Špajza 12. listopada 2023.

Trikovi za kuhanje s octom – zašto ih nismo znali ranije?

Jabučni ocat
Jabuni ocat ne služi samo za začinjavanje salate foto: Towfiqu Barbhuiya/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Ocat je uistinu dragocjena namirnica, pomaže da dulje sačuvamo namirnice, rižu tijekom kuhanja čini više pahuljastom, krumpiru i jajima pomaže da ostanu kompaktni... Isprobaj ova savjete i nećeš požaliti!

Većina nas u smočnici ima alkoholni i jabučni ocat, a dosta i vinski te aceto balsamico. Osim za uobičajeno – začinjavanje salata, kiseljenje povrća, izradu raznih dresinga za salatu, i naravno korištenje alkoholnog octa za čišćenje (a u zadnje vrijeme sve je više online recepata i za prirodni omekšivač za rublje s octom!), postoje još brojni načini na koje ove namirnice možemo koristiti u kuhanju, a nisu toliko poznati.

Isprobaj neke od ovih savjeta i oduševit ćeš se, a ocat će nakon toga postati nezaobilazna namirnica u tvojoj kuhinji i smočnici!

 

Možda vas zanima... Napravite domaći jabučni ocat Recepti

 

Mješavina s octom – odlična zamjena za mlaćenicu

Radiš peciva, a jedan od sastojaka u receptu je mlaćenica koje nemaš kod kuće? Ako imaš kod kuće malo octa, onda to neće biti problem.

Za ovo će ti najbolje poslužiti alkoholni ocat. U šalicu stavi žlicu octa te je do vrha napuni mlijekom. Dobro promiješaj i pusti mješavini da se 5 minuta slegne. To je sve!

 | Author: Stockfood Poširana jaja bit će kompaktnija ako u vodu u kojoj ih poširaš staviš malo bezbojnog octa foto: Stockfood

Za poširanje jaja

Poširana jaja svi volimo, a puno ih je lakše pripremiti, odnosno dobiti savršen oblik ako u ključalu vodu za poširanje jaja dodaš žlicu octa. Svakako koristi prozirni, alkoholni ocat kako jaja ne bi dobila boju.

Kako ocat pomaže u ovom procesu? Pomaže bjelanjku da ostane kompaktan, pa zato jaje koje se pošira u mješavini vode i octa izgleda ljepše i urednije.

 

ocat Možda vas zanima... 5 trikova s octom koji štede vrijeme i novac Špajza

 

Za pahuljastu rižu

Skuhati savršenu rižu nije lako, a ako nisi iskusni majstor kuhanja riže dodavanje žlice octa u vodu u koju se kuha riža bit će ti pravo otkriće. Kiselina iz octa razbit će dio škroba u riži što će joj pomoći da lakše upije vodu prilikom kuhanja. Tako će dobiti rižu koja je više pahuljasta, a to je ono što ljubitelji riže cijene.

Ovaj savjet posebno je od pomoći kod kuhanja smeđe, integralne riže jer će skratiti vrijeme kuhanja (smeđa riža obično se kuha dvostruko dulje od bijele).

 | Author: Shutterstock Ako sir premažeš s malo alkoholnog octa, neće brzo popljesniviti foto: Shutterstock

Za produljenje vijeka trajanja namirnica

Slično kao što korištenje octa u kiseljenju povrća sprječava da se ono pokvari jer ocat uništava bakterije, tako je i kod čuvanja nekih namirnica. Primjerice, kako sir u tvome hladnjaku ne bi prebrzo popljesnivio, premaži ga kuhinjskim ubrusom namočenim u alkoholni ocat. Nakon toga sir zamotaj u papirnati ubrus, stavi ga u plastični vrećicu sa zatvaračem ili u posudu s poklopcem i spremi u hladnjak

Voće i povrće namoči na 10 minuta u mješavini octa i vode te ga nakon toga odloži u hladnjak ii iskoristi za kuhanje.

Omekšaj žilavo meso

Izmiješaj ocat i vodu u omjeru 1:2, u mesu izbodi rupice kako bi mješavina lakše prodrla u unutrašnjost. Meso u ovoj otopini možeš držati oko dva sata, a ako želiš istodobno meso i aromatizirati možeš dodati začine po izboru i malo ulja.

Bijela riba | Author: SHUTTERSTOCK Octom možeš s ruku ukloniti miris ribe nakon kuhanja foto: SHUTTERSTOCK

S ruku ukloni neugodan miris ribe

Voliš kuhati s ribom i morskim plodovima, ali nikako ne voliš neugodan miris koji oni ostavljaju na tvojim rukama? Kad sapun i voda nisu dovoljni, pokušaj s mješavinom octa i soka od limuna.

Izmiješaj šalicu octa sa ¼ šalice limunova soka, dodaj malo deterdženta za pranje posuđa i dobro izmiješat je pusti da odstoji oko pola sata. Nakon pola sata umoči ruke u otopinu i kreni ih ribati, i za nekoliko minuta neugodan miris će nestati.

 | Author: Ron Lach/Pexels Ako staviš malo octa u vodu u kojoj se kuhaju jaja, ljuska će se lakše oguliti foto: Ron Lach/Pexels

Lakše oguli tvrdo kuhana jaja

Guljenje ljuske s tvrdo kuhanih jaja nekad je prava muka, ljuska se lomi, s njom otpadaju i komadi jaja…  Ako u vodu u kojoj kuhaš jaja dodaš malo octa ljuska će omekšati pa ćeš je kasnije lakše oguliti. Za ovaj kuhinjski trik možeš koristiti i jabučni ocat.

Skuhaj krumpir u mješavini octa i vode

Znaš kako neki krumpiri nakon kuhanja ostanu čvrsti, a neki se krenu raspadati? To je zbog količine škroba kojeg neke sorte krumpira sadrže više od drugih. Kako bi tvoji krumpiri tijekom kuhanja ostali čvrsti, stavi u vodu u kojoj ćeš ih kuhati žličicu octa, ali tek nakon što prođe pola vremena kuhanja.

 | Author: Shutterstock Kako krumpir se tijekom kuhanja ne bi raspao, u vodu u kojoj se kuhaj dodaj octa foto: Shutterstock

 

Možda vas zanima... Preporodite se: Najlakši trik za čišćenje kuhala za vodu Špajza Aceto Možda vas zanima... Kako najbolje iskoristiti talijanski balzamični ocat? Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.