Špajza 20. veljače 2025.

VODIČ: Otkrivamo ti baš sve što trebaš znati o sushiju

Povrće
60 MIN
15 MIN
5
SREDNJE
sushi
Sushi
foto: Maryam Sicard/Unsplash
Svaka vrsta sushija ima svoju priču, od klasičnih nigiri zalogaja, rolica prepunih boja i tekstura do kreativnih korneta. Otkrij ih s nama!

Sushi ili obožavaš ili izbjegavaš. Ali ako si istinski fan, znaš da nije riječ samo o jelu već o čitavoj filozofiji pripreme i uživanja u hrani, koja se temelji na sumeshiju, posebnoj japanskoj kratkozrnatoj riži kuhanoj i začinjenoj rižinim octom, šećerom i solju. U počecima, bio je sve osim profinjen spoj svježe ribe i savršeno začinjene riže.

I love sushi Možda vas zanima... Sushi kao glavna zvijezda prave, pravcate izložbe! Najave

Od fermentacije do fine gastronomije

Njegova priča, naime, počinje u jugoistočnoj Aziji, gdje se riba fermentirala s rižom kako bi se očuvala dulje vrijeme. Japanci su usavršili tu tehniku, ali umjesto da odbace rižu nakon fermentacije, počeli su je jesti zajedno s ribom, obogaćujući je rižinim octom kako bi poboljšali okus i produljili svježinu.

Prava prekretnica dogodila se u 18. stoljeću u Edu, današnjem Tokiju, gdje je nastao nigiri sushi – jednostavan zalogaj svježe ribe na jastučiću od riže.

Sve što trebaš znati o sushiju | Author: Freepik Tajna sushija je u preciznosti pripreme foto: Freepik

Ovaj brzi specijalitet ubrzo je osvojio trgovce i samuraje, postavši simbol japanske ulične gastronomije. Razvojem rashladne tehnologije sushi je prešao granice Japana, neprestano se prilagođavajući i evoluirajući, od tradicionalnih oblika do inovativnih varijacija koje nastavljaju oduševljavati gurmane diljem svijeta. Toliko je popularan da ga je UNESCO uvrstio na popis svjetske nematerijalne baštine.

Klasična rolica koja osvaja svijet

Makizushi je vjerojatno najprepoznatljiviji oblik sushija i nastaje rolanjem tankog sloja riže na nori algi, uz dodatak nadjeva koji se pažljivo slažu i potom motaju pomoću bambusove prostirke.

sushi Možda vas zanima... Svjetski dan sushija slavimo uz odličan recept za uramaki Recepti

Ova tehnika omogućava beskonačne kombinacije sastojaka, od klasičnih rolica kao što su kappamaki s krastavcem ili tekkamaki s tunom do složenijih futomaki varijacija koje uključuju više sastojaka poput japanske omlete tamagoyaki, shiitake gljiva i mariniranog povrća.

Sushi u svom najčišćem obliku

Nigirizushi je minimalistička verzija sushija u kojoj se mali ovalni oblik riže ručno formira, premaže tankim slojem wasabija i na vrh se pažljivo postavlja svježi komad ribe ili plodova mora.

Sve što trebaš znati o sushiju | Author: Crystal Jo / Unsplash Nigiri – jednostavnost koja oduševljava foto: Crystal Jo / Unsplash

Ovaj tip sushija ističe čistoću i svježinu sastojaka, a najpoznatiji su nigiri s tunom, lignjama, žutorepom ribom, kapesantama ili skušom. Poseban podtip je gunkanmaki, gdje se oko riže postavlja traka nori alge koja drži mekše sastojke poput morske ježince, lososove ikre ili japanskog yama.

Ne gasi ekran dok kuham

Uramaki sushi sa sezamom
60 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
5
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Krastavac 1 kom
  • Avokado 0,50 kom
  • Sok od limuna 0,50 žličica
  • Majoneza 1 žlica
  • Zelena salata 4 listići
  • Sushi riža 125 g
  • Sjemenke sezama 4 žlica
  • Nori alge - list 2 kom
Postupak
  1. Rižu dobro oprati ispod hladne tekuće vode dok voda ne postane čista. Skuhati prema uputama na pakiranju.


  2. Krastavac oprati, prepoloviti po duljini i izvaditi sjemenke. Neoguljenog narezati na otprilike ½ cm debele prutiće.

    Avokado poprskati limunovim sokom. Pola majoneze rasporediti po listovima salate te razmazati. Listove zarolati.


    avokado



  3. Podmetač od bambusa omotati aluminijskom folijom. Na to staviti glatku stranu lista nori alge te po njoj raspodijeliti pola sushi riže i pritisnuti.

    Gore i dolje ostaviti slobodan rub. List pažljivo okrenuti, tako da riža bude na foliji. Donju trećinu lista nori alge premazati polovicom od ostatka majoneze te na to poslagati pola rolade od salate, polovicu krastavca i avokada. Zamotati pomoću podmetača od bambusa.


  4. Drugu roladu jednako oblikovati. Sushi rolice uvaljati u sezam i svaku narezati na 5 jednakih ploški.


  5. Posluži uz soja sos, wasabi i ukiseljeni đumbir.


    wasabi



Esencija svježine

Sashimi tehnički nije sushi jer ne sadrži rižu, ali je neizostavan dio japanske kuhinje. To su tanke, precizno rezane kriške sirove ribe koje se poslužuju na podlozi od naribanog daikona i shiso lista.

Sushi s tunom Možda vas zanima... Uživaj u ljutim sushi rolicama s tunom iz konzerve Recepti

Svaka vrsta ribe zahtijeva posebnu tehniku rezanja kako bi se naglasila njezina tekstura i okus, a sashimi se obično jede uz malo wasabija i umakanje u sojin umak kako bi se istaknula prirodna slatkoća ribe.

Za kućna druženja

Temakizushi je zabavna i neformalna verzija sushija u kojoj se sastojci motaju ručno u oblik konusa, bez upotrebe bambusove prostirke.

sushi | Author: Katelyn Perry//Unsplash Sushi foto: Katelyn Perry//Unsplash

Ova vrsta sushija često se poslužuje na kućnim okupljanjima jer omogućava svima da sami slažu svoje kombinacije sastojaka. Najčešće punjenje uključuje sjeckanu tunu s mladim lukom, fermentirane sojine mahune natto, avokado, krastavac i razne vrste ribe.

Preokrenuti sushi

Uramakizushi je preokrenuta rolica – doslovno! Za razliku od klasičnog makizushija, gdje je nori alga izvana, kod uramakija riža obavija vanjski sloj, dok se nori i nadjev skrivaju unutra. Ova tehnika nastala je u SAD-u i prilagođena je zapadnim nepcima koja su isprva zazirala od ideje jedenja morske alge.

Sushi vafli Možda vas zanima... Sushi vafli novi su veliki hit na TikToku! Špajza

Najpoznatiji primjer je California roll, kultna kombinacija avokada, krastavca i imitacije rakova, često posuta sezamom za dodatnu teksturu. No, mogućnosti su beskrajne – uramaki može biti punjen svime, od svježe ribe do hrskave tempure, a često se prelijeva kremastim umacima i hrskavim dodacima za bogatiji doživljaj.

Otkrij i ove oblike i teksture

Postoje i druge vrste sushija koje vrijedi istražiti. Barazushi, poznat i kao chirashizushi, poznat je kao "rasuti sushi" i poslužuje se u zdjeli s različitim vrstama povrća i plodova mora.

sushi | Author: Kateryna Hliznitsova/Unsplash Sushi foto: Kateryna Hliznitsova/Unsplash

Oshizushi je prešani sushi u kojem se slojevi riže i ribe slažu u pravokutni kalup, pritisnu i zatim režu na komade. Inarizushi je slatko-slana verzija u kojoj se sushi riža puni u džepove od prženog tofua, stvarajući bogat i sočan zalogaj. Varijacija je mnogo, a na tebi je pronaći svoje favorite i uživati.

Kako pravilno jesti sushi?

Pravilno konzumiranje sushija također je dio ove kulinarske tradicije. Sojin umak treba koristiti umjereno kako ne bi prekrio okus ribe, a idealno je samo lagano umočiti ribu, ne rižu.

Ako sushi već ima dodane začine poput yuzua, ponzua ili soli, dodatno umakanje nije potrebno. Wasabi se stavlja između ribe i riže, a ukiseljeni đumbir služi za čišćenje nepca između različitih vrsta sushija. Sushi se tradicionalno može jesti rukama, posebice nigiri, dok su štapići rezervirani za sashimi i druge vrste.

sushi | Author: Ivan Samkov/Pexels Kako pravilno jesti sushi? foto: Ivan Samkov/Pexels Možda vas zanima... Sushi - osnovni sastojci za pripremu najpoznatijeg japanskog jela Špajza Možda vas zanima... Sushi burrito: Idealno jelo uz Umri muški Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.