Recepti 31. srpnja 2020.

Rižoto s rajčicom odličan je odabir za ljetni ručak

Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Svježe povrće iskoristi za pripremu slasnog rižota

Ljetni rižoto s povrćem uvijek je dobra ideja, osobito ako je podjednako ukusan i kada se ohladi. U slučaju da preko dana izbjegavaš kuhinju, pripremi ga rano ujutro ili navečer za sljedeći dan.

Po želji, osim butternut tikve, dodati možeš i komadiće crvene paprike ili tikvice kako bi povećala dozu povrća na tanjuru.Također, dodati možeš i gljive ili meso kako bi povećala i porciju unesenih proteina!

 

Možda vas zanima... Kremasti rižoto s lignjama i aromatičnim biljem Recepti

 

Sastojci:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • ½ luka
  • ¼  češnja češnjaka
  • 200 g riže
  • sol, papar
  • 150 g butternut tikve
  • 300 mL vode
  • 300 mL pasirane rajčice
  • 10 cherry rajčica
  • ½ žličice sjemenki korijandera
  • 80 g  graška
  • 2 žlice mascarpone sira
  • 4 žlice svježe naribanog parmezana

 | Author: Shutterstock Shutterstock

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva.
  2. Zagrij tavu na srednje jakoj vatri, dodaj u nju maslinovo ulje i lagano prži luk tri minute ili dok ne omekša. Dodaj češnjak i prži još minutu.
  3. Dodaj rižu, dobro promiješaj da se premaže maslinovim uljem. Prži minutu ili dvije, sve dok riža ne bude prozirna. Začini solju i svježe mljevenim crnim paprom.
  4. U tavu dodaj na kockice narezanu butternut tikvicu i dobro promiješaj. Dodaj vodu i pola pasirane rajčice pa dinstaj na laganoj vatri. Pokrij poklopcem i kuhaj 15 minuta.
  5. Preostalu pasiranu rajčicu zagrij sa strane u drugoj posudi.
  6. U međuvremenu stavi prepolovljene cherry rajčice na lim za pečenje, pospi s malo maslinovog ulja i začini solju i svježe mljevenim paprom. Peci u pećnici pet do šest minuta ili dok rajčice ne omekšaju.
  7. Do sada je riža trebala apsorbirati svu tekućinu. Skini poklopac i dobro promiješaj. Dodaj sjemenke korijandera i kuhaj nekoliko minuta. Dodaj grašak, mascarpone i parmezan i dobro promiješaj dodajući malo zagrijane pasirane rajčice ako je rižoto previše suh.
  8. Za posluživanje, žlicu rižota stavi u manji tanjur. Na vrh stavi nekoliko pečenih rajčica, malo posipaj parmezanom i po želji ukrasi peršinom.

U slast!

 

Možda vas zanima... Slastan crveni rižoto s radičom i pancetom Kolumne Možda vas zanima... Kremasti rižoto od gljiva i poriluka Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.