Najave 10. rujna 2024.

Sushi kao glavna zvijezda prave, pravcate izložbe!

I love sushi
I Love Sushi
foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Etnografski muzej Zagreb u suradnji s Veleposlanstvom Japana, ugostio je putujuću izložbu japanske fundacije I Love Sushi. Izložba se može razgledati do 13. listopada

Ljubitelji sushija doći će na svoje ako posjete zanimljivu izložbu u Zagrebu, no na žalost, izloške neće moći pojesti, ali će se moći educirati o svom omiljenom jelu i to ne samo na izložbi već i na popratnim sushi radionicama.

Naime, Etnografski muzej Zagreb u suradnji s Veleposlanstvom Japana, ugostio je putujuću izložbu japanske fundacije I Love Sushi. Izložba se može razgledati do 13. listopada.

Možda vas zanima... Sushi - osnovni sastojci za pripremu najpoznatijeg japanskog jela Špajza

I love sushi | Author: Etnografski muzej Zagreb Izložba I Love Sushi traje do 13. listopada foto: Etnografski muzej Zagreb I love sushi | Author: Luka Stanzl/PIXSELL Veleposlanik Japana u Republici Hrvatskoj Nj.E. Iso Masato i dr. sc. Zvjezdana Antoš, ravnateljica EMZ-a foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Sushi na popisu nematerijalne baštine

Godine 2013. UNESCO je upisao washokujapansku kuhinju ‒ na popis nematerijalne kulturne baštine, a sushi je arhetipski primjer. Sushi je profinjena i zdrava hrana koja privlačno izgleda i ima dobar okus te je postala poznata diljem svijeta.

U Japanu se sushi počeo pripremati prije više od 1000 godina, a potječe iz jugoistočne Azije ili južne Kine. Od tada se sushi mnogo promijenio, a vrsta koja je većini ljudi danas poznata je nigiri sushi, koji se pojavio prije otprilike 200 godina u Edu, današnjemu glavnome japanskome gradu Tokiju.

I love sushi | Author: Luka Stanzl/PIXSELL I Love Sushi foto: Luka Stanzl/PIXSELL I love sushi | Author: Luka Stanzl/PIXSELL I Love Sushi foto: Luka Stanzl/PIXSELL I love sushi | Author: Luka Stanzl/PIXSELL I Love Sushi foto: Luka Stanzl/PIXSELL I love sushi | Author: Luka Stanzl/PIXSELL I Love Sushi foto: Luka Stanzl/PIXSELL

sushi Možda vas zanima... Svjetski dan sushija slavimo uz odličan recept za uramaki Recepti

Uz izložbi - i radionice izrade sushija

Svrha je izložbe pružiti detaljan vizualni vodič o privlačnosti sushija i podučiti kako je Japan prihvatio sushi u njegovu izvornom obliku, kako ga je preoblikovao da bi odgovarao prirodnom okružju, kulturi i načinu života pojedinih područja.

U izložbi će uživati i oni kojima je sushi manje poznat, a zanimljiva će biti i strastvenim ljubiteljima tog ukusnog i zdravog, dobro promišljenog jela bogate tradicije kojem popularnost neprestano raste u svijetu.

Tijekom trajanja izložbe održat će se radionice pripreme sushija. Izložba je ostvarena u suradnji Etnografskoga muzeja s Veleposlanstvom Japana u Republici Hrvatskoj. Kustos izložbe je Matija Dronjić.

zena jede sushi.jpg Možda vas zanima... Kako pripremiti rižu za sushi None riža Možda vas zanima... Japanu prijeti nestašica riže! Špajza

I love sushi | Author: Luka Stanzl/PIXSELL I Love Sushi foto: Luka Stanzl/PIXSELL I love sushi | Author: Luka Stanzl/PIXSELL I Love Sushi foto: Luka Stanzl/PIXSELL I love sushi | Author: Luka Stanzl/PIXSELL I Love Sushi foto: Luka Stanzl/PIXSELL I love sushi | Author: Luka Stanzl/PIXSELL I Love Sushi foto: Luka Stanzl/PIXSELL I love sushi | Author: Luka Stanzl/PIXSELL I Love Sushi foto: Luka Stanzl/PIXSELL I love sushi | Author: Luka Stanzl/PIXSELL I Love Sushi foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.