Recepti 12. ožujka 2020.

Kremasti rižoto od gljiva i poriluka

foto: Guliver/Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Jednostavno, a fino jelo čija će te kremasta tekstura oduševiti!

Rižoto je jelo koje se veoma brzo pripremi, a s kojim možeš mnogo eksperimentirati - dodati sastojke koje voliš ili oduzeti one koji ti ne odgovaraju. Ovaj recept veoma je jednostavno za slijediti, a sastojke možeš pronaći svježe na tržnici.

 

rižoto Možda vas zanima... Kako skuhati najfiniji rižoto Špajza

 

Sastojci:

  • 2 žlice maslaca
  • 1 poriluk 
  • 1/2 luka 
  • 200 g svježih gljiva
  • 2 žlice svježeg lišća timijana
  • sol, papar po želji
  • 400 g bijele riže 
  • 120 mL bijelog vina
  • 1 L tekućine (povrtni temeljac najbolje)
  • parmezan 

 | Author: Guliver/Shutterstock foto: Guliver/Shutterstock

Priprema:

  1. U velikoj posudi zagrij maslac na srednje jakoj vatri. Luk i poriluk nareži i pirjaj na maslacu 10 minuta, ili dok ne omekšaju.
  2. Poriluk i luk pogurni na rubove tavice, a u sredinu tave dodaj svježe gljive. Pojačaj vatru i kuhaj nekoliko minuta bez miješanja, a zatim ih promiješaj i kuhaj dok ne porumene. 
  3. Dodaj rižu i promiješaj da se ravnomjerno premaže maslacem i povrćem. Pirjaj nekoliko minuta ili dok riža ne postane prozirna. Ulij bijelo vino i miješaj dok gotovo ne nestane.
  4. Nastavi dodavati preostalu tekućinu - vodu ili temeljac, često miješajući. Nastavi dodavati tekućinu i miješaj dok se riža ne skuha al dente te dok dio tekućine ne ispari. Pripazi i da ne bude presuho.
  5. Po želji dodaj još soli i papra.
  6. Posluži s posipanim parmezanom. Dobar tek!

 

Možda vas zanima... Znaš li napraviti milanski rižoto? Donosimo ti pravila kojih se moraš držati Recepti Možda vas zanima... Rižoto sa šparogama s tri vrste riže - ovo morate isprobati! Kolumne
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.