Špajza 24. rujna 2025.

Treba li rižu uvijek ispirati prije kuhanja?

Treba li rižu uvijek ispirati prije kuhanja?
Treba li rižu uvijek ispirati prije kuhanja?
foto: @bkhong136 Pinterest
Neki je ispiru svaki put, drugi nikad, no što kaže znanost? Ispiranje može utjecati na okus, teksturu, pa čak i sigurnost hrane. U nastavku donosimo sve što vrijedi znati prije kuhanja riže

Prvo se činilo kao pitanje navike, ali u kuhinjama diljem svijeta rasprava o ispiranju riže traje već godinama. Dok jedna struja tvrdi kako je riječ o nužnom koraku koji osigurava čistoću i savršenu teksturu, drugi smatraju da se radi o suvišnom poslu koji oduzima vrijeme i nepotrebno uklanja hranjive tvari.

No ono što je nekoć bilo pitanje osobne preferencije, danas ima sve više znanstvenih i kulinarskih argumenata s obje strane.

riža Možda vas zanima... Kako savršeno skuhati rižu baš svaki put Špajza

Kad se preporučuje ispiranje riže

Ispiranje riže najčešće se preporučuje iz 3 glavna razloga: uklanjanja nečistoća, smanjenja količine škroba i eventualnog smanjenja tragova arsena. Stručnjaci ističu da je to svojevrsna higijenska mjera, baš kao što se ispire voće i povrće prije konzumacije.

Uklanjaju se prašina, mogući ostaci zemlje, kukci i sve ono što ne bi trebalo završiti na tanjuru. U tom smislu, ispiranje ima svoju logiku, osobito kod riže koja nije industrijski obrađena do savršenstva.

riža | Author: Joshua Hoehne/Unsplash Riža foto: Joshua Hoehne/Unsplash

Drugi, praktičniji razlog odnosi se na teksturu. Ispiranje uklanja višak škroba s površine zrna, osobito kod bijele riže, gdje je vanjski sloj već uklonjen, ostavljajući škrob izloženim.

Kada se škrob ne ispere, kuhana riža često postane ljepljiva, što može biti prednost kod jela poput sushi riže ili rižota, ali mana ako se želi prozračna, rastresita struktura kakva je idealna za priloge ili salate. Zato mnogi kuhari naglašavaju da ispiranje nije univerzalno pravilo nego ovisi o tome što se kuha.

riža Možda vas zanima... Sve što trebaš znati o pripremi i vrstama riže Špajza

Za rižoto - bez ispiranja

Kod kremastih jela kao što su paella ili rižoto, upravo škrob daje jelu onu bogatu, svilenu teksturu. U takvim slučajevima, ispiranje riže može biti korak unatrag jer uklanja ključni sastojak koji jelo drži na okupu.

S druge strane, za prženu rižu, pilav ili jela u woku, upravo će prethodno ispiranje omogućiti da se zrna ne lijepe i da jelo dobije onu željenu strukturu “zrno na zrno”.

tofu wok | Author: The Woks of Life/Pinterest Za jela s rižom iz woka rižu je bolje isprati foto: The Woks of Life/Pinterest

Iako se često spominje i potencijalna prisutnost arsena u riži, stručnjaci naglašavaju da ispiranje ima samo ograničen učinak u njegovu uklanjanju. Arsen je prirodni element koji može završiti u tlu i vodi, pa samim time i u biljkama poput riže.

No istraživanja pokazuju da običnim ispiranjem pod vodom dolazi do minimalnog smanjenja sadržaja arsena, dok se istovremeno ispire i dobar dio korisnih vitamina i minerala uključujući željezo, folnu kiselinu, tiamin i niacin.

riža Možda vas zanima... Riža može biti smrtonosna, doznaj kada je treba baciti Špajza

Umjesto pranja, blanširanje

Postoje alternativne metode ako je cilj smanjiti količinu arsena u riži. Jedna od njih uključuje blanširanje, kratko kuhanje u velikoj količini vode (najmanje 4 dijela vode na jedan dio riže) tijekom pet minuta, a zatim ispiranje i nastavak kuhanja u svježoj vodi.

Studije su pokazale da se ovakvom tehnikom iz bijele riže može ukloniti i do 70% arsena, dok je kod smeđe riže ta brojka nešto manja. No tu dolazi i kompromis: što više vode, to manje hranjivih tvari u tanjuru.

smeđa riža | Author: Addilyn Ragsdill @clockworklemon.com/Unsplash Smeđa riža foto: Addilyn Ragsdill @clockworklemon.com/Unsplash

Unatoč svemu, većina stručnjaka slaže se oko jedne stvari – ispiranje riže nije nužno za svaku priliku. U nekim slučajevima, preskakanje tog koraka neće uništiti jelo, ali će možda promijeniti njegovu teksturu.

Ako se želi postići lagana, prozračna riža koja se ne lijepi, kratko ispiranje pod hladnom tekućom vodom, dok voda ne postane bistra, može učiniti veliku razliku. Proces traje oko minutu ili dvije, a provodi se najjednostavnije u sitnom cjedilu ili mrežastoj posudi.

Prouči i ove savjete o riži, te isprobaj naše recepte:

sushi riža Možda vas zanima... Kako savršeno skuhati sushi rižu Recepti riža Možda vas zanima... Od ostataka - zapečena riža u 3 varijante Recepti Kvinoja ili riža: što je bolji izbor? Možda vas zanima... Kvinoja ili riža: koja je bolji izbor? Špajza smeđa riža Možda vas zanima... Koliko je smeđa riža zapravo zdrava i kako je skuhati? Špajza

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.