Špajza 19. veljače 2025.

Riža može biti smrtonosna, doznaj kada je treba baciti

riža
Riža - prepoznaj kada je treba baciti
foto: Joshua Hoehne/Unsplash
Riža može biti kontaminirana bakterijom bacillus cereus koja može uzrokovati ozbiljne probavne probleme

Riža je osnovna namirnica u mnogim kućanstvima—pristupačna je, jednostavna za pripremu i odlično se slaže s raznim jelima. Međutim, ako se njome ne rukuje pravilno, riža može postati opasna po zdravlje.

Bacillus cereus, bakterija koja se nalazi u tlu, vegetaciji i hrani, može kontaminirati rižu, što dovodi do trovanja hranom sa simptomima poput mučnine, povraćanja i proljeva. Iako se većina ljudi oporavi unutar 24 sata, osjetljive skupine poput male djece, starijih osoba i imunokompromitiranih pojedinaca mogu doživjeti ozbiljnije posljedice.

riža Možda vas zanima... Je li sigurno jesti i podgrijavati ostatke riže? Špajza

riža | Author: Mgg Vitchakorn/Unsplash Kuhana riža može se čuvati u hladnjaku do maksimalno 6 dana foto: Mgg Vitchakorn/Unsplash

Kako prepoznati pokvarenu rižu?

Kako bismo izbjegli ove rizike, važno je prepoznati znakove kvarenja riže. Kuhanu rižu treba baciti ako ima kiselkast ili neobičan miris, sluzavu teksturu, promijenjenu boju ili znakove plijesni. Preporučuje se čuvati kuhanu rižu u hladnjaku najviše 4-6 dana.

Što se tiče sirove riže, znakovi kvarenja uključuju kiselkast ili ustajao miris, vlažnost, promjenu boje. Neobrađenu bijelu rižu najbolje je upotrijebiti do 2 godine nakon kupnje, dok je smeđu rižu najbolje upotrijebiti nakon maksimalno 6 mjeseci.

Pravilnim skladištenjem moguće je spriječiti moguće bolesti uzrokovane hranom (u ovom slučaju pokvarenom rižom), a uz pravilno skladištenje riža svakako spada među namirnice kojima zapravo neće isteći rok trajanja.

riža | Author: Patrycja Jadach/Unsplash Sirovu rižu treba kvalitetno uskladištiti foto: Patrycja Jadach/Unsplash Donosimo i super recepte s rižom i najbolje savjete za kuhanje s rižom...

zeleni rižoto Možda vas zanima... Zeleni rižoto koji ide uz sve – začinjen, mirisan i prefin Recepti riža Možda vas zanima... Sve što trebaš znati o pripremi i vrstama riže Špajza riža Možda vas zanima... Od ostataka - zapečena riža u 3 varijante Recepti riža Možda vas zanima... Kako skuhati rižu u mikrovalnoj? Špajza Kuhana bijela riža Možda vas zanima... Kako savršeno skuhati rižu baš svaki put Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.