Meso je najbolje ako ga mariniraš večer prije roštiljanja i vrijedi svake minute čekanja. Donosimo vam recepte za pet roštilj marinada za svačiji ukus.
BBQ marinada
Već poznata marinada za meso, osobito svinjetinu.
Sastojci:
- 1 šalica kečapa
- 2 žlice šećera
- ½ šalice vode
- ¼ šalice octa
- 1 žličica soli
- 1 žličica češnjaka u prahu
- 1 žlica senfa
- 1 žličica crvene paprika
Sve sastojke stavi u posudu i zagrij na laganoj vatri. Pusti da prokuha, smanji vatru i pusti da se marinada polako kuha jedan sat. Ostavi da se ohladi na sobnoj temperaturi pa ju prebaci u staklenu posudu s poklopcem. Čuvaj u hladnjaku.
Bijela marinada
Ova marinada se koristi nakon pečenja mesa. Meso začini željenim začinima, a nakon pečenja prelij ovom ukusnom marinadom.
Sastojci:
- 4 žlice majoneze
- 2 žlice octa
- 1 žlica limunovog soka
- 1 žlica hrena
- 1 žličica senfa
- 1 žličica kajenskog papra
Sve sastojke stavi u posudu i umuti pjenjačom. Prelij preko pečenog mesa.
Marinada od tamnog piva
- 200 ml kečapa
- 100 ml jabučnog octa
- 330 ml tamnog piva
- 100 g smeđeg šećera
- 1 žličica soli
- 1 žličica mljevenog papra
- 1 žličica češnjaka u prahu
- ½ žličice mljevenog chilija
Kao i kod osnovnog recepta za BBQ umak, i ove sastojke treba prokuhati. Sve sastojke stavi u posudu za kuhanje i uz konstantno miješanje kuhaj na umjerenoj vatri. Nakon 30-40 minuta, kada postigneš željenu gustoću, skloni s vatre i pusti da se ohladi u potpunosti. Ohlađeni umak prebaci u posudu s poklopcem i čuvaj u hladnjaku.
Slatko-ljuta marinada
Sastojci:
- 100 g smeđeg šećera
- 1 žlica soli
- 1 žlica chilija u prahu
- 1 žlica češnjaka u prahu
- 1 žličica kajenskog papra
- 1 žlica mljevenog pimento
- 200 ml ulja
Sve sastojke pomiješaj i čuvaj u zatvorenoj posudi.
Pikantna marinada
Ova marinada je za osobe čije nepce podnosi jake začine.
Sastojci:
- 1 žlica chilija u prahu
- 1 žlica smeđeg šećera
- ½ žlice soli
- ½ žlice papra
- ½ žlice češnjaka u prahu
- 1 žlica crvene paprika
- ½ žlice kajenskog papra
- 200 ml suncokretovog ulja
- 2 žlice senfa
Sve sastojke stavi u posudu i promiješaj. Marinadom premaži meso ili povrće i ostavi preko noći u hladnjaku.