Sezame otvori se: Tahini pasta za mesna ali i riblja jela

Thinkstock
Danas se smjesa od mrvljenih sjemenki sezama često koristi i u mediteranskoj kuhinji i u balkanskim zemljama
Vidi originalni članak

Za pripremu ovog ukusnog umaka, u mužaru zgnječite češnjak s prstohvatom soli, prenesite u zdjelicu pa umiješajte pastu tahini te razrijedite limunovim sokom. Dodajte vode dok ne dobijete umak gustoće kiselog vrhnja. Tahini se osim sa sirovim povrćem može jesti uz pečeno povrće, meso i ribu. Često se koristi kao zamjena za maslac, margarin ili namaz od kikirikija. 

 

 

Neobičan spoj Kolačići s tahinijem - za najslađa popodneva

 

 

Tahini je glavni sastojak u hummusu, zdravom i ukusnom libanonskom namazu od slanutka. Dvije su glavne vrste tahinija, jedan se priprema od oljuštenog, a drugi od neoljuštenog sezama. Imate li mogućnost izbora, bolji je neoljušteni sezam - zbog veće nutritivne vrijednosti.

 

 

hladno osvježenje Rashladite se sladoledom od kakaa i tahinija

 

 

Za pripremu je potrebno maslinovo ulje i sjemenke sezama. Pržite 200g sezama na tavi desetak minuta pa ga sameljite u blenderu s dvije žlice maslinovog ulja.

Pasti možete dodati i malo limunovog soka, sol, kakao, med, vaniliju ili čokoladu.

Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr