjeva.

Imaj na umu da više temperature mogu uzrokovati izgaranje sastojaka poput orašastih plodova, sjemenki i kokosa, stoga je preporuka da se pridržavaš nižih temperatura, pažljivo promatraš tijekom pečenja i jednom promiješaš tijekom pečenja. 

Za savršenu teksturu..

Prije no što granolu staviš u pećnicu, poravnaj ju i utisni u pripremljeni kalup za pečenje, a zatim ju samo jednom promiješaj na pola pečenja. Nakon što je pečena, ostavi ju u protvanu dok se u potpunosti ne ohladi.

Sastojke prilagodi svojem ukusu

Jedna od najboljih stvari kada je u pitanju granola jest ta što možeš kombinirati najrazličitije namirnice, prema svojem ukusu i preferencijama.

Umjesto brusnica želiš koristiti sušene marelice? Slobodno! Chia sjemenke umjesto sjemenki suncokreta? Sjajno! No, iako svaki recept možeš prilagoditi svojem ukusu, vodi računa da omjer mokrih i suhih sastojaka ostane približno jednak originalnom receptu. Med možeš zamijeniti javorovim ili agavinim sirupom, a maslac, maslinovim uljem ili uljem avokada.

Ne pretjeruj sa začinima i aromama

Volimo dobro začinjenu i aromatičnu granolu, no kada koristiš začine važno je ne pretjerati! Ako koristiš cimet, započni s dodavanjem pola žličice, a za intenzivnije začine, poput paprike ili kardamoma započni s četvrtinom žličice.

Imaj na umu i da različiti ekstrakti ili mirisne vode poput ružine vode ili cvijeta naranče mogu biti vrlo intenzivni, pa započni s dodavanjem osmine žličice. Začine i arome uvijek dodaj prije pečenja, a bez obzira radiš li slatku ili slanu granolu, nemoj zaboraviti dodati i sol.

Dodavanje orašastih plodova, sjemenki i sušenog voća...

Orašaste plodove i sjemenke možeš dodati izravno u mješavinu zobenih pahuljica, prije pečenja. Kakao je dobro dodati u posljednjih nekoliko minuta pečenja, a mješavine suhog voća dodaj na samom kraju, odnosno kada granolu izvadiš iz pećnice.

Koristi zobene pahuljice od cijelog zrna

U pripremi granole izbjegavaj koristiti instant zobene pahuljice jer one neće zadržati teksturu tijekom pečenja. Osim zobenih pahuljica, u granolu možeš dodati i žitarice poput raži, kvinoje ili pira, samo vodi računa o omjeru suhih i mokrih sastojaka u receptu.

Pripremi domaću granolu po jednom od recepta...

 

Možda vas zanima... Dobar početak dana uz brzi doručak s grčkim jogurtom Recepti Možda vas zanima... Slavni chefovi obožavaju granolu. Imamo recepte! Recepti Možda vas zanima... Donosimo ti dva sjajna recepta za granolu Recepti Možda vas zanima... Granola pločice sa suhim smokvama i bademima Recepti Možda vas zanima... Dobro jutro uz domaću granolu sa suhim voćem Recepti

 

Izvor: www.bonappetit.com

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.