Špajza 12. travnja 2024.

SAVJET STRUČNJAKA Posoli kavu i bit će ukusnija!

kava
Kava je još ukusnija ako joj dodaš malo soli
foto: Nathan Dumlao/Unsplash
Znamo, ovaj savjet zvuči neobično, no znanstvenici tvrde da je dodavanje minimalne količine soli u kavu najbolji način da se ublaži njezina gorčina...

Postoji puno načina na koje se pije kava i oni ovise o našem osobnom izboru, ukusu, trenutačnom raspoloženju, dobu dana… Dodajemo joj razne dodatke - vrhnje, šlag, mlijeko, šećer, med, umjetne zaslađivače, alkohol... no moramo priznati još nismo čuli da netko svoju kavu – soli?! A ti, što misliš o tome, usudiš li se u kavu dodati - sol?

kava, zrna kave Možda vas zanima... Kako sačuvati okus i svježinu kave u zrnu Špajza

Sol u kavi za bolji okus

Kako tvrde znanstvenici, dodavanje malo soli u kavu poboljšat će njezin okus, odnosno smanjiti gorčinu. Gorčina je okus koji volimo osjetiti primjerice u grejpu, radiču, samoniklom bilju…, no u kavi definitivno nije dobrodošao.

Ona se u kavi obično smatra nedostatkom, te se nastoji izbjeći tijekom procesa proizvodnje i čuvanja. Gorčinu u kavi pokušavamo ublažiti i mlijekom, šećerom, vrhnjem, medom…, no stručnjaci preporučuju kako je sol zapravo najbolje rješenje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alton Brown (@altonbrown)

Savni poklonici trenda soljenja kave

Među onima koji su se priklonili ovom trendu je i slavni američki TV voditelj Alton Brown, kod nas najpoznatiji po showu 'Iron Chef', i stručnjak za finu hranu.

“Sol ne samo da smanjuje gorčinu kave, nego i uklanja okus ustajale vode. Na svakih šest žlica kave dodajem po četvrtinu žličice soli. To je količina koju se neće osjetiti u okusu, ali ćete postići željeni efekt. Jer sol, što je i znanstveno dokazano, puno bolje neutralizira gorčinu od šećera”, poručuje Alton Brown.

kava | Author: Timothy Barlin/Unsplash Kava foto: Timothy Barlin/Unsplash

Možda vas zanima... Iskoristi ostatak kave na šest kreativnih načina! Špajza

Jedino na što moraš pripaziti ako se odlučiš posoliti svoju kavu jest da ne pretjeraš s ukupnom količinom soli koju konzumiraš kroz dan jer svi znamo kako prevelika konzumacija soli može loše utjecati na naše zdravlje.

Kada treba dodati sol u kavu?

Vodi se rasprava i o tome kada dodati sol u kavu. Neki je dodaju u već skuhanu kavu, a neki prstohvat soli stave u mljevenu kavu prije kuhanja. Kako god, izbor je na tebi…

No svakako isprobaj, jer kava se odlično sljubljuje s brojnim slanim jelima te postoji niz recepata za slana jela u koja se dodaje kava. Pa zašto ona ovaj savjet ne bi funkcionirao?

 | Author: Marta Dzedyshko/Pexels Neki sol dodaju u skuhanu kavu, a neki je pomiješaju s mljevenom kavom prije kuhanja foto: Marta Dzedyshko/Pexels

Možda vas zanima... Evo gdje se najčešće griješi pri kuhanju kave u džezvi Špajza

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 12:34 01. Veljača 2023.

    Ma kakva sol