gastro postao
Kremasti rižoto uvijek je dobra ideja, a kada mu dodate lignje i fine, aromatične začine, ručak će s tanjura nestati u trenu.
Brzi, ukusni i zdravi rižoto gotov je za svega 40-ak minuta. Rižoto s morskim plodovima uvijek je bolji ako koristite riblji temeljac, ali ako ga nema, ne očajavajte, rižoto je odličan i s vodom uz mnoštvo začina.
Potrebno vam je:
- 200 g lignji narezanih na kolutiće
- 1 crveni luk
- 2 češnja češnjaka
- 1 čaša bijelog vina
- 300 g riže okruglog zrna
- sol i papar po ukusu
- ružmarin
- sjeckani peršin
- 30 g maslaca
- maslinovo ulje
- 1 l cca vode ili temeljca
Postupak pripreme:
- U većem loncu na ulju popržite luk i češnjak.
- Prženom luku dodajte narezane lignje, posolite i poparite i pustite da se kuha 10 minuta.
- Dodajte vino i kuhajte još 10 minuta.
- Dodajte rižu i jednu šalicu temeljca, promiješajte i po potrebi dodajte još temeljca, kada ga riža upije.
- Kada je riža u potpunosti kuhana, ostavite da odstoji rižoto 5 minuta poklopljen
- Umiješajte maslac i ružmarin.
- Kod posluživanja pospite svježe sjeckanim peršinom.
Dobar tek!