gastro postao
Jednostavno, a fino jelo čija će te kremasta tekstura oduševiti!
Rižoto je jelo koje se veoma brzo pripremi, a s kojim možeš mnogo eksperimentirati - dodati sastojke koje voliš ili oduzeti one koji ti ne odgovaraju. Ovaj recept veoma je jednostavno za slijediti, a sastojke možeš pronaći svježe na tržnici.
Sastojci:
- 2 žlice maslaca
- 1 poriluk
- 1/2 luka
- 200 g svježih gljiva
- 2 žlice svježeg lišća timijana
- sol, papar po želji
- 400 g bijele riže
- 120 mL bijelog vina
- 1 L tekućine (povrtni temeljac najbolje)
- parmezan
Priprema:
- U velikoj posudi zagrij maslac na srednje jakoj vatri. Luk i poriluk nareži i pirjaj na maslacu 10 minuta, ili dok ne omekšaju.
- Poriluk i luk pogurni na rubove tavice, a u sredinu tave dodaj svježe gljive. Pojačaj vatru i kuhaj nekoliko minuta bez miješanja, a zatim ih promiješaj i kuhaj dok ne porumene.
- Dodaj rižu i promiješaj da se ravnomjerno premaže maslacem i povrćem. Pirjaj nekoliko minuta ili dok riža ne postane prozirna. Ulij bijelo vino i miješaj dok gotovo ne nestane.
- Nastavi dodavati preostalu tekućinu - vodu ili temeljac, često miješajući. Nastavi dodavati tekućinu i miješaj dok se riža ne skuha al dente te dok dio tekućine ne ispari. Pripazi i da ne bude presuho.
- Po želji dodaj još soli i papra.
- Posluži s posipanim parmezanom. Dobar tek!