Trikovi za kuhanje s octom – zašto ih nismo znali ranije?

Towfiqu Barbhuiya/Unsplash Jabuni ocat ne služi samo za začinjavanje salate
Ocat je uistinu dragocjena namirnica, pomaže da dulje sačuvamo namirnice, rižu tijekom kuhanja čini više pahuljastom, krumpiru i jajima pomaže da ostanu kompaktni... Isprobaj ova savjete i nećeš požaliti!
Vidi originalni članak

Većina nas u smočnici ima alkoholni i jabučni ocat, a dosta i vinski te aceto balsamico. Osim za uobičajeno – začinjavanje salata, kiseljenje povrća, izradu raznih dresinga za salatu, i naravno korištenje alkoholnog octa za čišćenje (a u zadnje vrijeme sve je više online recepata i za prirodni omekšivač za rublje s octom!), postoje još brojni načini na koje ove namirnice možemo koristiti u kuhanju, a nisu toliko poznati.

Isprobaj neke od ovih savjeta i oduševit ćeš se, a ocat će nakon toga postati nezaobilazna namirnica u tvojoj kuhinji i smočnici!

 

JEDNOSTAVNO Napravite domaći jabučni ocat

 

Mješavina s octom – odlična zamjena za mlaćenicu

Radiš peciva, a jedan od sastojaka u receptu je mlaćenica koje nemaš kod kuće? Ako imaš kod kuće malo octa, onda to neće biti problem.

Za ovo će ti najbolje poslužiti alkoholni ocat. U šalicu stavi žlicu octa te je do vrha napuni mlijekom. Dobro promiješaj i pusti mješavini da se 5 minuta slegne. To je sve!

Za poširanje jaja

Poširana jaja svi volimo, a puno ih je lakše pripremiti, odnosno dobiti savršen oblik ako u ključalu vodu za poširanje jaja dodaš žlicu octa. Svakako koristi prozirni, alkoholni ocat kako jaja ne bi dobila boju.

Kako ocat pomaže u ovom procesu? Pomaže bjelanjku da ostane kompaktan, pa zato jaje koje se pošira u mješavini vode i octa izgleda ljepše i urednije.

 

o čišćenju 5 trikova s octom koji štede vrijeme i novac

 

Za pahuljastu rižu

Skuhati savršenu rižu nije lako, a ako nisi iskusni majstor kuhanja riže dodavanje žlice octa u vodu u koju se kuha riža bit će ti pravo otkriće. Kiselina iz octa razbit će dio škroba u riži što će joj pomoći da lakše upije vodu prilikom kuhanja. Tako će dobiti rižu koja je više pahuljasta, a to je ono što ljubitelji riže cijene.

Ovaj savjet posebno je od pomoći kod kuhanja smeđe, integralne riže jer će skratiti vrijeme kuhanja (smeđa riža obično se kuha dvostruko dulje od bijele).

Za produljenje vijeka trajanja namirnica

Slično kao što korištenje octa u kiseljenju povrća sprječava da se ono pokvari jer ocat uništava bakterije, tako je i kod čuvanja nekih namirnica. Primjerice, kako sir u tvome hladnjaku ne bi prebrzo popljesnivio, premaži ga kuhinjskim ubrusom namočenim u alkoholni ocat. Nakon toga sir zamotaj u papirnati ubrus, stavi ga u plastični vrećicu sa zatvaračem ili u posudu s poklopcem i spremi u hladnjak

Voće i povrće namoči na 10 minuta u mješavini octa i vode te ga nakon toga odloži u hladnjak ii iskoristi za kuhanje.

Omekšaj žilavo meso

Izmiješaj ocat i vodu u omjeru 1:2, u mesu izbodi rupice kako bi mješavina lakše prodrla u unutrašnjost. Meso u ovoj otopini možeš držati oko dva sata, a ako želiš istodobno meso i aromatizirati možeš dodati začine po izboru i malo ulja.

S ruku ukloni neugodan miris ribe

Voliš kuhati s ribom i morskim plodovima, ali nikako ne voliš neugodan miris koji oni ostavljaju na tvojim rukama? Kad sapun i voda nisu dovoljni, pokušaj s mješavinom octa i soka od limuna.

Izmiješaj šalicu octa sa ¼ šalice limunova soka, dodaj malo deterdženta za pranje posuđa i dobro izmiješat je pusti da odstoji oko pola sata. Nakon pola sata umoči ruke u otopinu i kreni ih ribati, i za nekoliko minuta neugodan miris će nestati.

Lakše oguli tvrdo kuhana jaja

Guljenje ljuske s tvrdo kuhanih jaja nekad je prava muka, ljuska se lomi, s njom otpadaju i komadi jaja…  Ako u vodu u kojoj kuhaš jaja dodaš malo octa ljuska će omekšati pa ćeš je kasnije lakše oguliti. Za ovaj kuhinjski trik možeš koristiti i jabučni ocat.

Skuhaj krumpir u mješavini octa i vode

Znaš kako neki krumpiri nakon kuhanja ostanu čvrsti, a neki se krenu raspadati? To je zbog količine škroba kojeg neke sorte krumpira sadrže više od drugih. Kako bi tvoji krumpiri tijekom kuhanja ostali čvrsti, stavi u vodu u kojoj ćeš ih kuhati žličicu octa, ali tek nakon što prođe pola vremena kuhanja.

 

Video Preporodite se: Najlakši trik za čišćenje kuhala za vodu savjeti i trikovi Kako najbolje iskoristiti talijanski balzamični ocat?

 

Posjeti Gastro.hr