Špajza 11. prosinca 2022.

Uz savjete poznatih chefova do finog pečenog krumpira

Pečeni krumpir
Hrskavi pečeni krumpir odličan je prilog uz brojna jela, no volimo ga i samog foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Gordon Ramsay, Jamie Oliver i Nigella Lawson otkrivaju male tajne pomoću kojih pripremaju najhrskaviji pečeni krumpir...

Zanima te kako pripremiti krumpir koji će biti hrskav izvana, kremast iznutra, aromatičan i bogat okusima? U pripremi savršenog krumpira iz pećnice mogli bi ti pomoći savjeti popularnih chefova koje donosimo u nastavku. 

Prije pečenja...

Poznati televizijski chef Jamie Oliver tako savjetuje kako je za pečenje uvijek dobro izabrati brašnaste sorte koje sadrže veći udio škroba poput, primjerice, Desire sorte. Na taj način, objašnjava, dobit ćemo krumpir koji je iznutra lagan i prozračan, a izvana hrskav.

pečeni krumpiri | Author: Shutterstock Za pečenje je najbolje birati brašnaste sorte krumpira foto: Shutterstock

Trebamo uzeti u obzir nekoliko koraka prije nego što krumpir stavimo u pećnicu. Nigella Lawson, popularna kuharica i TV zvijezda, savjetuje da krumpir prije pečenja skuhamo na pola. Jednostavno ga prije pečenja, ubacimo u hladnu posoljenu vodu i kuhamo dok voda ne zavrije. Nigella savjetuje da ga ostavimo na vatri još četiri minute. Za dodatnu dozu hrskavosti, krumpir nakon kuhanja možeš uvaljati u brašno. Poput Nigelle, i Gordon Ramsay savjetuje da se krumpir prethodno kuha otprilike pet minuta. 

 

pole Možda vas zanima... Police od krumpira: Jednostavan i ukusan recept Recepti

 

Brašno i griz za dodatnu dozu hrskavosti

Korak koji Gordon Ramsay nikada ne propušta je - dodavanje griza! Naime, slavni chef savjetuje da krumpir nakon kuhanja pospemo grizom, protresemo lonac, kako bi se griz ravnomjerno rasporedio, a zatim ga ostavimo da se suši na pari oko pet minuta.

Nakon toga, krumpir pažljivo stavljamo na vrući pleh, zajedno s češnjakom i ružmarinom. Ramsay krumpir peče 40 do 45 minuta te ga okreće svakih 15 minuta, dok ne postane hrskav i zlatno smeđe boje. 

Krumpir uvijek stavljaj na vruće ulje

Također, chefovi preporučuju pečenje krumpira u guščjoj masti, no ako ti ona nije dostupna, dobra alternativa bit će i repičino te suncokretovo ulje. Nigella savjetuje da uvijek bacimo krumpir na vruće ulje prije ubacivanja u pećnicu, a upravo sve tri pobrojane masnoće mogu se zagrijavati na visokim temperaturama pa ne trebaš brinuti oko zagorenih tava. 

Gordon Ramsay također savjetuje da u plehu uvijek prvo zagrijemo masnoću, a tek potom dodamo krumpir. Navedeno pomaže da se izvana dobije hrskava, zlaćana boja, dok će sredina ostati meka i pahuljasta.

 | Author: Thinkstock Pečene police krupira vraćaju u djetinjstvo foto: Thinkstock

Poigraj se sa začinima...

Za drugačiju kombinaciju okusa, možeš pokušati zamijeniti češnjak i ružmarin Gordonovom omiljenom kombinacijom začina -pomiješaj krumpir s pola žličice kurkume i prstohvatom čilija prije pečenja. 

Također, Nigella Lawson savjetuje kako se krumpir u pećnici priprema isključivo u jednom sloju kako bi baš svaki komad poprimio hrskavu koricu, dok je Jamie Oliver otkrio kako zadnjih nekoliko minuta prije vađenja iz pećnice, svoj krumpir voli preliti acetom balsamicom kako bi poprimio još bolji okus.

 

batat Možda vas zanima... Pečeni batat je odličan prilog za baš svaku priliku Recepti Možda vas zanima... Ukusan, mirisan i hrskav krumpir iz pećnice Recepti Možda vas zanima... Vjerojatno radiš ovu grešku prilikom pečenja krumpira Špajza
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.