gastro postao
Svježe povrće iskoristi za pripremu slasnog rižota
Ljetni rižoto s povrćem uvijek je dobra ideja, osobito ako je podjednako ukusan i kada se ohladi. U slučaju da preko dana izbjegavaš kuhinju, pripremi ga rano ujutro ili navečer za sljedeći dan.
Po želji, osim butternut tikve, dodati možeš i komadiće crvene paprike ili tikvice kako bi povećala dozu povrća na tanjuru.Također, dodati možeš i gljive ili meso kako bi povećala i porciju unesenih proteina!
Sastojci:
- 2 žlice maslinovog ulja
- ½ luka
- ¼ češnja češnjaka
- 200 g riže
- sol, papar
- 150 g butternut tikve
- 300 mL vode
- 300 mL pasirane rajčice
- 10 cherry rajčica
- ½ žličice sjemenki korijandera
- 80 g graška
- 2 žlice mascarpone sira
- 4 žlice svježe naribanog parmezana
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva.
- Zagrij tavu na srednje jakoj vatri, dodaj u nju maslinovo ulje i lagano prži luk tri minute ili dok ne omekša. Dodaj češnjak i prži još minutu.
- Dodaj rižu, dobro promiješaj da se premaže maslinovim uljem. Prži minutu ili dvije, sve dok riža ne bude prozirna. Začini solju i svježe mljevenim crnim paprom.
- U tavu dodaj na kockice narezanu butternut tikvicu i dobro promiješaj. Dodaj vodu i pola pasirane rajčice pa dinstaj na laganoj vatri. Pokrij poklopcem i kuhaj 15 minuta.
- Preostalu pasiranu rajčicu zagrij sa strane u drugoj posudi.
- U međuvremenu stavi prepolovljene cherry rajčice na lim za pečenje, pospi s malo maslinovog ulja i začini solju i svježe mljevenim paprom. Peci u pećnici pet do šest minuta ili dok rajčice ne omekšaju.
- Do sada je riža trebala apsorbirati svu tekućinu. Skini poklopac i dobro promiješaj. Dodaj sjemenke korijandera i kuhaj nekoliko minuta. Dodaj grašak, mascarpone i parmezan i dobro promiješaj dodajući malo zagrijane pasirane rajčice ako je rižoto previše suh.
- Za posluživanje, žlicu rižota stavi u manji tanjur. Na vrh stavi nekoliko pečenih rajčica, malo posipaj parmezanom i po želji ukrasi peršinom.
U slast!