Uz ove savjete pečeno povrće svaki put bude savršeno

Shutterstock Za savršeno pečeno povrće bitno je da su svi komadi podjednake veličine kako bi se ravnomjerno ispekli
Kako ti pečeno povrće ne bi bilo gnjecavo nego slasno i hrskavo, poslušaj naše savjete i ovaj ukusan prilog bit će zvijezda tvog stola
Vidi originalni članak

Ukusna i hrskava korica te nježna, ali čvrsta sredina – upravo to želimo od našeg pečenog povrća! Ovaj zdrav prilog iz pećnice trebao bi biti savršen dodatak pečenki, no često nam ispadne gnjecavo ili premasno. No uz nekoliko znanstvenih činjenica i odličnih savjeta tvoje pečeno povrće odsad će biti ni manje ni više nego – savršeno!

 

kuharska posla Uz savjete poznatih chefova do finog pečenog krumpira

 

Kako se navodi u knjizi "Znanost kuhanja" u izdanju Školske knjige, povrće sadrži visok udio vode  - mrkva primjerice sadrži čak 90 posto, a krumpir 80 posto vode. Stoga, ako povrće tijekom pečenja izgubi previše vode ono će"uvenuti". To možemo spriječiti tako da ga prije pečenja djelomično skuhamo na laganoj pari, ili u malo vode. Na taj način povrće će se kasnije brže ispeći te se neće sasušiti.

Donosimo i savjete iz knjige uz koje ćeš svoje povrće savršeno ispeći baš svaki put:

  • Izreži povrće na jednake komade kako bi se ravnomjerno ispeklo, potom posoli, popapri, stavi ostale željene začine, dvije žlice ulja i sve dobro izmiješaj
  • Posloži povrće po limu za pečenje u jednom sloju kako bi para podjednako izlazila iz svih dijelova povrća, a povrće dobilo hrskavu koricu
  • Nakratko pokrij aluminijskom folijom kako bi se para zadržala unutra. Pokriveno povrće stavi u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva te peci pokriveno 10-15 minuta. Nakon toga ukloni foliju i vrati pleh u pećnicu te peci još 40-ak minuta ili koliko je potrebno da se komadi povrća dovoljno smekšaju i počnu dobivati zlaćanu koricu

 

Iskoristite sezonu Pravo je vrijeme da sezonsko pečeno povrće pretvorite u najfiniji prilog

 

Posjeti Gastro.hr