Špajza 25. studenoga 2023.

Kako sačuvati okus i svježinu kave u zrnu

kava, zrna kave
Kako kavu dulje sačuvati svježom foto: Faruk Tokluoglu/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Mali vodič kroz svijet kave u zrnu...

Osim odabira prave kave, pravilno skladištenje zrna kave jedan je od najvažnijih čimbenika u pripremi ukusne šalice omiljenog napitka. Poznavanje pravilnog načina skladištenja kave, pomoći će ti uštedjeti i vrijeme i novac.

U našem kratkom vodiču saznaj kako svježina utječe na okus, te kako čuvati kavu kod kuće, za optimalnu svježinu i okus. 

 

Možda vas zanima... Šalica kave i devet dodataka za ubijanje dosade Recepti

 

Koliko sačuvati okus i svježinu zrna kave 

Svježina i kvaliteta su neraskidivo povezani, barem kada je riječ o kavi. Drugim riječima, što prije možeš skuhati kavu nakon što je ispržena, to bolje. Općenito, kavu u otvorenoj vrećici treba popiti unutar dva do četiri tjedna nakon prženja.

Međutim, i mnogi drugi čimbenici utječu na svježinu kave. U konačnici, koliko će zrna kave trajati ovisi o stanju u kojem se zrna kava nalaze i o tome kako ih čuvaš nakon otvaranja vrećice.

 | Author: Nathan Dumlao/Unsplash Zrna kave foto: Nathan Dumlao/Unsplash

Što sve utječe na svježinu kave

Glavni čimbenici koji utječu na svježinu kave su svjetlost, zrak, vrijeme, vlaga i kupnja mljevene kave:

  • Sunčeva svjetlost: Izlaganje kave toplini i UV zrakama može brzo uništiti okus zrna
  • Kisik: Baš kao i većina kvarljive hrane, organske molekule unutar kave razgrađuju se i gube intenzitet okusa dugotrajnom izloženošću kisiku. Taj se proces naziva oksidacija.
  • Vrijeme: S vremenom će kava postajati, jednostavno sve manje svježa. Logično!
  • Vlaga: Kao porozna tvar, zrna kave upijaju okus stvari oko sebe kada su izložene vlažnim uvjetima.

 

turska kava Možda vas zanima... Ovo su najčešće pogreške kod kuhanja kave u džezvi Špajza

 

Može li se kava pokvariti? 

Iako zrna kave tehnički nemaju rok trajanja, mogu izgubiti okus i aromu. Pravilno skladištenje kave i pravodobno ispijanje kave najbolji je način za očuvanje svježine, a onda i iznimnog iskustva ispijanja kave. 

 | Author: Alexandra Gorn/Unsplash Svježe pržena zrna kave daju najukusniju kavu foto: Alexandra Gorn/Unsplash

 

5 savjeta za maksimalnu svježinu kave

Možda se čini da je kava jednostavan napitak. I uglavnom je tako. No, postoje savjeti i trikovi za održavanje svježine kave - zbog kojih će svaka šalica biti jednako dobra! 

1. Svježa zrna kave čuvaj u hermetički zatvorenoj posudi

Čuvanje kave u zatvorenoj posudi jedan je od najutjecajnijih koraka koje možeš poduzeti kako bi produžila vijek trajanja kave. Spremnik od lima je savršeno rješenje za spremanje kave, posebno ako ima i hermetički zatvoren poklopac.

Najveći neprijatelji zrna kave su zrak, vlaga, toplina i svjetlost. Kako bi što dulje sačuvala okus i svježine kave, pohrani ju u neprozirnu, nepropusnu posudu na sobnoj temperaturi.  

2. Čuvaj ju na tamnom mjestu

Kava preferira mrak. Iz tog razloga preporučujemo skladištenje kave u spremniku koji nije proziran. Ako kavu želiš držati u staklenim posudama, razmisli o tome da ih pohraniš u smočnici ili kuhinjskom ormariću.

 | Author: Shutterstock Kava u staklenkama foto: Shutterstock

3. Kupi kavu u zrnu

Budući da mljevena kava puno brže gubi svježinu od kave od cijelog zrna, preporučujemo svaki put kupiš cijelo zrno. Zrna kave samelji neposredno prije kuhanja kako bi pojačala okus i svježinu kave. Mlinci za kavu jedan su od najvažnijih alata za pripremu fantastične šalice kave.

4. Kupuj manje količine

Preporučujemo da kavu kupuješ u manjim količinama, koja će ti potrajati jedan ili dva tjedna, kako bi sačuvala optimalnu svježinu i okus.  

5. Ne drži kavu u hladnjaku ili zamrzivaču!

Mnogi se pitaju "Koliko kava traje u hladnjaku?" Odgovor je, ne dugo! Zapravo, preporučujemo da u potpunosti izbjegavaš hladnjak. Naime, hladnjaci su prirodno vlažna mjesta puna druge hrane i pića. Pržena kava je vrlo porozna i upijat će vlagu i mirise u hladnjaku i zamrzivaču, a to će narušiti okus i kvalitetu kave, savjetuje Theroasterie

Zaključak: Svježe, hladno, tamno i suho!

Svježa zrna kave trebaš čuvati na hladnom, tamnom i suhom mjestu.

 

Možda vas zanima... Saznali smo koliko bismo kave dnevno zaista trebali piti Špajza

kava Možda vas zanima... SAVJET STRUČNJAKA Posoli kavu i bit će ukusnija! Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.