Zimnica: Slani i slatki recepti koje morate isprobati

Thinkstock
Dugo čekamo sezonu omiljenog voća ili povrća kako bi uživali u jedinstvenim okusima, ali uz malo planiranja i pripreme gotovo sve namirnice možemo konzumirati tijekom cijele godine.
Vidi originalni članak

Vrijeme je pripreme zimnice kojoj se svake godine rado posvetimo. Ovisno o "ulovu" svježih i domaćih namirnica, pripremamo slatku ili slanu zimnicu. Ako se dvoumite podsjećamo da se sadržaj minerala namirnica ne mijenja njihovim konzervirajem, a isto vrijedi i za prehrambena vlakna i energetsku vrijednost. Osim toga, ima li što slađe od domaćih pekmeza ili ajvara? U našoj bogatoj bazi recepata odabrali smo sedam, što slanih, što slatkih teglica za kojima ćete rado posegnuti

Ajvar

Najomiljenija zimnica po našem skromnom odabiru definitivno je ajvar koji je pripremio chef Marijo Čepek. 

 

nema dalje Napravite najfiniji domaći ajvar

 

Kisele mini rajčice


Možda nisu najčešće kiseljeno povrće, ali cherry rajčice toliko su slatke da ih je šteta ne uživati cijelu godinu. 

 

Kako kiseliti cherry rajčice?

 

Kiseli krastavci

Tržnice su prepune mini krastavaca koji su idealno povrće za čuvanje u teglicama do zime. Želite li i vi uživati u ovim niskoenergetskim plodovima tijekom cijele godine konzervirajte ih kiseljenjem. 

 

Kako kiseliti krastavce?
 

Od slatke zimnice predlažemo sljedeće:

Kompot od kruške

Vjerujemo da se za predstojeću zimu već pripremili džemove od sezonskog voća, a vrijeme je da napravite i pravu poslasticu – kompot od kruške. Za manje od sat vremena imat ćete nekoliko staklenki neodoljive slastice koja će vam uljepšati ostatak godine.

 

zalihe za zimu Vrijeme je za pripremu domaćeg kompota od kruške


Džem od šljiva i đumbira

Za džem Sandre Rončević ne trebate umjetne dodatke, već prirodne sastojke koji se s dodatkom začina pretvaraju u savršeno aromatičan džem.

 

Kolumne Džem od šljiva i đumbira

 

Pekmez od borovnica i chia sjemenki

Sparite chia sjemenke u ovom jednostavnom, a slasnom pekmezu od borovnica s medom i nećete požaliti.

 

Slatko i zdravo: Pekmez od borovnica i chia sjemenki

 

Džem od šljive i čokolade

Klasiku obožavamo, još kad je uljepšamo s malo kakaa u prahu i čokolade - bolje ne može.

 

Klasika na jedan potpuno nov način: Džem od šljive i čokolade

 

Domaći pekmez od jabuka

Ako želite što duže uživati u mirisima i okusima jabuke onda je idealno rješenje napraviti pekmez - ukusan, jednostavan, mirisan...

 

Napravite domaći pekmez od jabuka bez šećera

 

Posjeti Gastro.hr