Špajza 25. srpnja 2017.

Svestrani kukuruz voli roštilj, salate i meksičke tanjure

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Osvježavajuć i sladak, kukuruz je idealna namirnica za osvježenje vrućih ljetnih dana. Donosimo nove ideje za ovu svevremensku, hrskavu, žutu poslasticu.

Pečeni ili kuhani, u ljutom meksičkom jelu ili laganoj salati. Da je kukuruz uistinu prava ljetna namirnica govori i njegov okus koji se izvrsno slaže s vrućim danima - sladak je, sočan i osvježavajuć.

Upravo zato, jela s kukuruzom na divan će se način slagati sa sezonskim tanjurima, a posebice s onima kada vam hitno treba ideja za brz, ali ukusan ručak.

 

Možda vas zanima... Male tajne: Hranu iz konzerve pretvorite u slasne delicije Špajza

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Divne, jarko žute boje, ova namirnica idealna je za ljetne dane jer, osim što je prepuna vlakana i vitamina, kukuruz je idealna namirnica za mršavljenje. Naime, klip kukuruza ima prosječno tek oko 100 kalorija. 

Ubaciti ga možete u gotovo svaku ljetnu kombinaciju. Odličan je s roštilja i kuhan, a u obje varijante, kada je gotov, možete ga premazati otopljenim maslacem koji ste aromatizirali sezonskim začinskim biljem. Malo soli i ultimativna ljetna delicija spremna je za guštanje.

 

kuhani kukuruz Možda vas zanima... Kuhani kukuruz - još slađi i ukusniji None

 

pečeni kukuruz | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Kuhani kukuruz također možete iskoristiti u različitim složencima, dodati ga na pizzu, ali i pripremati fantastične, osvježavajuće salate.

 

Možda vas zanima... Salata od tune s tjesteninom i povrćem Recepti

 

Pomiješajte omiljeno sezonsko povrće poput rajčice i paprike, dodajte grah i avokado, a zatim sve zaokružite slatkastim kuhanim kukuruzom. Lagana meksička gozba spremna je prije nego što možete zamisliti. Takvu salatu možete ubaciti i u tortilje, potrebno je tek dodati fini umak na bazi rajčice ili pak kiselog vrhnja kako bi povezao sve sastojke i držao ih u smotuljku.

 

Možda vas zanima... Od A do Ž: Tortilje koje uspiju baš uvijek Recepti

 

Iako nešto teži, dobar izbor za ljetno punjenje baterija bit će i chilli con carne. Jušno, bogato i toplo jelo stvoreno je za ljetne pljuskove. Jedno je od najpoznatijih meksičkih jela, a zbog dodatka mesa i raskošnih okusa voljet će ga baš svi.

 

Chili con carne Možda vas zanima... Chili con carne Recepti

 

Tjestenina s račićima ili drugim plodovima mora, kremasti umak i šaka kukuruza koja će zaista napraviti razliku u čitavoj kombinaciji, također su odličan odabir. Lagani i jednostavni, ovakvi će spojevi u potpunosti oduševiti ljubitelje morskih plodova. Tjestenina će biti ukusna i topla i hladna, a poslužiti je možete uz čašu finog ohlađenog bijelog vina.

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Osim kao dodatak, kukuruz će odigrati sjajnu ulogu i kao zvijezda stola. Upakirajte ga u fine, hrskave popečke, dodajte nešto sira i omiljenog začinskog bilja pa umutite smjesu. Ispecite u ulju ili u pećnici, a zatim poslužite uz zdjelu sezonske salate. Brže ne može!

 

popečci od kukuruza Možda vas zanima... Ovo još niste probali: Sjajni popečci od kukuruza None

 

Kukuruzno brašno i svježi kukuruz pak možete kombinirati u pecivima, muffinima i kruhu. Zrnca kukuruza obogatit će svako tijesto, a želite li svoja peciva učiniti zaista posebnima, dodajte im i šaku sitno sjeckane slanine ili čak čvaraka pa sve začinite s malo čilija.

 

kukuruzni muffini Možda vas zanima... Slasni kukuruzni muffini za baš svaku priliku None

 

Kukuruzni kruh | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.