gastro postao
Ukusno jelo s crnom rižom, kvinojom i brojnim začinima
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 7
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 7
Potrebno vam je
- 1 šalica kvinoja
- 1 list lovorov list
- sol
- 4 žlica ulje maslinovo
- 1 kom luk ,crveni
- 3 režanj češnjak
- 2 mala žlica kumin,sjemenke
- 3 žlica limunov sok
- 1 žlica korijander
- 1 žlica peršin, list
- 2 žlica mladi luk
- svježe mljeveni papar
- 1 kom avokado (mesnati dio)
- 1 kom limun
- 0.50 šalica riža, crna
Priprema
- Rižu sa jednom šalicom vode zagrijati do vrenja u manjoj posudi. Poklopiti, smanjiti jačinu vatre i kuhati dok se sva voda ne upije a riža omekša, otprilike 25 do 30 minuta.
- U posebnoj posudi kuhati kvinoju u 2 šalice vode sa lovorovim listom. Posoliti i zagrijati do vrenja, a zatim poklopiti, smanjiti jačinu vatre i kuhati 15-ak minuta. Procijediti, kvinoju vratiti u posudu u kojoj se kuhala, poklopiti i ostaviti 15 minuta. Lovorov list baciti, kvinoju promiješati vilicom i prebaciti u veću zdjelu.
- Zagrijati 2 žlice ulja u tavi i pirjati luk (zelene dijelove) oko 8 minuta. Dodati češnjak, kim pa kuhati još 2 minute, a zatim smjesu dodati kvinoji.
- Umiješati kuhanu rižu i dobro promiješati. Dodati preostale 2 žlice ulja, limunov sok, korijander, peršin i mladi luk pa sve dobro izmiješati. Začiniti sa soli i paprom po ukusu.
- Avokado oguliti, odstraniti košticu i narezati na kriške pa servirati uz salatu zajedno sa limunom.