Recepti Rižoto 14. veljače 2025.

Zeleni rižoto koji ide uz sve – začinjen, mirisan i prefin

Rižoto
30 MIN
25 MIN
6
SREDNJE
zeleni rižoto
Zeleni rižoto
foto: Knife & Soul/Pinterest
Mirisna i puna okusa, ovaj zeleni rižoto ide uz sve, a može biti i samostalan obrok

Znaš ono kad skuhaš nešto toliko dobro da se zapitaš: "Zašto ne jedem ovo svaki dan?" E, pa, upoznaj svoju novu opsesiju – zeleni rižoto! Ovo jelo je toliko ukusno, aromatično i svestrano da ćeš ga kuhati svaki tjedan.

rizoto Možda vas zanima... Pet pravila savršenog rižota: Nema dalje! Špajza

Slaže se sa svime

Zaboravi dosadnu, bljedunjavu rižu – ova verzija dolazi u smaragdno zelenoj boji, prepuna je svježeg špinata i korijandra, ima taman pravu dozu začina i slaže se sa svime. Meksička jela? Apsolutno. Tvoj omiljeni curry? Još bolje. Roštilj? Ne moramo ni pričati. Ali, najbolje od svega – ovaj rižoto nije samo vizualno spektakularan, nego je i nutritivna bomba! 

zeleni rižoto | Author: Knife & Soul/Pinterest Zeleni rižoto foto: Knife & Soul/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Zeleni rižoto
30 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Riža za rižoto (carnaroli, arborio, vialone nano...) 1,50 šalica
  • Korijander - listići 1 svežanj
  • Špinat 3 šalica
  • Ljutika 1 kom
  • Jalapeño papričica 1 kom
  • Češnjak 2 režanj
  • Maslinovo ulje 2 žlica
  • Sol 0,50 žličica
  • Povrtni temeljac 2 šalica
Postupak
  1. U sjeckalici ili blenderu usitni korijandar, špinat, ljutiku, papričicu i češnjak dok ne dobiješ finu smjesu.


  2. Zagrij maslinovo ulje u tavi na srednje jakoj vatri. Dodaj rižu i prži 3-5 minuta dok ne postane lagano zlatna. Zatim dodaj smjesu začinskog bilja i sol te nastavi pirjati još 3-5 minuta, dok ne zamiriše.


  3. Dodaj temeljac i pusti da zakuha. Poklopi i kuhaj na laganoj vatri oko 15 minuta. Provjeri rižu vilicom – ako je potrebno, dodaj još malo vode ili kuhaj malo dulje. Kada je riža gotova, makni je s vatre i vilicom razrahli kako bi se bilje ravnomjerno rasporedilo.


  4. Posluži uz ražnjiće od piletine, losos...


Umjesto korijandra, možeš koristiti peršin ili vlasac ili pak bosiljak ako želiš potpuno drugačiju aromu.
Ostatke zelenog rižota možeš čuvati 3 do 5 dana! Samo ih spremi u hladnjak nakon što se ohlade kako bi bili sigurni za konzumaciju.

A kada pripremaš rižu, oboružaj se informacijama!

riža Možda vas zanima... Sve što trebaš znati o pripremi i vrstama riže Špajza riža Možda vas zanima... Je li sigurno jesti i podgrijavati ostatke riže? Špajza Kuhana bijela riža Možda vas zanima... Kako savršeno skuhati rižu baš svaki put Špajza Važno je paziti na omjer vode i riže Možda vas zanima... Znaš li kako skuhati basmati rižu? Mi znamo! Špajza

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:38 14. Veljača 2025.

    Odlicno 👍