Lignje s graškom tradicionalno je jelo u cijeloj Italiji, od sjevera do juga s vrlo malim regionalnim razlikama. Postoje dva klasična talijanska načina pripreme lignji i graška: sa i bez passate od rajčice. Lignje i grašak s rajčicom najčešći su u Rimu i središnjoj Italiji, dok ih bez rajčica najviše pripremaju u sjevernoj Italiji, posebno u regiji Veneto.
Lignje s graškom smatraju se jedinstvenim, cjelovitim jelom, osobito ako ih popratiš kriškama domaćeg hrskavog kruha ili palente. Uz to, ovaj lagani, ukusni recept može postati čak i odličan umak za tjesteninu.
Naravno, preporučujemo da koristiš svježe namirnice, no poslužit će i smrznuti sastojci, pogotovo u ovo doba dok još nema svježeg graška. Izbjegavanjem ljuštenja graška i čišćenja lignji proces će biti brži, ali će okus svakako biti manje intenzivan.
Lignje punjene graškom
Sastojci (za 6 osoba):
- 1,20 kg lignji
- ½ kg očišćenog graška
- 2 jaja
- 1 glavica luka
- sol, papar
- krušne mrvice
- maslinovo ulje
- 1 svežnjić peršinova lišća
- 1 veliki češanj češnjaka
Priprema:
- Operi, očisti i ocijedi lignje. Odreži im krakove i vrlo sitno nasjeckaj. Oljušti češnjak i nasjeckaj ga zajedno s peršinom.
- Luk posebno oljušti i nasjeckaj, pa isprži. Umiješaj grašak i nasjeckane dijelove lignjuna pa pirjaj zalijevajući vodom. Makni s vatre, pa primiješaj češnjak i peršin.
- U ohlađeno dodaj jaja i toliko mrvica da dobiješ povezani nadjev. Time napuni sirove lignje.
- Poslaži ih u vatrostalnu posudu, zalij malinovim uljem i peci u pećnici na 180 stupnjeva. Možeš ih peći i na roštilju, ali dobro nauljene.