Recepti 13. listopada 2014.

Kvinoja s tikvicama i orasima

Kvinoja s tikvicama i orasima
gastro postao gastro.24sata.hr
Nutritivno superiorna i ukusna žitarica sve češće pronalazi put do naših tanjura

Vrijeme pripreme: do 45 min

Broj porcija: 5

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 26

Potrebno vam je

  • 2 mala žlica sol
  • 450 g tikvice, zelene
  • 2.50 žlica parmezan
  • 1 mala žlica limunova korica
  • 2 žlica limunov sok
  • 6 žlica ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • svježe mljeveni papar
  • 0.50 šalica peršin, list
  • 0.50 šalica orah, suhi
  • 0.25 šalica bosiljak, vezica
  • 0.50 šalica kvinoja
  • 1 mala žlica sherry ocat

Priprema

  1. Kvinoju posoliti i kuhati poklopljeno na laganoj vatri sa 4 šalice vode, 12-15 min, odnosno da omekša. Procijediti, vratiti u toplu posudu, poklopiti i ostaviti da odstoji 15 minuta, a zatim promiješati vilicom.
  2. Tikvice izrezati na kriške debljine nekoliko mm. U većoj zdjeli posipati sa 2 žličice soli i ostaviti 15 minuta da povenu. Isprati pod hladnom vodom i dobrro ocijediti pa osušiti papirnatim ručnicima.
  3. Naribani parmezan pomiješati s koricom i sokom limuna te octom, a zatim postupno umiješati ulje. Začiniti sa soli i paprom.
  4. Sjediniti tikvice sa kvinojom, peršinom, orasima i bosiljkom te preliti dresingom i izmiješati. Ukrasiti listićima parmezana.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.