gastro postao
Nutritivno superiorna i ukusna žitarica sve češće pronalazi put do naših tanjura
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 5
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 26
Potrebno vam je
- 2 mala žlica sol
- 450 g tikvice, zelene
- 2.50 žlica parmezan
- 1 mala žlica limunova korica
- 2 žlica limunov sok
- 6 žlica ekstra djevičansko maslinovo ulje
- svježe mljeveni papar
- 0.50 šalica peršin, list
- 0.50 šalica orah, suhi
- 0.25 šalica bosiljak, vezica
- 0.50 šalica kvinoja
- 1 mala žlica sherry ocat
Priprema
- Kvinoju posoliti i kuhati poklopljeno na laganoj vatri sa 4 šalice vode, 12-15 min, odnosno da omekša. Procijediti, vratiti u toplu posudu, poklopiti i ostaviti da odstoji 15 minuta, a zatim promiješati vilicom.
- Tikvice izrezati na kriške debljine nekoliko mm. U većoj zdjeli posipati sa 2 žličice soli i ostaviti 15 minuta da povenu. Isprati pod hladnom vodom i dobrro ocijediti pa osušiti papirnatim ručnicima.
- Naribani parmezan pomiješati s koricom i sokom limuna te octom, a zatim postupno umiješati ulje. Začiniti sa soli i paprom.
- Sjediniti tikvice sa kvinojom, peršinom, orasima i bosiljkom te preliti dresingom i izmiješati. Ukrasiti listićima parmezana.