Nema savršenog sushija bez savršeno skuhane sushi riže, zato ti i donosimo provjeren recept koji uspijeva svaki put!
Svi će ti sushi majstori reći istu stvar - nema dobrog sushija ako sushi riža nije savršeno skuhana. Ipak je sushi više od recepta, on je i vještina i umjetnost! Ako se imaš namjeru kod kuće okušati u pripremi sushija kreni od savršeno kuhane sushi riže, a mi imamo super recept!
Kako se kuha sushi riža
Sushi riža je posebna japanska vrsta riže kratkog zrna i uistinu je najbolja za izradu sushija. Nemoj ni pomišljati zamijeniti je drugom vrstom riže.
Obavezan sastojak je i rižin ocat koji riži daje poseban okus - koristi onaj bez dodatka soli jer sol ćemo ionako dodati. Obavezno stavi i malo šećera jer šećer je tu kako bi izbalansirao kiselinu iz rižina octa.
Ma kuhanje sushi riže uopće nije tako komplicirano kako se možda čini na prvi pogled. U nastavku ti zato i donosimo odličan, provjeren recept za kuhanje sushi riže.
Sushi
foto: Maryam Sicard/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Sushi riža
15 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
3
porcija
SREDNJE
Sastojci
Sushi riža
1
šalica
Rižin ocat
2
žlica
Šećer
2
žličica
Sol
0,75
žličica
Postupak
Sushi rižu stavi u srednju zdjelu i natoči vodu iz slavine. Pusti da se namače 15 minuta.
Ocijedi kroz fino cjedilo te dok je riža još u cjedilu isperi je pod mlazom tekuće vode iz slavine uz lagano miješanje rukom. Ovo radi sve dok ne počne iz cjedila istejacti čista, prozirna voda.
Dobro protresi rižu u cjedilu da se riješiš viška vode.
Rižu stavi u manju posudu i prelij sa 1 i 1/4 šalice vode. Pusti da zakipi na srednjoj vatri.
Smanji vatru na srednje slabu, poklopi i pusti da kipi dok se sva voda ne upije, a riže omekša - oko 15 minuta.
Makni s vatre, otklopi, stavi kuhinjski ubrus ili čistu kuhinjsku krpu preko posdue. Na to ponovno stavi poklopac i pusti da tako stoji 10 minuta.
Dok se riža pari u vatrostalnoj zdjelici pomiješaj rižin ocat, šećer i sol. Zagrij u mikrovalnoj 30 skeundi, potom promiješaj dok se šećer i sol potpuno ne rastope. Ako se nakon toga još ne rastope sav šećer i sol stavi u mikrovalnu na još 10 sekundi i potom ponovno dobro promiješaj.
Nakon što se riža parila 10 minuta, makni poklopac i krpu te rižu lagano istresi na metalni pladanj ili u veliku zdjelu.
Silikonskom špatulom razmaži rižu u jednom tanjem sloju. Nemoj ovo preagresivno raditi da je zgnječiš nježnu rižu..
Prelij smjesu s rižinim octom i uz pomoć špatule lagano primiješaj da razbiješ eventualne kugle riže.
Sushi rižu odmah iskoristi ili prekrij vlažnom krpom kako bi se koliko-toliko sačuvala toplina i vlaga.