gastro postao
Kada se sve u proljeće budi, uberite prve plodove iz vrta, ubacite u lonac i pripremite sebi i obitelji zdrav i šaren proljetni rižot.
Zasitan i bogat, ovaj rižoto bit će idealan, brz i ukusan ručak tijekom tjedna. Dodajte mu dovoljno maslaca i ribanog sira kako bi bio savršeno kremast, a povrće birajte prema samo svom ukusu.
Rižoto možete poslužiti uz sjeckani mladi luk koji će stvoriti sjajan kontrast kremastom rižotu te donijeti novu dozu sjajnih okusa.
Potrebno vam je:
- 3 žličice ružmarina
- 200 g svinjetine
- 3 žlice aceta balsamica
- sol
- papar
- sok od limuna
- 2 šalice povrtnog temeljca
- maslinovo ulje
- 1 luk
- 3 režnja češnjaka
- Prstohvat slatke paprike
- 1 šalica riže
- 200 g tikvica
- parmezan
- 1 žlica maslaca
Priprema:
- Pomiješajte ružmarin, nasjeckan češnjak, pola šalice maslinova ulja i malo balzamičkog octa.
- Začinite solju i paprom pa ulijte limunov sok.
- Prelijte preko mesa i marinirajte bar sat vremena ili tijekom noći.
- U velikoj tavi ugrijte još malo ulja i maslac.
- Dodajte meso narezano na kockice i pržite nekoliko minuta sa svake strane.
- Izvadite iz tave, ostavite sa strane pa začinite.
- Na zagrijanom ulju u tavi prepržite luk.
- Kad postane proziran, umiješajte češnjak.
- Dodajte rižu i pržite dvije minute.
- Začinite solju, paprom i paprikom u prahu.
- Ugrijte temeljac pa dodajte pola šalice u rižu.
- Kad ispari, ponavljajte postupak dok ne potrošite temeljac.
- Dodajte narezane tikvice i maslac.
- Ako je potrebno, dodajte još malo soli i papra. Dodajte meso i pospite naribanim sirom.
Dobar tek!