Osim odabira prave kave, način kako se pravilno skladišti kava u zrnu jedan je od najvažnijih čimbenika u pripremi ukusne šalice omiljenog napitka. Poznavanje pravilnog načina kako se pravilno skladišti kava, pomoći će ti uštedjeti i vrijeme i novac.
U našem kratkom vodiču saznaj kako svježina utječe na okus, te kako čuvati kavu kod kuće, za optimalnu svježinu i okus.
Koliko sačuvati okus i svježinu zrna kave
Svježina i kvaliteta su neraskidivo povezani, barem kada je riječ o kavi. Drugim riječima, što prije možeš skuhati kavu nakon što je ispržena, to bolje. Općenito, kavu u otvorenoj vrećici treba popiti unutar dva do četiri tjedna nakon prženja.
Međutim, i mnogi drugi čimbenici utječu na svježinu kave. U konačnici, koliko će zrna kave trajati ovisi o stanju u kojem se zrna kava nalaze i o tome kako ih čuvaš nakon otvaranja vrećice.
Svježe pržena zrna kave daju najukusniju kavu
Što sve utječe na svježinu kave
Glavni čimbenici koji utječu na svježinu kave su svjetlost, zrak, vrijeme, vlaga i kupnja mljevene kave:
- Sunčeva svjetlost: Izlaganje kave toplini i UV zrakama može brzo uništiti okus zrna
- Kisik: Baš kao i većina kvarljive hrane, organske molekule unutar kave razgrađuju se i gube intenzitet okusa dugotrajnom izloženošću kisiku. Taj se proces naziva oksidacija.
- Vrijeme: S vremenom će kava postajati, jednostavno sve manje svježa. Logično!
- Vlaga: Kao porozna tvar, zrna kave upijaju okus stvari oko sebe kada su izložene vlažnim uvjetima.
Može li se kava pokvariti?
Iako zrna kave tehnički nemaju rok trajanja, mogu izgubiti okus i aromu. Pravilno skladištenje kave i pravodobno ispijanje kave najbolji je način za očuvanje svježine, a onda i iznimnog iskustva ispijanja kave.
Zrna kave nemaju rok trajanja, no s vremenom gube svoje fine arome
5 savjeta za maksimalnu svježinu kave
Možda se čini da je kava jednostavan napitak. I uglavnom je tako. No, postoje savjeti i trikovi za održavanje svježine kave - zbog kojih će svaka šalica biti jednako dobra!
1. Svježa zrna kave čuvaj u hermetički zatvorenoj posudi
Čuvanje kave u hermetički zatvorenoj posudi jedan je od najutjecajnijih koraka koje možeš poduzeti kako bi produžila vijek trajanja kave. Spremnik od lima je savršeno rješenje za spremanje kave, posebno ako ima i hermetički zatvoren poklopac.
Najveći neprijatelji zrna kave su zrak, vlaga, toplina i svjetlost. Kako bi što dulje sačuvala okus i svježine kave, pohrani ju u neprozirnu, nepropusnu posudu na sobnoj temperaturi.
2. Čuvaj ju na tamnom mjestu
Kava preferira mrak! Iz tog razloga preporučujemo skladištenje kave u spremniku koji nije proziran. Ako kavu želiš držati u staklenim posudama, razmisli o tome da ih pohraniš u smočnici ili kuhinjskom ormariću.
Kava u staklenkama
3. Kupi kavu u zrnu
Budući da mljevena kava puno brže gubi svježinu od kave od cijelog zrna, preporučujemo svaki put kupiš cijelo zrno. Zrna kave samelji neposredno prije kuhanja kako bi pojačala okus i svježinu kave. Mlinci za kavu jedan su od najvažnijih alata za pripremu fantastične šalice kave.
4. Kupuj manje količine
Preporučujemo da kavu kupuješ u manjim količinama, koja će ti potrajati jedan ili dva tjedna, kako bi sačuvala optimalnu svježinu i okus.
5. Ne drži kavu u hladnjaku ili zamrzivaču!
Mnogi se pitaju "Koliko kava traje u hladnjaku?" Odgovor je, ne dugo! Zapravo, preporučujemo da u potpunosti izbjegavaš hladnjak. Naime, hladnjaci su prirodno vlažna mjesta puna druge hrane i pića. Pržena kava je vrlo porozna i upijat će vlagu i mirise u hladnjaku i zamrzivaču, a to će narušiti okus i kvalitetu kave.
Zaključak: Svježe, hladno, tamno i suho!
Svježa zrna kave trebaš čuvati na hladnom, tamnom i suhom mjestu.