Špajza 25. studenoga 2018.

Kako najbolje iskoristiti talijanski balzamični ocat?

Aceto
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Slavni talijanski ocat nije samo za salatu nego i za glaziranje

Upotreba balzamičnog octa posljednjih je godina postala jednim od najvećih trendova u gastronomiji pa se tako na tržištu mogu pronaći brojne varijacije ove cijenjene tekućine. Aceto balsamico originalno potječe iz Modene u Italiji, a dobiva se od kuhanog mošta koji se zatim stavlja u bačve na dozrijevanje.

 

Možda vas zanima... Prilog dana: Ljutika s acetom balsamicom Recepti

 

Ocat je tamne boje i bogata okusa, dobivenim dugim stajanjem u drvenim bačvama, ponekad i po sto godina. Balzamični ocat koji je sazrijevao dvadeset i više godina naziva se Stravecchio. Raspon cijena ovisi o njegovoj starosti.

Aceto | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Aceto balsamico idealan je sastojak preljeva za salate, premaza za meso, marinada, a odlično pristaje i uz voće te slastice. Jedan od najjednostavnijih načina da, baš poput Talijana koji su ga smislili, uživate u balzamičnom octu jest taj da njime pokapate komade razlomljenog parmezana i nakon što odstoji petnaestak minuta, dovoljno da sir upije okus, poslužite ga s domaćim kruhom i vinom. 

Balzamičnim octom možete pripremati razne salatne preljeve i marinade, umake i specijalitete mediteranske kuhinje. Jedna od kombinacija salatnih preljeva je balzamični ocat sa senfom, maslinovim uljem, češnjakom, solju i paprom. Kratko prokuhajte s dodatkom ružmarina, majčine dušice, timijana ili malo šećera pa preljevom prelijte pečene ploške mladoga krumpira ili povrće s roštilja.

 

Aceto Možda vas zanima... Nikad nitko kao - Aceto balsamico! Špajza

 

Nekoliko kapi balzamičnog octa na jagodama, malinama ili breskvama s dodatkom šećera, naglasit će aromu voća. Ocat možete koristiti i za glaziranje pa zajedno s maslacem glazirajte mrkvu, uz dodatak temeljca glazirajte patku, a glaziranu šunku premažite šećerom, aromatičnim octom, senfom i maslacem.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.