Špajza 23. rujna 2025.

Jednostavan trik za savršeno pjenaste palačinke

palačinke, američke palačinke
Savršene američke palačinke
foto: Olivie Strauss/Unsplash
Otkrij zašto je redoslijed dodavanja sastojaka u tijesto za palačinke ključan i kako jedan mali detalj čini veliku razliku...

Palačinke su bez sumnje jedno od najomiljenijih jela za vikend doručak. Naizgled jednostavne, često zavaraju lakoćom pripreme, no razlika između običnih palačinki i onih koje su prozračne i savršeno pjenaste krije se u detaljima, preciznije, u redoslijedu sastojaka.

Ono što se godinama smatralo standardnom tehnikom miješanja sada se preispituje, a rješenje koje donosi bolje rezultate nije novi sastojak, već sitna promjena u redoslijedu pripreme.

Američke palačinke Možda vas zanima... Imamo najbolji recept za američke palačinke! Recepti

Kada dodati rastopljeni maslac?

Najčešća praksa u pripremi domaćeg tijesta za palačinke uključuje spajanje mokrih sastojaka u jednu zdjelu – mlijeka, jaja i otopljenog maslaca – a zatim njihovo dodavanje u smjesu suhih sastojaka. I upravo tu nastaje problem. Kada se vrući maslac pomiješa s hladnim mlijekom i jajima, gotovo neizbježno dolazi do njegova stvrdnjavanja.

Maslac se ponovno počinje pretvarati u sitne, zrnaste komadiće koji se ne ravnomjerno rasporede kroz tijesto. I dok su neki navikli to zanemariti, vjerujući da će se ti komadići rastopiti tijekom pečenja, nova saznanja govore da to utječe ne samo na teksturu, već i na konzistenciju i visinu palačinki.

Jedan jednostavan trik za savršeno pjenaste palačinke | Author: Natalie Behn/Unsplash Maslac ide - na kraju foto: Natalie Behn/Unsplash

Umjesto da se rastopljeni maslac dodaje među mokre sastojke na početku, gastro znalci savjetuju da se on umiješa na samom kraju, nakon što se tijesto već formira. Na taj način izbjegava se reakcija s hladnim sastojcima, maslac ostaje tekući i lijepo se rasporedi kroz cijelu smjesu.

Osim što sprječava nastanak grudica maslaca, ova tehnika omogućava nježnije miješanje tijesta, što je ključno za zadržavanje lagane, prozračne teksture. Kad nema potrebe za dodatnim miješanjem, gluten se manje razvija, a palačinke zadržavaju željenu mekoću.

Možda vas zanima... Imamo recepte za palačinke slavnih chefova Recepti

Ovaj trik daje i savršenu zlatno-smeđu boju

Oni koji ovu tehniku redovito primjenjuju primjećuju još jednu prednost: svaka palačinka pečena od ovako pripremljenog tijesta ima jednaku, meku i pahuljastu teksturu, zlatno-smeđu boju i ujednačen okus. Više nema oscilacija između prve i zadnje palačinke, ni potrebe za improvizacijom usred procesa.

Tijesto ima stabilnu konzistenciju, bolje se ponaša na tavi i ne traži dodatne prilagodbe. Zaključak: tajna savršenih palačinki ne skriva se u luksuznim sastojcima ni egzotičnim dodacima, već u jednom malom detalju koji su mnogi do sada smatrali nevažnim. 

Otkrij i ove super recepte za malo drugačije palačinke!

Palačinke s kavom i čokoladom Možda vas zanima... JUTARNJI KLASIK Palačinke s kavom i čokoladom Recepti palačinke s trešnjama Možda vas zanima... Francuski chic: Bretonske palačinke s trešnjama Recepti torta od palačinki Možda vas zanima... Torta od palačinki - idealna za slavlje na otvorenom Recepti palačinke od batata Možda vas zanima... Od ostataka batata pripremi prefine palačinke Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.