Vrijeme je pripreme zimnice kojoj se svake godine rado posvetimo. Ovisno o "ulovu" svježih i domaćih namirnica, pripremamo slatku ili slanu zimnicu. Ako se dvoumite podsjećamo da se sadržaj minerala namirnica ne mijenja njihovim konzervirajem, a isto vrijedi i za prehrambena vlakna i energetsku vrijednost. Osim toga, ima li što slađe od domaćih pekmeza ili ajvara? U našoj bogatoj bazi recepata odabrali smo sedam, što slanih, što slatkih teglica za kojima ćete rado posegnuti
Ajvar
Najomiljenija zimnica po našem skromnom odabiru definitivno je ajvar koji je pripremio chef Marijo Čepek.
Kisele mini rajčice
Možda nisu najčešće kiseljeno povrće, ali cherry rajčice toliko su slatke da ih je šteta ne uživati cijelu godinu.
Kiseli krastavci
Tržnice su prepune mini krastavaca koji su idealno povrće za čuvanje u teglicama do zime. Želite li i vi uživati u ovim niskoenergetskim plodovima tijekom cijele godine konzervirajte ih kiseljenjem.
Od slatke zimnice predlažemo sljedeće:
Kompot od kruške
Vjerujemo da se za predstojeću zimu već pripremili džemove od sezonskog voća, a vrijeme je da napravite i pravu poslasticu – kompot od kruške. Za manje od sat vremena imat ćete nekoliko staklenki neodoljive slastice koja će vam uljepšati ostatak godine.
Džem od šljiva i đumbira
Za džem Sandre Rončević ne trebate umjetne dodatke, već prirodne sastojke koji se s dodatkom začina pretvaraju u savršeno aromatičan džem.
Pekmez od borovnica i chia sjemenki
Sparite chia sjemenke u ovom jednostavnom, a slasnom pekmezu od borovnica s medom i nećete požaliti.
Džem od šljive i čokolade
Klasiku obožavamo, još kad je uljepšamo s malo kakaa u prahu i čokolade - bolje ne može.
Domaći pekmez od jabuka
Ako želite što duže uživati u mirisima i okusima jabuke onda je idealno rješenje napraviti pekmez - ukusan, jednostavan, mirisan...