Špajza 30. kolovoza 2018.

Sezame otvori se: Tahini pasta za mesna ali i riblja jela

Tahini
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Danas se smjesa od mrvljenih sjemenki sezama često koristi i u mediteranskoj kuhinji i u balkanskim zemljama

Za pripremu ovog ukusnog umaka, u mužaru zgnječite češnjak s prstohvatom soli, prenesite u zdjelicu pa umiješajte pastu tahini te razrijedite limunovim sokom. Dodajte vode dok ne dobijete umak gustoće kiselog vrhnja. Tahini se osim sa sirovim povrćem može jesti uz pečeno povrće, meso i ribu. Često se koristi kao zamjena za maslac, margarin ili namaz od kikirikija. 

 

 

Možda vas zanima... Kolačići s tahinijem - za najslađa popodneva Recepti

 

 

Tahini je glavni sastojak u hummusu, zdravom i ukusnom libanonskom namazu od slanutka. Dvije su glavne vrste tahinija, jedan se priprema od oljuštenog, a drugi od neoljuštenog sezama. Imate li mogućnost izbora, bolji je neoljušteni sezam - zbog veće nutritivne vrijednosti.

 

 

Možda vas zanima... Rashladite se sladoledom od kakaa i tahinija Recepti

 

 

Za pripremu je potrebno maslinovo ulje i sjemenke sezama. Pržite 200g sezama na tavi desetak minuta pa ga sameljite u blenderu s dvije žlice maslinovog ulja.

Pasti možete dodati i malo limunovog soka, sol, kakao, med, vaniliju ili čokoladu.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.