Recepti 30. ožujka 2023.

Slastan talijanski klasik: lignje punjene graškom

Punjene lignje
Slasne punjene lignje na talijanski način foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Lignje s graškom klasičan su recept talijanske kuhinje. Intenzivan okus lignji savršeno se slaže sa slatkoćom graška. Lignje i grašak idealno su rješenje za ponuditi gostima kao ukusno i posebno riblje jelo

Lignje s graškom tradicionalno je jelo u cijeloj Italiji, od sjevera do juga s vrlo malim regionalnim razlikama. Postoje dva klasična talijanska načina pripreme lignji i graška: sa i bez passate od rajčice. Lignje i grašak s rajčicom najčešći su u Rimu i središnjoj Italiji, dok ih bez rajčica najviše pripremaju u sjevernoj Italiji, posebno u regiji Veneto.

Lignje s graškom smatraju se jedinstvenim, cjelovitim jelom, osobito ako ih popratiš kriškama domaćeg hrskavog kruha ili palente. Uz to, ovaj lagani, ukusni recept može postati čak i odličan umak za tjesteninu.

 

Možda vas zanima... Nove ideje za jela s obožavanim lignjama Špajza

 

Naravno, preporučujemo da koristiš svježe namirnice, no poslužit će i smrznuti sastojci, pogotovo u ovo doba dok još nema svježeg graška. Izbjegavanjem ljuštenja graška i čišćenja lignji proces će biti brži, ali će okus svakako biti manje intenzivan.

 | Author: Shutterstock Lignje punjene graškom foto: Shutterstock

 

Lignje punjene graškom

Sastojci (za 6 osoba):

  • 1,20 kg lignji
  • ½ kg očišćenog graška
  • 2 jaja
  • 1 glavica luka
  • sol, papar
  • krušne mrvice
  • maslinovo ulje
  • 1 svežnjić peršinova lišća
  • 1 veliki češanj češnjaka

 

Oslić u pivskom tijestu Možda vas zanima... Danas je Dan tartar umaka, pripremi ga uz omiljeni riblji zalogaj Špajza

 

Priprema:

  1. Operi, očisti i ocijedi lignje. Odreži im krakove i vrlo sitno nasjeckaj. Oljušti češnjak i nasjeckaj ga zajedno s peršinom.
  2. Luk posebno oljušti i nasjeckaj, pa isprži. Umiješaj grašak i nasjeckane dijelove lignjuna pa pirjaj zalijevajući vodom. Makni s vatre, pa primiješaj češnjak i peršin.
  3. U ohlađeno dodaj jaja i toliko mrvica da dobiješ povezani nadjev. Time napuni sirove lignje.
  4. Poslaži ih u vatrostalnu posudu, zalij malinovim uljem i peci u pećnici na 180 stupnjeva. Možeš ih peći i na roštilju, ali dobro nauljene. 

 

Kozice Možda vas zanima... More na tanjuru: Ideje za ručak s morskim plodovima Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.