Špajza 21. veljače 2025.

Kvinoja ili riža: koja je bolji izbor?

Kvinoja ili riža: što je bolji izbor?
foto: Canva
Koja je zdravija, hranjivija i bolja za tvoju prehranu? Kvinoja ili riža? Ako si se ikad dvoumio između ova dva priloga – imamo odgovore!

Kad bi kvinoja i riža bile osobe, kvinoja bi bila ona prijateljica koja uvijek nosi ekološku platnenu torbu i priča o superhrani, dok bi riža bila klasik – pouzdana, svima poznata, prava globtroterica. No unatoč popularnosti, riža možda nije uvijek najbolji izbor, barem ne kad je riječ o nutritivnim vrijednostima.

riža Možda vas zanima... Riža može biti smrtonosna, doznaj kada je treba baciti Špajza

Nutritivna snaga kvinoje

Kvinoja je nutritivno bogato sjeme biljke iz porodice amarantha, podrijetlom iz Južne Amerike, koje se često zamjenjuje za žitaricu. Zahvaljujući blagom orašastom okusu i visokom udjelu vlakana, proteina te esencijalnih vitamina i minerala poput željeza, cinka i folata, postala je omiljeni sastojak u modernoj prehrani.

Prirodno ne sadrži gluten, što je čini idealnim izborom za osobe s intolerancijom na gluten ili one koji traže zdraviju alternativu tradicionalnim izvorima ugljikohidrata.

Kvinoja ili riža: što je bolji izbor? | Author: Canva Kvinoja – brza, zdrava i svestrana foto: Canva

Osim bijele, najčešće varijante, postoje i crvena i crna kvinoja, koje imaju nešto intenzivniji okus i čvršću teksturu. Uz sposobnost stabilizacije šećera u krvi i dugotrajan osjećaj sitosti, kvinoja se sve češće koristi kao nutritivno bogatija zamjena za rižu.

Integralna vs. bijela 

S druge strane, riža je jedna od najraširenijih žitarica na svijetu, dostupna u različitim vrstama, od bijele i smeđe do dugog i kratkog zrna. Prirodno je bez glutena i izvrstan je izvor ugljikohidrata.

Kuhana bijela riža Možda vas zanima... Kako savršeno skuhati rižu baš svaki put Špajza riža Možda vas zanima... Sve što trebaš znati o pripremi i vrstama riže Špajza

Integralna, odnosno smeđa riža smatra se nutritivno bogatijom jer sadrži više vlakana i esencijalnih minerala poput mangana, selena i niacina, dok je bijela riža lako probavljiva i brz izvor energije. Zbog svestranosti i neutralnog okusa, koristi se u kuhinjama diljem svijeta, od jednostavnih priloga do složenih gastronomskih kreacija.

smeđa riža | Author: Patrycja Jadach/Unsplash Smeđa riža foto: Patrycja Jadach/Unsplash

Iako je riža izvrstan izvor energije, u usporedbi s kvinojom sadrži manje proteina i vlakana, što znači da ne pruža jednako dugotrajnu sitost ni stabilnost šećera u krvi. Prema riječima nutricionista, kvinoja je ugljikohidrat s prednostima jer, osim što pruža energiju, stabilizira razinu šećera u krvi i obiluje mineralima poput željeza, cinka i folata.

S druge strane, riža – osobito smeđa – bogata je manganom, selenom i niacinom, ali ne pruža istu količinu proteina i vlakana.

Kvinoja s tikvicama i orasima Možda vas zanima... Kvinoja s tikvicama i orasima Recepti

Može li kvinoja zamijeniti rižu?

Ako tražiš način da kvinoja postane tvoj novi najbolji prijatelj u kuhinji, dobra vijest je da je možeš koristiti u gotovo svim jelima gdje inače koristiš rižu.

Od priloga uz variva i curryje do salata i rižota (okej, tehnički ne rižota, ali nešto vrlo slično), kvinoja se sjajno prilagođava različitim okusima i začinima. Jednostavno skuhaj kvinoju prema uputama na pakiranju i koristi je u jednakim omjerima umjesto riže.

kvinoja | Author: Olivie Strauss/Unsplash Crvena kvinoja foto: Olivie Strauss/Unsplash

Ako želiš dodatni boost okusa, pokušaj je kuhati u temeljcu od povrća ili piletine, a nakon kuhanja umiješaj malo limunovog soka i svježeg začinskog bilja. No, postoji jedan problem – kvinoja nema prirodnu škrobnu strukturu kao riža, što znači da neće funkcionirati u jelima poput kremastog rižota ili hrskavih rižinih okruglica.

No za sve ostalo, ovo je izvrstan način da uneseš dodatne nutrijente u prehranu.

zeleni rižoto Možda vas zanima... Zeleni rižoto koji ide uz sve – začinjen, mirisan i prefin Recepti

Presuda: kvinoja ili riža?

Ako voliš oboje, nutricionisti preporučuju da ih rotiraš – nema potrebe potpuno izbaciti rižu, ali ako želiš malo pojačati nutritivnu vrijednost svojih obroka, kvinoja bi trebala češće biti na tvojem tanjuru.

Ona pruža više proteina, vlakana i vitamina, stabilizira šećer u krvi i duže drži sitost. Dakle, sljedeći put kad se dvoumiš između ova dva priloga, razmisli što ti treba – brza energija ili dodatni nutrijenti? A možda je najbolje rješenje – kombinirati ih!

Možda vas zanima... Zdravo, a fino: Uštipci od kvinoje Recepti kvinoja Možda vas zanima... Aromatična kvinoja s crnom rižom Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.