Špajza 29. siječnja 2023.

Iskoristi ostatak kave na šest kreativnih načina!

Od ostataka kave možeš napraviti doručak, desert, marinadu... foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Iskoristi preostalu kavu za pripremu doručaka, slastica, dodaj je u marinadu ili je zaledi

Ako si ljubiteljica kave, ova situacija ti je sigurno već dobro poznata; skuhala si lonac kave i popila svega trećinu jer si shvatila da ti je i jedna šalica previše. Koja šteta! No, dobra je vijest da ostatak napitka ne trebaš proliti.  

Ako se pitaš što možeš učiniti s ostatkom kave, za početak pročitaj šest kreativnih ideja koji će ostatak kave pretvoriti u ukusnu poslasticu, smoothie, kocke leda ili čak marinadu!

 

Možda vas zanima... Saznali smo koliko bismo kave dnevno zaista trebali piti Špajza

 

Zobena kaša

Ukoliko pripremaš zobenu kašu preko noći, jednostavno zamijeniti polovicu mlijeka ostatkom kave. Ujutro ćeš uživati u odličnom 2u1 obroku - zobenim pahuljicama i kavi! 

Kocke leda

Napravi kockice leda od ostatka kave. Osim što će spriječiti da tvoja ledena kava postane vodenasta, ove kocke leda mogu dati odličnu aromu mliječnim napitcima, smoothiejima i alkoholnim pićima. 

Smoothieji

Ubaci ostatke kave - ili kockice leda - u svoj sljedeći smoothie. Kava je posebno ukusna u smoothiejima od banana i smoothiejima od tamne čokolade.

 

Možda vas zanima... Donosimo ti recept za odličnu ledenu kavu iz Starbucksa Špajza

 

Ledena poslastica

S ostatcima kave možeš napraviti hladnu poslasticu na štapiću. Sve što trebaš napraviti jest izmiješati vodu ili mlijeko, ostatke kave i šećer, staviti smjesu u kalupe, dodati drvene štapiće i zamrznuti ih. Ukusna poslastica je spremna.

Chia puding

Odličan i zdrav desert s chia sjemenkama, možeš upotpuniti kavom. Jednostavno zamijeni mlijeko kavom i napravi savršeno sočan i ukusan kremasti puding s chia sjemenkama. Na vrh deserta stavi čokoladu, višnje, orašaste plodove ili - sve navedeno.

 

Možda vas zanima... Razbudi se uz chia puding s kavom! Recepti

 

Marinada

Ako pripremaš nešto slano, isprobaj goveđi odrezak u marinadi od kave. Zvuči neobično, ali je zaista ukusno. Također, ako voliš kušati nove okuse, možeš isprobati i pileće batke u marinadi od kave, cimeta, čiliju u prahu i crvene paprike.

 

puding Možda vas zanima... Puding s kavom Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.