Za pripremu ovog ukusnog umaka, u mužaru zgnječite češnjak s prstohvatom soli, prenesite u zdjelicu pa umiješajte pastu tahini te razrijedite limunovim sokom. Dodajte vode dok ne dobijete umak gustoće kiselog vrhnja. Tahini se osim sa sirovim povrćem može jesti uz pečeno povrće, meso i ribu. Često se koristi kao zamjena za maslac, margarin ili namaz od kikirikija.
Tahini je glavni sastojak u hummusu, zdravom i ukusnom libanonskom namazu od slanutka. Dvije su glavne vrste tahinija, jedan se priprema od oljuštenog, a drugi od neoljuštenog sezama. Imate li mogućnost izbora, bolji je neoljušteni sezam - zbog veće nutritivne vrijednosti.
Za pripremu je potrebno maslinovo ulje i sjemenke sezama. Pržite 200g sezama na tavi desetak minuta pa ga sameljite u blenderu s dvije žlice maslinovog ulja.
Pasti možete dodati i malo limunovog soka, sol, kakao, med, vaniliju ili čokoladu.
Dobar tek!