Uramaki su takozvane obrnute rolice sushija u kojima se riža nalazi izvan, a ne unutar nori algi. Donosimo recept za uramaki sushi sa sirovim povrćem i sezamom, idealan za proslavu Svjetskog dana sushija
U posljednja dva desetljeća sushi, tradicionalni japanski obrok, postao je prava senzacija pa čak i poželjan food trend. Svi su se već navikli na ove fine zalogajčiće s rižom, algama, povrćem, sirovom ribom, morskim plodovima... I zato nam je jako drago što je danas Svjetski dan sushija pa imamo još jedan odličan povod za uživanje u sushiju.
A kako proslaviti Svjetski dan sushija? Kako drugačije nego uživanjem u - sushiju! Naruči ga iz omiljenog lokala, pojedi u omiljenom restoranu koji ga nudi ili pak napravi svoju verziju kod kuće.
Ako se odlučiš za ovu zadnju ideju, donosimo ti odličan, jednostavan recept za uramaki sushi sa sirovim povrćem s detaljnim uputama za rolanje sushija, taj najzahtjevniji dio njegove pripreme...
Uramaki sushi
foto: Ahtziri Legarde/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Uramaki sushi sa sezamom
60 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
5
porcija
SREDNJE
Sastojci
Krastavac
1
kom
Avokado
0,50
kom
Sok od limuna
0,50
žličica
Majoneza
1
žlica
Zelena salata
4
listići
Sushi riža
125
g
Sjemenke sezama
4
žlica
Nori alge - list
2
kom
Postupak
Rižu dobro oprati ispod hladne tekuće vode dok voda ne postane čista. Skuhati prema uputama na pakiranju.
Krastavac oprati, prepoloviti po duljini i izvaditi sjemenke. Neoguljenog narezati na otprilike ½ cm debele prutiće.
Avokado poprskati limunovim sokom. Pola majoneze rasporediti po listovima salate te razmazati. Listove zarolati.
Podmetač od bambusa omotati aluminijskom folijom. Na to staviti glatku stranu lista nori alge te po njoj raspodijeliti pola sushi riže i pritisnuti.
Gore i dolje ostaviti slobodan rub. List pažljivo okrenuti, tako da riža bude na foliji. Donju trećinu lista nori alge premazati polovicom od ostatka majoneze te na to poslagati pola rolade od salate, polovicu krastavca i avokada. Zamotati pomoću podmetača od bambusa.
Drugu roladu jednako oblikovati. Sushi rolice uvaljati u sezam i svaku narezati na 5 jednakih ploški.
Posluži uz soja sos, wasabi i ukiseljeni đumbir.
A evo još činjenica o sushiju, i još slasnih recepata za ovu japansku poslasticu...