Omiljenu poslasticu, palačinke, pripremamo na mnogo načina, američke ili crepes, slatke ili slane, punjene, zapečene ili s preljevom. Ako si u potrazi za savršenim receptom za palačinke, isprobaj recepte poznatih chefova.
Jamie Oliver i Mary Berry otkrili su tajne pripreme najmekših i najukusnijih palačinki.
-
Palačinke po receptu Mary Berry
Neodoljive aromatične palačinke obogaćene koricom naranče. Količina je dovoljna za 24 palačinke, a vrijeme pripreme je 20 minuta.
Sastojci:
- 175 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 40 g šećera
- Korica jedne naranče
- 1 jaje
- 200 ml mlijeka
- Suncokretovo ulje za pečenje
Za posluživanje:
- Maslac, javorov sirup ili med
- Jogurt u grčkom stilu
- Svježe borovnice i maline
Priprema:
- U posudu stavi brašno, prašak za pecivo, šećer i koricu naranče. Dodaj jaje i polovicu mlijeka. Sve sastojke dobro izmiješaj pjenjačom dok ne ne dobiješ glatko, gusto tijesto. Dodaj ostatak mlijeka ili po potrebi. Konzistencija treba biti poput guste kreme.
- Zagrij veliku tavu koja se ne lijepi i premaži ju s malo ulja. Smjesu žlicama stavljaj na vruću tavu, ostavljajući prostor između palačinki. Kad se na površini pojave mjehurići, okreni palačinke nožem ili lopaticom i peci ih s druge strane oko 30 sekundi do minute - ili dok ne postanu lijepe zlatno smeđe boje.
- Posluži ih s maslacem, javorovim sirupom ili medom, jogurtom, borovnicama, malinama...
-
Palačinke Jamieja Olivera
Isprobaj sočne i meke američke palačinke po receptu Jamieja Olivera. Količina je dovoljna za četiri porcije, a vrijeme pripreme je 20 minuta.
Sastojci:
- 3 jaja
- 115 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 140 ml mlijeka
- Maslac za pečenje
Priprema:
- Prvo razdvoji jaja, stavljajući bjelanjke u jednu zdjelu, a žumanjke u drugu.
- Žumanjcima dodaj brašno, prašak za pecivo i mlijeko i izmiješaj u glatko gusto tijesto.
- Bjelanjke umuti s prstohvatom morske soli dok ne postanu čvrsti, a zatim ih polako umiješaj u tijesto.
- Zagrij tavu na srednje jakoj vatri, dodaj maslac, ulij malo tijesta u tavu i prži ga par minuta ili dok ne počne izgledati zlatno i čvrsto. Nastavi pržiti dok obje strane ne postanu zlatne.
- Posluži ih ih uz kapljice javorovog sirupa ili s maslacem, a možeš ih posuti i s borovnicama, bananama, pirjanom jabukom, ribanom čokoladom...