U Francuskom institutu u Hrvatskoj, predstavljen je elitni edukacijski program MCEU – Masterclass Européen de Cuisine & Excellence, prvi međunarodni profesionalnog usavršavanja u visokoj gastronomiji u jugoistočnoj Europi temeljen na francuskim standardima izvrsnosti.
Program u Hrvatsku donosi organizacija Ja volim Francusku (J’aime la France) u partnerstvu s tvrtkama METRO Hrvatska i Maistra Hospitality Group, s ciljem jačanja profesionalnih kompetencija, prijenosa znanja novim generacijama te produbljivanja kulturne i gospodarske suradnje Hrvatske i Francuske.
Jeanne de Wendel, ravnateljica Francuskog instituta
Predstavljanje elitog edukacijskog programa MCEU – Masterclass Européen de Cuisine & Excellence
Ugledni chefovi iz Francuske
Program je predstavila Slađana Novaković, predsjednica organizacije Ja volim Francusku, a putem video veze obratili su se renomirani francuski majstori visoke kuhinje Michel Husser, vlasnik legendarnog restorana Le Cerf, jedinog restorana na svijetu s neprekinutom Michelinovom zvjezdicom već 88 godina, te Christian Cottard, viceprvak Francuske u slastičarstvu i nekadašnji voditelj slastičarnice Alaina Ducassea u Monaku.
Edukacija će se u Hrvatskoj provoditi kroz intenzivne sedmodnevne cikluse u veljači, travnju, lipnju i studenome 2026. godine, okupljajući polaznike iz HoReCa sektora iz Hrvatske i cijele jugoistočne Europe.
Predstavljanje elitog edukacijskog programa MCEU – Masterclass Européen de Cuisine & Excellence
Slađana Novaković, predsjednica organizacije Ja volim Francusku
Razmjena znanja temelj je svakog napretka
“Čast mi je predstaviti u Hrvatskoj program MCEU, europski model izvrsnosti u gastronomskom i hotelskom obrazovanju utemeljen na francuskim standardima. Razmjena znanja, prijenos profesionalnog iskustva i umrežavanje stručnjaka temelj su svakog napretka u našem sektoru.
Hrvatskoj, zemlji snažnog kulinarskog identiteta, ovaj program nudi most prema francuskoj tradiciji i otvara put novoj generaciji majstora koji će oblikovati budućnost hotelijerstva i gastronomije. Zahvaljujući predanosti Slađane Novaković i organizacije J’aime la France, s ponosom započinjemo ovo partnerstvo", poručio je chef Michel Husser te izrazio zadovoljstvo pokretanjem programa u Hrvatsko.
Igor Kotaran, direktor marketinga i razvoja strategije kupaca tvrtke METRO Hrvatska
Podrška stvaranju regionalnog centra izvrsnosti
Kao ključni strateški partner projekta, METRO Hrvatska daje snažan doprinos stvaranju regionalnog centra izvrsnosti u gastronomskoj edukaciji.
"MCEU predstavlja projekt koji Hrvatsku pozicionira u sam vrh profesionalne gastronomske edukacije u regiji. Za METRO je ovo prirodan nastavak dugogodišnje podrške profesionalcima iz HoReCa sektora putem platforme koja omogućuje prijenos znanja izravno od najvećih imena francuske gastronomije. Vjerujemo da će ovaj program postati snažan zamašnjak razvoju hrvatske gastronomije i turizma", istaknuo je Igor Kotaran, direktor marketinga i razvoja strategije kupaca tvrtke METRO Hrvatska.
Predstavljanje MCEU programa označilo je važan iskorak Hrvatske u uspostavljanju prepoznatljivog europskog centra stručne gastronomske edukacije te dodatno učvrstilo most suradnje s francuskim institucijama izvrsnosti.
Program je osmišljen prema najvišim standardima haute cuisine, s naglaskom na tehnike visoke gastronomije, zero-waste pristup, valorizaciju lokalnih namirnica i prijenos alzaškog “know-howa” hrvatskim profesionalcima.
Direktor marketinga Maistre David Flam
Visoka gastronomija ključ je uspješnog turizma
Podršku programu dala je i Maistra, čiji je direktor marketinga David Flam naglasio: “Kao vodeća hrvatska turistička tvrtka u luksuznom segmentu, Maistra predano radi na stalnom unapređenju svoje enogastronomske ponude, posebice u restoranima koji su sastavni dio naših najprestižnijih hotela".
"Vrhunska gastronomija ključna je za izgradnju visokopozicioniranog turističkog proizvoda destinacije - razvoj jednog aspekta bez drugog jednostavno je nezamisliv. Upravo zato Maistra prepoznaje i podržava inicijative koje podižu standarde obrazovanja i profesionalnog razvoja.
Kao kompanija koja u svom portfelju ima tri Michelinove zvjezdice - Agli Amici Rovinj i Cap Aureo - te restorane s Michelinovim preporukama, suradnja na projektu Ja volim Francusku prirodan je nastavak našeg strateškog usmjerenja: stvaranja vrhunskog doživljaja za goste kroz kontinuirano usavršavanje naših djelatnika i praćenje najnovijih trendova u gourmet industriji", dodao je Flam.
Ovim događanjem otvoreno je novo poglavlje u profesionalnom razvoju hrvatske gastronomije, uz ambiciju da program postane trajna edukacijska platforma i mjesto susreta vodećih chefova, hotelijera i stručnjaka iz cijele Europe.