Lignje punjene graškom klasičan su recept talijanske kuhinje. Ova slasna kombinacija lignji i graška idealno je rješenje kada gostima želiš ponuditi nešto posebno s morskim podovima
Lignje obožavamo na sve načine - pržene, punjene, na gradele, na gulaš, na salatu... Ali stalno smo u potrazi za novim jelima u kojima će omiljene lignje također zasjati. Tako smo došli i do ove nove ideje, pa tako danas pripremamo - lignje punjene graškom.
Lignje punjene graškom tradicionalan su specijalitet diljem Italije, od sjevera do juga, s vrlo malim regionalnim razlikama. Postoje 2 klasična talijanska načina pripreme lignji i graška: sa i bez passate od rajčice. Lignje i grašak s rajčicom najčešći su u Rimu i središnjoj Italiji, dok ih bez rajčica najviše pripremaju u sjevernoj Italiji, posebno u regiji Veneto.
Lignje punjenje graškom posluži uz kremastu palentu
Lignje punjene graškom smatraju se jedinstvenim, cjelovitim jelom, osobito ako ih popratiš kriškama domaćeg hrskavog kruha ili palente. Uz to, ovaj lagan i ukusan recept može postati čak i odličan umak za tjesteninu.
Naravno, preporučujemo da koristiš svježe namirnice, no poslužit će i smrznuti sastojci, pogotovo u ovo doba dok još nema svježeg graška, ili kada lignje nisu u sezoni. Izbjegavanjem ljuštenja graška i čišćenja lignji proces će biti brži, ali će okus svakako biti manje intenzivan.
Mladi grašak idealan je za ovo jelo
foto: R Khalil/Pexels
Ne gasi ekran dok kuham
Lignje punjene graškom
25 MIN
pripreme
40 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
Lignja
1,20
kg
Grašak
500
g
Jaje
2
kom
Luk
1
kom
Sol
Papar
Krušne mrvice
Maslinovo ulje
Listići svježeg peršina
1
svežanj
Češnjak
1
režanj
Postupak
Operi, očisti i ocijedi lignje. Odreži im krakove i vrlo sitno nasjeckaj. Oljušti češnjak i nasjeckaj ga zajedno s peršinom.
Luk posebno i nasitno nasjeckaj, pa isprži. Umiješaj grašak i nasjeckane dijelove lignji pa pirjaj zalijevajući vodom. Makni s vatre, pa primiješaj češnjak i peršin.
U ohlađeno dodaj jaja i toliko mrvica da dobiješ povezani nadjev. Time napuni sirove lignje.
Punjene lignje složi u vatrostalnu posudu, zalij malinovim uljem i peci u pećnici na 180 stupnjeva. Možeš ih peći i na roštilju, ali dobro nauljene.