Pet marinada za roštilj koje trebaš isprobati

Thinkstock
Meso i povrće s roštilja uvijek ima posebnu aromu. A kada uz aromu dima dodate i odličnu marinadu, dobit ćeš roštilj za prste polizati!
Vidi originalni članak

Meso je najbolje ako ga mariniraš večer prije roštiljanja i vrijedi svake minute čekanja. Donosimo vam recepte za pet roštilj marinada za svačiji ukus.

 

JEDNOSTAVNO I PRIMJENJIVO Postanite roštilj majstor uz savjete Jamieja Olivera

Volimo ljeto! Svestrani kukuruz voli roštilj, salate i meksičke tanjure

 

BBQ marinada

Već poznata marinada za meso, osobito svinjetinu.

Sastojci:

  • 1 šalica kečapa
  • 2 žlice šećera
  • ½ šalice vode
  • ¼ šalice octa
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica češnjaka u prahu
  • 1 žlica  senfa
  • 1 žličica crvene paprika

Sve sastojke stavi u posudu i zagrij na laganoj vatri. Pusti da prokuha, smanji vatru i pusti da se marinada polako kuha jedan sat. Ostavi da se ohladi na sobnoj temperaturi pa ju prebaci u staklenu posudu s poklopcem. Čuvaj u hladnjaku.

 

Bijela marinada

Ova marinada se koristi nakon pečenja mesa. Meso začini željenim začinima, a nakon pečenja prelij ovom ukusnom marinadom.

 

Već miriše! Vrijeme je za roštilj: Ražnjići s čilijem i češnjakom

 

Sastojci:

  • 4 žlice majoneze
  • 2 žlice octa
  • 1 žlica limunovog soka
  • 1 žlica hrena
  • 1 žličica senfa
  • 1 žličica kajenskog papra

Sve sastojke stavi u posudu i umuti pjenjačom. Prelij preko pečenog mesa.

Marinada od tamnog piva

  • 200 ml kečapa
  • 100 ml jabučnog octa
  • 330 ml tamnog piva
  • 100 g smeđeg šećera
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica mljevenog papra
  • 1 žličica češnjaka u prahu
  • ½ žličice mljevenog chilija

Kao i kod osnovnog recepta za BBQ umak, i ove sastojke treba prokuhati. Sve sastojke stavi u posudu za kuhanje i uz konstantno miješanje kuhaj na umjerenoj vatri. Nakon 30-40 minuta, kada postigneš željenu gustoću, skloni s vatre i pusti da se ohladi u potpunosti. Ohlađeni umak prebaci u posudu s poklopcem i čuvaj u hladnjaku.

 

 

Slatko-ljuta marinada

Sastojci:

  • 100 g smeđeg šećera
  • 1 žlica soli
  • 1 žlica chilija u prahu
  • 1 žlica češnjaka u prahu
  • 1 žličica kajenskog papra
  • 1 žlica mljevenog pimento
  • 200 ml ulja

Sve sastojke pomiješaj i čuvaj u zatvorenoj posudi. 

Pikantna marinada

Ova marinada je za osobe čije nepce podnosi jake začine. 

Sastojci:

  • 1 žlica chilija u prahu
  • 1 žlica smeđeg šećera
  • ½ žlice soli
  • ½ žlice papra
  • ½ žlice češnjaka u prahu
  • 1 žlica crvene paprika
  • ½ žlice kajenskog papra
  • 200 ml suncokretovog ulja
  • 2 žlice senfa

Sve sastojke stavi u posudu i promiješaj. Marinadom premaži meso ili povrće i ostavi preko noći u hladnjaku.

 

Gdje ima vatre... Recepti za roštilj o kojem će svi pričati

 

Posjeti Gastro.hr