Osim odabira prave kave, način kako se pravilno skladišti kava u zrnu jedan je od najvažnijih čimbenika u pripremi ukusne šalice omiljenog napitka. Poznavanje pravilnog načina kako se pravilno skladišti kava, pomoći će ti uštedjeti i vrijeme i novac.
U našem kratkom vodiču saznaj kako svježina utječe na okus, te kako čuvati kavu kod kuće, za optimalnu svježinu i okus.
Koliko sačuvati okus i svježinu zrna kave
Svježina i kvaliteta su neraskidivo povezani, barem kada je riječ o kavi. Drugim riječima, što prije možeš skuhati kavu nakon što je ispržena, to bolje. Općenito, kavu u otvorenoj vrećici treba popiti unutar dva do četiri tjedna nakon prženja.
Međutim, i mnogi drugi čimbenici utječu na svježinu kave. U konačnici, koliko će zrna kave trajati ovisi o stanju u kojem se zrna kava nalaze i o tome kako ih čuvaš nakon otvaranja vrećice.
Što sve utječe na svježinu kave
Glavni čimbenici koji utječu na svježinu kave su svjetlost, zrak, vrijeme, vlaga i kupnja mljevene kave:
- Sunčeva svjetlost: Izlaganje kave toplini i UV zrakama može brzo uništiti okus zrna
- Kisik: Baš kao i većina kvarljive hrane, organske molekule unutar kave razgrađuju se i gube intenzitet okusa dugotrajnom izloženošću kisiku. Taj se proces naziva oksidacija.
- Vrijeme: S vremenom će kava postajati, jednostavno sve manje svježa. Logično!
- Vlaga: Kao porozna tvar, zrna kave upijaju okus stvari oko sebe kada su izložene vlažnim uvjetima.
Može li se kava pokvariti?
Iako zrna kave tehnički nemaju rok trajanja, mogu izgubiti okus i aromu. Pravilno skladištenje kave i pravodobno ispijanje kave najbolji je način za očuvanje svježine, a onda i iznimnog iskustva ispijanja kave.
5 savjeta za maksimalnu svježinu kave
Možda se čini da je kava jednostavan napitak. I uglavnom je tako. No, postoje savjeti i trikovi za održavanje svježine kave - zbog kojih će svaka šalica biti jednako dobra!
1. Svježa zrna kave čuvaj u hermetički zatvorenoj posudi
Čuvanje kave u hermetički zatvorenoj posudi jedan je od najutjecajnijih koraka koje možeš poduzeti kako bi produžila vijek trajanja kave. Spremnik od lima je savršeno rješenje za spremanje kave, posebno ako ima i hermetički zatvoren poklopac.
Najveći neprijatelji zrna kave su zrak, vlaga, toplina i svjetlost. Kako bi što dulje sačuvala okus i svježine kave, pohrani ju u neprozirnu, nepropusnu posudu na sobnoj temperaturi.
2. Čuvaj ju na tamnom mjestu
Kava preferira mrak! Iz tog razloga preporučujemo skladištenje kave u spremniku koji nije proziran. Ako kavu želiš držati u staklenim posudama, razmisli o tome da ih pohraniš u smočnici ili kuhinjskom ormariću.
3. Kupi kavu u zrnu
Budući da mljevena kava puno brže gubi svježinu od kave od cijelog zrna, preporučujemo svaki put kupiš cijelo zrno. Zrna kave samelji neposredno prije kuhanja kako bi pojačala okus i svježinu kave. Mlinci za kavu jedan su od najvažnijih alata za pripremu fantastične šalice kave.
4. Kupuj manje količine
Preporučujemo da kavu kupuješ u manjim količinama, koja će ti potrajati jedan ili dva tjedna, kako bi sačuvala optimalnu svježinu i okus.
5. Ne drži kavu u hladnjaku ili zamrzivaču!
Mnogi se pitaju "Koliko kava traje u hladnjaku?" Odgovor je, ne dugo! Zapravo, preporučujemo da u potpunosti izbjegavaš hladnjak. Naime, hladnjaci su prirodno vlažna mjesta puna druge hrane i pića. Pržena kava je vrlo porozna i upijat će vlagu i mirise u hladnjaku i zamrzivaču, a to će narušiti okus i kvalitetu kave.
Zaključak: Svježe, hladno, tamno i suho!
Svježa zrna kave trebaš čuvati na hladnom, tamnom i suhom mjestu.