SAVJET STRUČNJAKA Posoli kavu i bit će ukusnija!

Nathan Dumlao/Unsplash Kava je još ukusnija ako joj dodaš malo soli
Znamo, ovaj savjet zvuči neobično, no znanstvenici tvrde da je dodavanje minimalne količine soli u kavu najbolji način da se ublaži njezina gorčina...
Vidi originalni članak

Postoji puno načina na koje se pije kava i oni ovise o našem osobnom izboru, ukusu, trenutačnom raspoloženju, dobu dana… Dodajemo joj razne dodatke - vrhnje, šlag, mlijeko, šećer, med, umjetne zaslađivače, alkohol... no moramo priznati još nismo čuli da netko svoju kavu – soli?! A ti, što misliš o tome, usudiš li se u kavu dodati - sol?

Tips & Tricks Kako sačuvati okus i svježinu kave u zrnu

Sol u kavi za bolji okus

Kako tvrde znanstvenici, dodavanje malo soli u kavu poboljšat će njezin okus, odnosno smanjiti gorčinu. Gorčina je okus koji volimo osjetiti primjerice u grejpu, radiču, samoniklom bilju…, no u kavi definitivno nije dobrodošao.

Ona se u kavi obično smatra nedostatkom, te se nastoji izbjeći tijekom procesa proizvodnje i čuvanja. Gorčinu u kavi pokušavamo ublažiti i mlijekom, šećerom, vrhnjem, medom…, no stručnjaci preporučuju kako je sol zapravo najbolje rješenje.

Savni poklonici trenda soljenja kave

Među onima koji su se priklonili ovom trendu je i slavni američki TV voditelj Alton Brown, kod nas najpoznatiji po showu 'Iron Chef', i stručnjak za finu hranu.

“Sol ne samo da smanjuje gorčinu kave, nego i uklanja okus ustajale vode. Na svakih šest žlica kave dodajem po četvrtinu žličice soli. To je količina koju se neće osjetiti u okusu, ali ćete postići željeni efekt. Jer sol, što je i znanstveno dokazano, puno bolje neutralizira gorčinu od šećera”, poručuje Alton Brown.

ništa se ne baca! Iskoristi ostatak kave na šest kreativnih načina!

Jedino na što moraš pripaziti ako se odlučiš posoliti svoju kavu jest da ne pretjeraš s ukupnom količinom soli koju konzumiraš kroz dan jer svi znamo kako prevelika konzumacija soli može loše utjecati na naše zdravlje.

Kada treba dodati sol u kavu?

Vodi se rasprava i o tome kada dodati sol u kavu. Neki je dodaju u već skuhanu kavu, a neki prstohvat soli stave u mljevenu kavu prije kuhanja. Kako god, izbor je na tebi…

No svakako isprobaj, jer kava se odlično sljubljuje s brojnim slanim jelima te postoji niz recepata za slana jela u koja se dodaje kava. Pa zašto ona ovaj savjet ne bi funkcionirao?

izbjegni pogreške! Evo gdje se najčešće griješi pri kuhanju kave u džezvi

 

Posjeti Gastro.hr