Recepti Povrće 18. lipnja 2024.

Svjetski dan sushija slavimo uz odličan recept za uramaki

Povrće
60 MIN
15 MIN
5
SREDNJE
sushi
Slavimo Svjetski dan sushija
foto: Getty Images/Unsplash
Uramaki su takozvane obrnute rolice sushija u kojima se riža nalazi izvan, a ne unutar nori algi. Donosimo recept za uramaki sushi sa sirovim povrćem i sezamom, idealan za proslavu Svjetskog dana sushija

U posljednja dva desetljeća sushi, tradicionalni japanski obrok, postao je prava senzacija pa čak i poželjan food trend. Svi su se već navikli na ove fine zalogajčiće s rižom, algama, povrćem, sirovom ribom, morskim plodovima... I zato nam je jako drago što je danas Svjetski dan sushija pa imamo još jedan odličan povod za uživanje u sushiju. 

A kako proslaviti Svjetski dan sushija? Kako drugačije nego uživanjem u - sushiju! Naruči ga iz omiljenog lokala, pojedi u omiljenom restoranu koji ga nudi ili pak napravi svoju verziju kod kuće.

Ako se odlučiš za ovu zadnju ideju, donosimo ti odličan, jednostavan recept za uramaki sushi sa sirovim povrćem s detaljnim uputama za rolanje sushija, taj najzahtjevniji dio njegove pripreme...

sushi, uramaki | Author: Ahtziri Legarde/Unsplash Uramaki sushi foto: Ahtziri Legarde/Unsplash

Ne gasi ekran dok kuham

Uramaki sushi sa sezamom
60 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
5
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Krastavac 1 kom
  • Avokado 0,50 kom
  • Sok od limuna 0,50 žličica
  • Majoneza 1 žlica
  • Zelena salata 4 listići
  • Sushi riža 125 g
  • Sjemenke sezama 4 žlica
  • Nori alge - list 2 kom
Postupak
  1. Rižu dobro oprati ispod hladne tekuće vode dok voda ne postane čista. Skuhati prema uputama na pakiranju.


  2. Krastavac oprati, prepoloviti po duljini i izvaditi sjemenke. Neoguljenog narezati na otprilike ½ cm debele prutiće.

    Avokado poprskati limunovim sokom. Pola majoneze rasporediti po listovima salate te razmazati. Listove zarolati.


    avokado



  3. Podmetač od bambusa omotati aluminijskom folijom. Na to staviti glatku stranu lista nori alge te po njoj raspodijeliti pola sushi riže i pritisnuti.

    Gore i dolje ostaviti slobodan rub. List pažljivo okrenuti, tako da riža bude na foliji. Donju trećinu lista nori alge premazati polovicom od ostatka majoneze te na to poslagati pola rolade od salate, polovicu krastavca i avokada. Zamotati pomoću podmetača od bambusa.


  4. Drugu roladu jednako oblikovati. Sushi rolice uvaljati u sezam i svaku narezati na 5 jednakih ploški.


  5. Posluži uz soja sos, wasabi i ukiseljeni đumbir.


    wasabi



A evo još činjenica o sushiju, i još slasnih recepata za ovu japansku poslasticu...

Sushi s tunom Možda vas zanima... Uživaj u ljutim sushi rolicama s tunom iz konzerve Recepti Možda vas zanima... Sushi - osnovni sastojci za pripremu najpoznatijeg japanskog jela Špajza Sushi vafli Možda vas zanima... Sushi vafli novi su veliki hit na TikToku! Špajza Možda vas zanima... Što je bolje od đumbira? Ukiseljeni đumbir! Recepti Banana rolice Možda vas zanima... Slatki sushi pripremite od banane ili slatke riže None zena jede sushi.jpg Možda vas zanima... Kako pripremiti rižu za sushi None wasabi Možda vas zanima... Wasabi: Korjenasti luksuz s Istoka None

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.