Danas je riža osnovna namirnica za polovinu čovječanstva. Samo 10 dekagrama riže sadrži čak 360 kalorija te u usporedbi s drugim žitaricama ima najveću energetsku vrijednost. Bogata je škrobom, a siromašna mastima i bjelančevinama te se preporučuje kombinirati ju s mahunarkama.
Rižota su tipična talijanska jela, a u našim svakodnevnim kuhinjama često se radi crveni i crni rižoto, rižoto s piletinom ili s porilukom i kozicama, a mi ti danas donosimo recept za milanski rižoto.
Milanski rižoto preteča je svih rižota te je veoma jednostavan za napraviti. Njegova najvažnija stavka jest kvalitetan goveđi temeljac.
Sastojci (za četiri osobe):
- 40 dkg riže za rižoto
- 1 glavica crvenog luka
- 10 dkg maslaca
- 1,5 - 2 litre goveđeg temeljca
- 1,5 dcl bijelog vina
- 1 žličica šafrana (ili kurkume)
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- sol, papar, razni začini (može i muškat orah)
- ribani tvrdi sir
Priprema:
- Na zagrijanu tavu stavi pola količine maslaca i maslinovo ulje koje će spriječiti da maslac zagori.
- U drugoj posudi pripremljeni temeljac treba grijati do ključanja.
- Čim se masnoća na tavi zagrije, na nju stavi sitno sjeckani luk i miješaj dok ne pozlati.
- Ubaci rižu koju treba miješati da se sa svih strana obloži masnoćom dok ne postane staklasta.
- Potom ulij vino i miješaj zajedno s rižom sve dok ne ispari.
- Zatim postepeno dodaj temeljac - nikako sve odjednom, već samo onoliko koliko riža može upiti.
- Pred kraj kuhanja dodaj začine - peršin, majčina dušica, šafran, sol i papar.
- Dodaj ostatak maslaca i ribani tvrdi sir pa još jednom promiješaj i ostavi van vatre 2-3 minute dok se riža opusti.
- Ukrasi i oblikuj po želji. Dobar tek!