Volimo lignje pripremljene na razne načine - od gradela, preko prženih i punjenih do salate i gulaša... Pa se pitamo - što je dobro u lignjama? Lignje su odličan izvor proteina, a sadrže i omega-3 masne kiseline, bakar, cink, vitamin B, jod...
Kako lignje mogu ublažiti migrenu
Lignje su sjajne kao predjelo, ali izbjegavaj pržene. Iako sirove lignje imaju samo oko 70 kalorija na 100 grama, prženje će utrostručiti kalorije i dodati transmasnoće za koje se vjeruje da povećavaju rizik od nekih vrsta karcinoma.
Lignje sadrže bakar, koji je bitan za apsorpciju i metabolizam željeza te formiranje crvenih krvnih zrnaca. Visoki nivoi vitamina B2 mogu ublažiti migrene, a fosfor pomaže kalciju izgraditi kosti i zube.
Važan izvor bjelančevina
Kada je riječ o ljekovitim osobinama lignji, prije svega zbog bogatstva selenom (44 mikrograma u 100 g svježih liganja), čuva elastičnost tkiva i produžava oksidaciju nezasićenih masnih kiselina. Zahvaljujući antioksidativnom djelovanju, ovaj mikroelement smanjuje rizik od karcinoma, kardiovaskularnih bolesti, upala, kao i privremenog starenja i nastanka katarakte.
Lignje su važan izvor bjelančevina, koje puno probavljivije od bjelančevina iz mesa (budući da sadrže manje kolagena), te sadrže nizak postotak zasićenih masnih kiselina i natrija, ali imaju visok udio kolesterola.
Porcija veličine tvoje šake je sasvim dovoljna
Osim što su bogate visokokvalitetnim bjelančevinama, lignje sadrže značajne količine vitamina i minerala: vitamina B12, riboflavina, niacina, pantotenske kiseline, vitamina E, vitamina C, vitamina B6, tiamina, selena, fosfora, cinka, magnezija, kalija, željeza i kalcija.
I za kraj otkrivamo ti koju količinu lignji trebaš uvrstiti u svoj jelovnik. Naime, jedna porcija trebala bi biti veličine šake (tvoje, ne tuđe)!
Imamo još odličnih recepata u kojima su lignje glavne zvijezde...