Savršeni rižoto: Samo pet koraka dijeli te do kremastog užitka

Stockfood
Želiš li kod kuće napraviti isti onaj ukusni rižoto koji si jela na putu u Italiji ili u nekom restoranu? Slijedi ovih pet savjeta...
Vidi originalni članak

Iako se može činiti jednostavnim, postoji nekoliko zlatnih pravila koje valja slijediti kada je savršeno kremasti rižoto ono što želiš dobiti kao rezultat. Riža kuhana do savršenstva, arome i zamamni mirisi na korak su do tebe - samo prati ovih pet koraka.

 

Njam! Rižoto s rajčicom odličan je odabir za ljetni ručak

 

Odabir prave riže

Za rižoto je presudan izbor riže. Nužno je koristiti okruglu rižu koja će se dobro 'držati' tijekom kuhanja. Kako bi napravila pravi izbor i kako ne bi pogriješila, sljedećeg puta odaberi rižu Arborio - talijansku rižu kratkog zrna. Ona savršeno odgovara ovoj vrsti recepata.

Posjedovanje odgovarajuće opreme

Rižoto se kuha lagano, dodavanjem vrućeg temeljca žlicu po žlicu. Stoga, važno je imati lonac koji omogućuje da tekućina iz riže dobro ispari. Odaberi dizajn posude sa širokim dnom i visokim rubovima tako da se tvoj rižoto skuha do savršenstva, prenosi MSN.com.

 

La Vie Shobaine Slastan rižoto s radičem i pancetom

 

Jedan lonac i nekoliko pomagala su dovoljni

Kad pripremaš rižoto, nema potrebe za korištenjem mnoštva lonaca. Započni prženjem nadjeva (gljive, luk, škampi, piletina itd.) u loncu s malo masnoće. Kada je to gotovo, izvadi i stavi sa strane u tanjur, a u istom loncu zatim nastavi dalje s kuhanjem riže. Ona će time nastaviti upijati okuse koji su ostali nakon pripreme nadjeva i zbog toga će rižoto na kraju imati bolji okus.

Dobro pripremljena riža

Kako bi osigurala savršeno kuhan i kremast rižoto, važno je da rižu prepržiš na manjoj količini ulja, masti ili maslaca po izboru, a potom je podliješ tekućinom. Zrna riže moraju biti prozirna kako bi kasnije u tijeku kuhanja mogla bolje apsorbirati vodu. Također, isto možeš napraviti i s dodavanjem crvenog ili bijelog vina prije kuhanja riže.

Za osiguravanje savršene kremoznosti...

Jednom kada je riža kuhana, sve što moraš učiniti je dodati nadjev. On je taj koji će riži pružiti 'identitet'. Kako bi mu dala kremastu notu, u njega dodati možeš vrhnje ili mascarpone i uživati u okusima i mirisima. Dobar tek ti želimo!

 

jesen na tanjuru Brzinski ručak: Jesenski rižot od buče s vrganjima Ručak za poželjeti Kremasti rižoto s lignjama i aromatičnim biljem

 

 

Posjeti Gastro.hr