Recepti 29. studenoga 2019.

Znaš li napraviti milanski rižoto? Donosimo ti pravila kojih se moraš držati

foto: Getty Images
gastro postao gastro.24sata.hr
Riža je u prehrani čovjeka poznata više od 5000 godina. Putovala je od Indije i Kine preko Sirije i istočne Afrike te je u 8. stoljeću konačno stigla u Europu.

Danas je riža osnovna namirnica za polovinu čovječanstva. Samo 10 dekagrama riže sadrži čak 360 kalorija te u usporedbi s drugim žitaricama ima najveću energetsku vrijednost. Bogata je škrobom, a siromašna mastima i bjelančevinama te se preporučuje kombinirati ju s mahunarkama.

Rižota su tipična talijanska jela, a u našim svakodnevnim kuhinjama često se radi crveni i crni rižoto, rižoto s piletinom ili s porilukom i kozicama, a mi ti danas donosimo recept za milanski rižoto.

 

Možda vas zanima... Kako skuhati najfiniji rižoto? Imamo tri važna savjeta! Špajza

 

Milanski rižoto preteča je svih rižota te je veoma jednostavan za napraviti. Njegova najvažnija stavka jest kvalitetan goveđi temeljac.

Sastojci (za četiri osobe):

  • 40 dkg riže za rižoto
  • 1 glavica crvenog luka
  • 10 dkg maslaca
  • 1,5 - 2 litre goveđeg temeljca
  • 1,5 dcl bijelog vina
  • 1 žličica šafrana (ili kurkume)
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • sol, papar, razni začini (može i muškat orah)
  • ribani tvrdi sir

 | Author: Getty Images foto: Getty Images

Priprema:

  1. Na zagrijanu tavu stavi pola količine maslaca i maslinovo ulje koje će spriječiti da maslac zagori.
  2. U drugoj posudi pripremljeni temeljac treba grijati do ključanja.
  3. Čim se masnoća na tavi zagrije, na nju stavi sitno sjeckani luk i miješaj dok ne pozlati.
  4. Ubaci rižu koju treba miješati da se sa svih strana obloži masnoćom dok ne postane staklasta.
  5. Potom ulij vino i miješaj zajedno s rižom sve dok ne ispari. 
  6. Zatim postepeno dodaj temeljac - nikako sve odjednom, već samo onoliko koliko riža može upiti.
  7. Pred kraj kuhanja dodaj začine - peršin, majčina dušica, šafran, sol i papar.
  8. Dodaj ostatak maslaca i ribani tvrdi sir pa još jednom promiješaj i ostavi van vatre 2-3 minute dok se riža opusti.
  9. Ukrasi i oblikuj po želji. Dobar tek!

 

Možda vas zanima... Kremasti rižoto s lignjama i aromatičnim biljem Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.