Riža je osnovna namirnica u mnogim kućanstvima—pristupačna je, jednostavna za pripremu i odlično se slaže s raznim jelima. Međutim, ako se njome ne rukuje pravilno, riža može postati opasna po zdravlje.
Bacillus cereus, bakterija koja se nalazi u tlu, vegetaciji i hrani, može kontaminirati rižu, što dovodi do trovanja hranom sa simptomima poput mučnine, povraćanja i proljeva. Iako se većina ljudi oporavi unutar 24 sata, osjetljive skupine poput male djece, starijih osoba i imunokompromitiranih pojedinaca mogu doživjeti ozbiljnije posljedice.
Kuhana riža može se čuvati u hladnjaku do maksimalno 6 dana
Kako prepoznati pokvarenu rižu?
Kako bismo izbjegli ove rizike, važno je prepoznati znakove kvarenja riže. Kuhanu rižu treba baciti ako ima kiselkast ili neobičan miris, sluzavu teksturu, promijenjenu boju ili znakove plijesni. Preporučuje se čuvati kuhanu rižu u hladnjaku najviše 4-6 dana.
Što se tiče sirove riže, znakovi kvarenja uključuju kiselkast ili ustajao miris, vlažnost, promjenu boje. Neobrađenu bijelu rižu najbolje je upotrijebiti do 2 godine nakon kupnje, dok je smeđu rižu najbolje upotrijebiti nakon maksimalno 6 mjeseci.
Pravilnim skladištenjem moguće je spriječiti moguće bolesti uzrokovane hranom (u ovom slučaju pokvarenom rižom), a uz pravilno skladištenje riža svakako spada među namirnice kojima zapravo neće isteći rok trajanja.
Sirovu rižu treba kvalitetno uskladištiti
Donosimo i super recepte s rižom i najbolje savjete za kuhanje s rižom...