Jagode u čokoladi: Kako ih napraviti kod kuće?

Shutterstock Jagode u čokoladi
Savjeti i recept za izradu najukusnijih jagoda s bijelom, mliječnom i tamnom čokoladom...
Vidi originalni članak

Dopusti nam da ti otkrijemo savjete i trikove pomoću kojih ćeš napraviti najljepši desert svih vremena - jagode s čokoladom!

Za izradu omiljene slastice trebat će ti samo dva sastojka, jagode i čokolada, stoga pripazi da su i čokolada i jagode kvalitetne i ukusne. Na tebi je da izabereš vrstu čokolade, ovisno o svojim preferencijama: mliječnu, tamnu ili bijelu. Preporučujemo tamnu čokoladu sa 70 posto kakaa zbog njezine hrskavosti i kontrasta između gorčine tamne čokolade i slatkih nota jagoda. 

Dvije su stvari na koje moraš obratiti pažnju prilikom pripreme jagoda u čokoladi:

  • Pravilno topljenje čokolade
  • Jagode moraju biti izuzetno suhe

Postoji nekoliko načina za pripremu čokolade, u nastavku ćemo proći svaku metodu zasebno. 

Kako otopiti čokoladu na štednjaku

Najpoznatija metoda topljenja čokolade jest na pari. Ako nemaš duplu posudu za topljenje čokolade, nad lonac s vrućom vodom stavi zdjelicu s čokoladom. Pripazi da voda kod vrenja ne doskoči u čokoladu i da zdjela ne dodiruje vodu.  Za to vrijeme čokoladu polako i neprestano miješaj drvenom kuhačom ili špatulom kako bi se ravnomjerno topila.

Kako otopiti čokoladu u mikrovalnoj? 

Čokoladu  razlomi na sitne komade te ih stavi u široku, plitku posudu, a zatim u mikrovalnu na  30 sekundi na srednje jakoj temperaturi. Čokoladu potom izvadi i promiješaj ju gumenom lopaticom. Vrati ju u mikrovalnu i zagrijavaj ju u intervalima od 15 sekundi, miješajući gumenom lopaticom dok se čokolada potpuno ne otopi i postane glatka.

Jagode moraju biti potpuno suhe!

Čokolada i voda su jako loša kombinacija. Prilikom izrade jagoda prekrivenih čokoladom izuzetno je važno da jagode budu u potpunosti suhe. Operi ih, ocijedi, a zatim uzmi papirnati ubrus i osuši svaku jagodu pojedinačno. Preporučujemo da zelene dijelove, odnosno peteljke ostaviš na jagodama radi lakšeg umakanja u čokoladu. Pripazi da i zeleni listići budu u potpunosti suhi, u suprotnom bi se kapljice vode mogle cijediti niz jagode. 

Mogu li se jagode s čokoladom pripremiti unaprijed? 

Da! Odlična stvar kod jagoda prekrivenih čokoladom jest da se mogu napraviti i dan prije. Zapravo, najbolje ih je pripremiti barem nekoliko sati unaprijed kako bi čokolada imala dovoljno vremena da se stvrdne. Prečaci, poput stavljanja jagoda u zamrzivač nisu dobra ideja. Dakle, ako ih planiraš poslužiti za večeru, napravi ih večer prije ili ujutro. 

Kako ih čuvati i koliko će trajati?

Najbolji način skladištenja jagoda s čokoladom je u hladnjaku na limu za pečenju, obloženim papirom za pečenje. Nemoj ih prekrivati niti koristiti aluminijsku foliju. Koristi papir za pečenje ili silikonsku podlogu i spremi ih u hladnjak. Jagode u čokoladi trajat će koliko bi trajale i samo oprane jagode. Bobičasto voće prilično brzo plijesni (nekoliko dana), stoga preporučujmo da ih čuvaš u hladnjaku maksimalno 1-2 dana. 

Mogu li se zamrznuti? 

Ne. Jagode prekrivene čokoladom mogu stajati u hladnjaku, ali ne bi ih trebala stavljati u zamrzivač. Imaj na umu da će se i u hladnjaku nakon nekog vremena orositi. 

Recept za jagode u čokoladi

Sastojci: 

  • 900 g jagoda
  • 300 g kvalitetne čokolade po izboru

Priprema:

  1. Jagode operi i dobro ih osuši papirnatim ubrusom. 
  2. Čokoladu otopi na pari. 
  3. Jagode pažljivo nabodi na drvene štapiće i umoči u čokoladu. 
  4. Pripremljene jagode stavi na lim obložen za papirom za pečenje i pričekaj da se čokolada stvrdne. Uživaj! 

 

via GIPHY

Recepti za obožavatelje jagoda:

sezonski klasik Ledeni vjetar s jagodama pravi je slatki spektakl!

delish ima ideju... Isprobajte uskrsno izdanje omiljenih jagoda

Sezona jagoda Imamo pet slastica za obožavatelje jagoda!

čisti užitak! U jednoj posudi pripremi sezonski kolač s jagodama

čisti užitak Najjednostavnija verzija panna cotte s jagodama

Posjeti Gastro.hr