Meso je najbolje ako ga marinirate večer prije roštiljanja i vrijedi svake minute čekanja. Donosimo vam recepte za pet roštilj marinada za svačiji ukus.
BBQ marinada
Već poznata marinada za meso, osobito svinjetinu.
Potrebno vam je:
- 1 šalica kečapa
- 2 žlice šećera
- ½ šalice vode
- ¼ šalice octa
- 1 žličica soli
- 1 žličica češnjaka u prahu
- 1 žlica senfa
- 1 žličica crvene paprika
Sve sastojke stavite u posudu i zagrijte na laganoj vatri. Pustite da prokuha, smanjite vatru i pustite da se marinada polako kuha jedan sat. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi pa ju prebacite u staklenu posudu s poklopcem. Čuvajte u hladnjaku.
Bijela marinada
Ova marinada se koristi nakon pečenja mesa. Meso začinite željenim začinima, a nakon pečenja prelijte ovom ukusnom marinadom.
Potrebno vam je:
- 4 žlice majoneze
- 2 žlice octa
- 1 žlica limunovog soka
- 1 žlica hrena
- 1 žličica senfa
- 1 žličica kajenskog papra
Sve sastojke stavite u posudu i umutite pjenjačom. Prelijte preko pečenog mesa.
Marinada od tamnog piva
- 200 ml kečapa
- 100 ml jabučnog octa
- 330 ml tamnog piva
- 100 g smeđeg šećera
- 1 žličica soli
- 1 žličica mljevenog papra
- 1 žličica češnjaka u prahu
- ½ žličice mljevenog chilija
Kao i kod osnovnog recepta za BBQ umak, i ove sastojke treba prokuhati. Sve sastojke stavite u posudu za kuhanje i uz konstantno miješanje kuhajte na umjerenoj vatri. Nakon 30-40 minuta, kada postignete željenu gustoću, sklonite s vatre i pustite da se ohladi u potpunosti. Ohlađeni umak prebacite u posudu s poklopcem i čuvajte u hladnjaku.
Slatko ljuta marinada
Potrebno vam je:
- 100 g smeđeg šećera
- 1 žlica soli
- 1 žlica chilija u prahu
- 1 žlica češnjaka u prahu
- 1 žličica kajenskog papra
- 1 žlica mljevenog pimento
- 200 ml ulja
Sve sastojke pomiješajte i čuvajte u zatvorenoj posudi.
Pikantna marinada
Ova marinada je za osobe čije nepce podnosi jake začine.
Potrebno vam je:
- 1 žlica chilija u prahu
- 1 žlica smeđeg šećera
- ½ žlice soli
- ½ žlice papra
- ½ žlice češnjaka u prahu
- 1 žlica crvene paprika
- ½ žlice kajenskog papra
- 200 ml suncokretovog ulja
- 2 žlice senfa
Sve sastojke stavite u posudu i promiješajte. Marinadom premažite meso ili povrće i ostavite preko noći u hladnjaku.
U slast!
Stiglo je proljeće, stigao je i Chill&Grill. I to ravno u vaše domove. Zbog pandemije korona virusa najveći prvomajski festival roštiljade u Hrvatskoj ove će se godine umjesto na Bundeku održati u tvojoj kuhinji, balkonu, dvorištu ili terasi kuće i stana jer #ostanidoma je najsigurnije i upravo tamo će ti stići sve što trebaš za Chill&Grill. Dovoljno je da pratiš missGastro i 24sata i saznaš sjajne nove recepte kako pripremiti omiljene burgere, kotlete, ćevape, povrće, lepinje i sve ono drugo što želiš staviti na roštilj, a čeka te i niz nagrada koje smo pripremili za čitatelje diljem Hrvatske. Saznaj više!
Ovogodišnji Chill&Grill 2020. održava se u organizaciji 24sata i missGastro uz glavnog partnera Podravku. Partneri projekta su Grill Majstor, Vegeta, coolinarika.com, Mesna industrija Ravlić, KTC i Karlovačko