Recepti Prilog 09. travnja 2025.

Kako savršeno skuhati sushi rižu

Prilog
15 MIN
25 MIN
3
SREDNJE
sushi riža
Samo od savršeno skuhane sushi riže moći ćeš oblikovati savršen sushi
foto: Maryam Sicard/Unsplash
Nema savršenog sushija bez savršeno skuhane sushi riže, zato ti i donosimo provjeren recept koji uspijeva svaki put!

Svi će ti sushi majstori reći istu stvar - nema dobrog sushija ako sushi riža nije savršeno skuhana. Ipak je sushi više od recepta, on je i vještina i umjetnost! Ako se imaš namjeru kod kuće okušati u pripremi sushija kreni od savršeno kuhane sushi riže, a mi imamo super recept!

Kako se kuha sushi riža

Sushi riža je posebna japanska vrsta riže kratkog zrna i uistinu je najbolja za izradu sushija. Nemoj ni pomišljati zamijeniti je drugom vrstom riže. 

sushi Možda vas zanima... VODIČ: Otkrivamo ti baš sve što trebaš znati o sushiju Špajza

Obavezan sastojak je i rižin ocat koji riži daje poseban okus - koristi onaj bez dodatka soli jer sol ćemo ionako dodati. Obavezno stavi i malo šećera jer šećer je tu kako bi izbalansirao kiselinu iz rižina octa.

Ma kuhanje sushi riže uopće nije tako komplicirano kako se možda čini na prvi pogled. U nastavku ti zato i donosimo odličan, provjeren recept za kuhanje sushi riže.

sushi riža | Author: Maryam Sicard/Unsplash Sushi foto: Maryam Sicard/Unsplash

Ne gasi ekran dok kuham

Sushi riža
15 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
3
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Sushi riža 1 šalica
  • Rižin ocat 2 žlica
  • Šećer 2 žličica
  • Sol 0,75 žličica
Postupak
  1. Sushi rižu stavi u srednju zdjelu i natoči vodu iz slavine. Pusti da se namače 15 minuta.


  2. Ocijedi kroz fino cjedilo te dok je riža još u cjedilu isperi je pod mlazom tekuće vode iz slavine uz lagano miješanje rukom. Ovo radi sve dok ne počne iz cjedila istejacti čista, prozirna voda.

    Dobro protresi rižu u cjedilu da se riješiš viška vode.


  3. Rižu stavi u manju posudu i prelij sa 1 i 1/4 šalice vode. Pusti da zakipi na srednjoj vatri.

    Smanji vatru na srednje slabu, poklopi i pusti da kipi dok se sva voda ne upije, a riže omekša - oko 15 minuta.

    Makni s vatre, otklopi, stavi kuhinjski ubrus ili čistu kuhinjsku krpu preko posdue. Na to ponovno stavi poklopac i pusti da tako stoji 10 minuta.


  4. Dok se riža pari u vatrostalnoj zdjelici pomiješaj rižin ocat, šećer i sol. Zagrij u mikrovalnoj 30 skeundi, potom promiješaj dok se šećer i sol potpuno ne rastope. Ako se nakon toga još ne rastope sav šećer i sol stavi u mikrovalnu na još 10 sekundi i potom ponovno dobro promiješaj.


  5. Nakon što se riža parila 10 minuta, makni poklopac i krpu te rižu lagano istresi na metalni pladanj ili u veliku zdjelu.

    Silikonskom špatulom razmaži rižu u jednom tanjem sloju. Nemoj ovo preagresivno raditi da je zgnječiš nježnu rižu..

    Prelij smjesu s rižinim octom i uz pomoć špatule lagano primiješaj da razbiješ eventualne kugle riže.


  6. Sushi rižu odmah iskoristi ili prekrij vlažnom krpom kako bi se koliko-toliko sačuvala toplina i vlaga.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

247 kcal

12 %

MASTI

0,01 g

0 %

KOLESTEROL

0,01 g

0 %

UH

54,00 g

19 %

PROTEINI

4,00 g

8 %

Pročitaj i ovo...

riža Možda vas zanima... Sve što trebaš znati o pripremi i vrstama riže Špajza riža Možda vas zanima... Japanu prijeti nestašica riže! Špajza sushi Možda vas zanima... Svjetski dan sushija slavimo uz odličan recept za uramaki Recepti sushi Možda vas zanima... Kako napraviti domaći sushi s manje novaca i vremena? None

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.